Uutiset

Varsinais-Suomen paloista suuri hintalappu metsänomistajille ja pelastuslaitokselle – palon syttymissyy yhä mysteeri

Varsinais-Suomen Pyhärannassa roihunneista metsäpaloista koituu maanomistajille noin miljoonan euron menetykset, metsänhoitoyhdistys Lounametsän johtaja Lasse Lahtinen arvioi.

Metsään jäänyt puu on todennäköisesti niin pahasti hiiltynyttä ja katkeillutta, ettei siitä saa tukkeja eikä kuitua.

-Ei siitä todennäköisesti muuksi ole kuin polttopuuksi.

Lahtinen sanoo, että Suomessa noin puolet metsänomistajista on vakuuttanut metsänsä.

Pelastuslaitos ei toistaiseksi tiedä, kuinka suuri hintalappu sammutustöistä on muodostumassa. Työtä tehtiin yli sadan hehtaarin alueella.

-Suurimmat kustannukset tulevat henkilöstökuluista. Paikalla on ollut tavallisiin vuoroihin verrattuna useita kymmeniä sammuttajia enemmän, Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Petri Nenonen kertoo.

Samanaikaisesti paikalla on ollut lähes sata sammuttajaa. Monet kutsuttiin töihin kesälomilta.

Pelastuslaitosta avusti rajavartiolaitos, puolustusvoimat, vapaaehtoiset palolaitokset ja Suomen punaisen ristin koordinoima vapaaehtoinen pelastuspalvelu.

-Rajavartioston ja puolustusvoimien kopterit pudottivat paloalueelle suuret määrät vettä ja etsivät lämpökameroilla paikkoja, joissa turve yhä kytee, Nenonen sanoo.

Viikonloppuna metsä- ja kaivinkoneet ovat avanneet kytevää metsää ja raivanneet puustoa jälkisammutustöiden tieltä. Ne muodostavat osan pelastuslaitoksen kuluista.

Jälkisammutus käynnissä

Metsä Pyhärannassa kytee yhä.

Pelastuslaitoksella on paloalueella vielä yksi yksikkö, joka tekee alueella kiertävää valvontaa. Alueelta löytyi sunnuntai-iltana yhä pieniä savuttavia palopesäkkeitä, mutta varsinaisia liekkejä ei ole näkynyt perjantain jälkeen, Nenonen kertoo.

-Yksikkömme etsii metsästä kyteviä pesäkkeitä. Ne kaivetaan esiin talikoilla ja sammutetaan kevyillä sankoruiskuilla.

Pelastuslaitos jatkaa Nenosen mukaan metsäpalon valvontaa koko viikon ajan. Ympärivuorokautinen päivystys puretaan viikon kuluessa, minkä jälkeen alueelle tehdään päivittäisiä tarkastuskäyntejä.

Nenonen kertoo, että viikonlopun sateet auttoivat jonkin verran kipinöistä levinneiden etäällä olevien palopesäkkeiden sammutuksessa. Laajan paloalueen sammuttamiseen apu oli vähäisempi.

-Ehkä eniten kyse oli henkisestä avusta.

Palaneessa metsässä on vielä kauan korkeampi riski uudesta palosta. Sammutusvesi haihtuu alueelta nopeasti, ja turpeeseen jää lämpöä pitkäksi aikaa.

Palon tieltä evakuoidut ihmiset saivat luvan palata koteihinsa perjantaina. Paloalue on yhä vaarallinen, koska juuriltaan palaneet puut kaatuilevat.

-Ne kaatuvat ihan sormella työntämällä, Nenonen sanoo.

Palon syy saattaa jäädä mysteeriksi

Metsäpalon syttymissyy ei välttämättä selviä koskaan.

-Palaneiden alueiden perustella pystymme arvioimaan jonkin verran, mistä päin palo on lähtenyt, mutta toistaiseksi se ei ole ollut ajankohtaista, kun päällä on ollut akuutti sammutustilanne, Nenonen sanoo.

Varsinainen tutkinta palon syttymissyistä käynnistyy vasta, kun akuutti tilanne on kokonaan ohi, kertoo rikoskomisario Hanna Lejonqvist Varsinais-Suomen poliisista.

Lejonqvistin mukaan palo on ollut niin suuri, että metsästä on hyvin epätodennäköistä löytää jälkiä, minkä perusteella syttymissyy pystyttäisiin selvittämään.

Tärkein keino tutkinnassa on lähistön asukkaiden ja paikalla ensimmäisenä olleiden palomiesten haastattelut, Lejonqvist sanoo.

Palot taltutettu Lapissa

Inarin lähellä sijaitsevan Raja-Joosepin metsäpalot ovat jälkisammutusvaiheessa, Lapin pelastuslaitos kertoo.

Venäjän puolelta levinnyt tulipalo saatiin sammumaan viikonlopun aikana.

Palo uhkasi levitä rajan yli Suomeen myös Sallan kohdalta, mutta lopulta palo ei ulottunut puolta kilometriä lähemmäksi Suomen rajaa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic