Uutiset Helsinki

Vantaa tekee lentoasemalla koronatestejä – Toimia harkittiin läpi maaliskuun, yli 200 000 matkustajaa ehti saapua, päätös vasta viime viikolla – "Tilanne ollut ministeriöjohtoinen"

Pääministeri Sanna Marin (sd.) myönsi epäonnistumisen siinä, ettei lentoasemalla kontrolloitu Suomeen saapuvia matkustajia käytännössä mitenkään. Oireilevat matkustajat kuljetetaan nyt koronatesteihin hotelleihin, jossa testituloksia on odotettava karanteenissa.
SPR:n vapaaehtoiset aloittivat Helsinki-Vantaan lentoasemalla tiedon jakamisen koronaviruksesta viime viikon alussa. Sitä ennen yli 200 000 lentomatkustajaa sai viime viikkoon asti kulkea lentokentän kautta Suomeen käytännössä ilman minkäänlaisia toimia. Kuva: Emilia Kangasluoma
SPR:n vapaaehtoiset aloittivat Helsinki-Vantaan lentoasemalla tiedon jakamisen koronaviruksesta viime viikon alussa. Sitä ennen yli 200 000 lentomatkustajaa sai viime viikkoon asti kulkea lentokentän kautta Suomeen käytännössä ilman minkäänlaisia toimia. Kuva: Emilia Kangasluoma

Vantaan kaupunki on aloittanut koronatestaamisen Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Testausta on tehty viime perjantaista eli 27. maaliskuuta lähtien, kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kertoo Vantaan kaupungin tiedotustilaisuudessa.

Kaikilta Suomeen saapuvilta kysytään esitietolomakkeella arvio voinnista, minkä perusteella osa kuljetetaan koronatesteihin.

– Yli 2 000 matkustajaa on otettu vastaan ja useilta kymmeniltä otettu näytteitä, Viljanen sanoo.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) myönsi eilen keskiviikkona, että lentokentän tilanteessa on mokattu.

Yli 200 000 lentomatkustajaa sai viime viikkoon asti kulkea lentokentän kautta Suomeen käytännössä ilman minkäänlaisia toimia.

Ongelmat johtuivat Marinin mukaan siitä, ettei tiedonkulku ja koordinointi ole sujunut ”sillä tavalla kuin olisi pitänyt”.

Taustalla oli Marinin mukaan se, että lentokentän asioita hallinnoivia toimijoita on paljon. Niitä ovat esimerkiksi liikenne- ja viestintäministeriö, ulkoministeriö, rajavartiolaitos ja lentokenttiä hallinnoiva valtionyhtiö Finavia.

”Olisi pitänyt aloittaa aikaisemmin”

Vantaa sai toimeksiannon matkustajien koronatestaamisesta sosiaali- ja terveysministeriöltä (STM) viime perjantaina.

Maaliskuun loppuun asti virkaatekevänä apulaiskaupunginjohtaja toiminut Anna Cantell-Forsbom toteaa, että aihetta aloittamiseen olisi ollut aiemmin.

– Jälkiviisaana voi sanoa, että olisi pitänyt aloittaa aikaisemmin.

Kaupunginjohtaja Viljanen sanoo, että lentokentän tilanne on ollut ”hyvin ministeriöjohtoinen”.

Vantaa on tarjonnut hänen mukaansa apua lentokentän tilanteeseen jo aiemmin.

Päätöksenteossa on näkynyt hänen mukaansa se, että lentokentällä on useita toimijoita. Toimivaltasuhteet ovat olleet epäselviä.

Toimien puute edistänyt viruksen leviämistä

Vantaan kaupunki ehti käydä vuoropuhelua STM:n, HUS:n ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa ”käytännössä läpi koko maaliskuun”, kaupunginjohtaja Viljanen kertoo.

Päätös ulkomailta tulevien lentomatkustajien haarukoinnista ja koronatestien käynnistämisestä tehtiin silti vasta kuun lopussa eli 27. maaliskuuta.

Lentokentän tilanne oli tuolloin todettu ”kriittiseksi”.

Ulkoministeriö kehotti suomalaisia välttämään tarpeetonta matkustamista kuitenkin jo 12. maaliskuuta. Hallitus antoi samalla suosituksen, jossa epidemia-alueilta palaavia kehotettiin jäämään pois töistä kahden viikon ajaksi.

Muutama päivä myöhemmin suositus laajennettiin koskemaan kaikkia ulkomailta palaavia.

Silti lentoasemalla ei tehty muuta kuin kuulutettu perustietoa koronaviruksesta ja etäisyyden pitämisestä.

Valtionjohdossa tilanteeseen herättiin kunnolla vasta viime keskiviikkona, kun STM:n ja THL:n edustajat pitivät tilannekatsauksen eduskuntapuolueille.

Lentokentän toimien puute herätti Helsingin Sanomien mukaan tilaisuudessa kovaa hämmästystä. Lehden mukaan terveysviranomaiset totesivat tilaisuudessa, että koronaviruksen leviämisennusteita jouduttiin muuttamaan selvästi huonompaan suuntaan, koska ulkomailta saapuvia lentomatkustajia ei kunnolla ohjeistettu tai määrätty karanteeneihin.

Yli 200 000 lentomatkustajaa ehti saapua maahan melkein kuin minä hyvänsä tavallisena päivänä.

Miten lentoasemalla menetellään?

Suomeen saapuvien matkustajien on nyt täytettävä esitietolomake, jossa matkustaja kertoo tuntemuksensa omasta terveydentilastaan ja paikan, jossa hän voi olla karanteenissa.

Lentoasemalla matkustajien on tavattava viranomaisia ja sitouduttava allekirjoituksellaan karanteeniohjeiden noudattamiseen.

Hengitystieoireista tai kuumeesta kärsivät henkilöt kuljetetaan kaupungin vuokraamiin hotellihuoneisiin, jossa oireileva henkilö ja tämän lähipiiri testataan koronan varalta. Tuloksia matkustajan on odotettava hotellissa.

Oireettomat henkilöt kuljetetaan kotiinsa karanteeniin. Ainoastaan omalla autolla liikkuvat saavat matkustaa kotiinsa itse, muut kuljetetaan valtion järjestämällä kuljetuksella kotiinsa tai karanteeniin pääkaupunkiseudulle. Valtio maksaa kuljetukset ja karanteenipaikan.

Karanteenissa on ollut päivittäin keskimäärin noin 30 henkilöä, Vantaan kaupunki kertoo.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic