Uutiset

Vapaavuoren kutsusta ei kieltäydytä - kaupungit haluavat pitää kiinni elinvoimastaan

Suomen suurimpien kaupunkien johtajat kokoontuvat 5. lokakuuta Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren koolle kutsumalle C21-illalliselle pääkaupungin vanhalle raatihuoneelle.

Lännen Median haastattelemat Hämeenlinnan, Oulun, Porin, Rovaniemen, Seinäjoen, Tampereen, Turun ja Vaasan kaupunginjohtajat ovat kaikki menossa paikan päälle.

-Kutsu on otettu mieluusti vastaan, vuoropuhelua ei ole koskaan liikaa, sanoo Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen.

Vapaavuoren kutsu on lähtenyt kaiken kaikkiaan 21 kaupungin johtajalle. Mukaan pääsee, jos kaupungin asukasmäärä ylittää 50 000 henkeä.

Kaikki kutsuttuja yhdistää asema alueen keskuskaupunkina.

-Suomessa on pitkät perinteet maaseutupolitiikalle, mutta kaupungeissa vaaditaan erityyppisiä ratkaisuja, huomauttaa Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell.

Hän korostaa kuuden suurimman kaupungin johtajien kokoontuneen säännöllisesti jo pitkän aikaa.

C21-tapaamiselle ei ole olemassa valmista asialistaa.

Yksi keskustelunaihe nousee kuitenkin ylitse muiden jo ennakolta. Se on kaupunkien rooli vireillä olevassa sote- ja maakuntauudistuksessa.

Kaupunginjohtajien mukaan kunnilla tulisi olla järjestämisvastuu kasvupalveluissa eli työllisyys- ja yrityspalveluissa.

-Tärkein asia agendalla on keskuskaupunkien rooli elinkeino- ja työllisyyspolitiikassa, vahvistaa Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen.

Hämeenlinnan Timo Kenakkalan mukaan merkittävin kysymys kuúluu, mitä kaupunkien tehtäviksi jää sote- ja maakuntauudistuksen jälkeen.

-Kunnilla pitäisi olla kaikki keskeiset elinvoimakysymykset omissa käsissään. Niihin kuuluvat esimerkiksi maankäyttö, koulutus sekä yritys- ja työvoimapalvelut, jatkaa Tampereen pormestari Lauri Lyly.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic