Uutiset

Vantaan vaaratilanne: Traktori tiellä, Norran kone lähti lentoon ajoneuvon yli

Helsinki-Vantaan lentoasemalla tiistaiaamuna sattunut vaaratilanne oli luonteeltaan sangen vakava.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan lennonjohto antoi matkustajalentokoneelle lentoonlähtöluvan, vaikka kiitotien alueella oli samanaikaisesti luvallisesti kolme työkonetta.

-Kyseessä oli kaksi traktoria ja höylä, ja lentokone oli Norran ATR-72, kertoo onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi.

Nurmen mukaan työkoneet olivat kiitotien alueella, mutta poissa itse kiitotieltä. Liikesuunta oli kaikilla kolmella rullaustieltä kohti kiitotietä, ja ainakin toinen traktoreista oli erittäin lähellä kiitorataa.

-On epäselvää tajusivatko lentokone ja työkoneet, mitä siinä tapahtuu. Näyttäisi siltä, että lentokone on tehnyt normaalin lentoonlähdön ja lentänyt yhden työkoneen yli.

Vaaratilanne sattui kiitotiellä 22L kello 09.33, siis päiväsaikaan. Myös näkyvyysolosuhteet olivat tapahtuma-aikaan hyvät.

Norran ATR-72 -koneet ovat kaksimoottorisia potkuriturbiinikoneita, joiden matkustajamäärä on versiosta riippuen 68-72. Miehistöä koneessa on tyypillisesti neljä. Yhtiö lentää niillä Finnairin kotimaan- ja lähialueen lentoja.

Flightradar24-verkkosivuston tietojen mukaan kyseessä on mahdollisesti Helsingistä Riikaan matkalla ollut Finnairin lento AY1071. Varmaa tämä ei kuitenkaan ole.

Nurmi luonnehtii vaaratilannetta erittäin vakavaksi.

-Vahvasti näyttää siltä, että tilanne ei ollut yhtään lennonjohdon hallinnassa.

Käytännössä on siis lähes varmaa, että tutkinta muuttuu alustavasta tutkinnasta varsinaiseksi onnettomuustutkinnaksi.

Edellinen Onnettomuustutkintakeskuksen tutkima vakava vaaratilanne Vantaalla sattui lokakuussa 2016, kun lennonjohto antoi rullaavalle Finnairin koneelle luvan ylittää kiitotie, jolle oli juuri laskeutunut SAS:n lentokone. Tämä ei ollut vielä ohittanut kulkureittien risteyskohtaa.

Finnairin koneen ohjaajat havaitsivat kuitenkin laskukiidossa olleen ilma-aluksen ja pyysivät lennonjohtajaa vahvistamaan saamansa selvityksen, jolloin lennonjohtaja korjasi erehdyksensä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic