Uutiset

Varapääjohtaja Jan Vapaavuori: "On selvää, että EIP ei voi rahoittaa Suomen hävittäjiä"

Helsinki, Lännen Media

Euroopan investointipankin (EIP) varapääjohtaja

Jan Vapaavuori

pitää selvänä, että EIP ei voi olla mukana rahoittamassa Suomen hävittäjähankintaa.

– EU:n huippukokouksessa päätettiin pari viikkoa sitten, että EIP aktivoituisi ja miettisi tapoja osallistua puolustussektorin tutkimus- ja kehityshankkeiden rahoittamiseen. On kuitenkin selvää, että suoria asehankintoja, kuten Suomen hävittäjähankintaa, emme voi olla rahoittamassa. EIP:n johdossa vallitsee selkeä näkemys, että emme rahoita Suomen kaltaisia jäsenvaltioita suoraan emmekä rahoita jäsenvaltioille kuuluvia suoria asehankintoja, mutta olemme myös ymmärtäneet, että EU:n korkein toimielin eli huippukokous haluaa meidän aktivoituvan t&k-puolella, Vapaavuori kertoo Lännen Medialle perjantaina.

Vapaavuori painottaa, että EIP:n tehtävänä on edistää yleistä talouskasvua, jolloin yksittäisen jäsenmaan hävittäjien rahoittaminen ei voi tulla kysymykseen.

– Puolustusteollisuuden tutkimus- ja kehityshankkeiden rahoittaminen yhdistyy paikoittain talouskasvun luomiseen, koska monet puolustussektorin kehittämät tuotteet ja sovellukset tulevat käyttöön myös siviilipuolelle, Vapaavuori sanoo.

Vapaavuori kertoo, että EIP:n osallistumisesta puolustussektorin hankkeisiin on käyty Brysselissä keskusteluja koko syksyn ajan.

– EU-komissio ja muutamat jäsenvaltiot ovat ajaneet meille vahvempaa roolia. Tulkintamme, joka vahvistettiin EU-huippukokouksen loppupäätelmissä, on se, että sikäli kuin meille vahvempi rooli tulee, se pitää rajoittaa pelkästään tutkimukseen ja kehitykseen, Vapaavuori toteaa.

Valtiovarainministeri

Petteri Orpo

(kok.) kertoi Lännen Medialle (23.12.), että Suomi selvittää, voiko Euroopan investointipankki rahoittaa Suomen seuraavien hävittäjien hankintaa.

– Mietimme ja selvitämme, voisiko EIP olla Suomen hävittäjien rahoittajana, Orpo totesi haastattelussa.

Uusien hävittäjien hankkiminen maksaa Suomelle arviolta 7–10 miljardia euroa.

Orpo arvioi, että EIP:n osallistuminen puolustushankintojen rahoittamiseen voisi olla mahdollista, jos EIP:n omistavat jäsenmaat haluavat uudistaa pankin roolia EU:n tavoitteiden toteuttamisessa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic