Uutiset Hattula

Varusmiesliitto jyrähti: Kaikille pakollinen asepalvelus

Varusmiesliitto esittää, että sukupuoleen perustuvasta asevelvollisuudesta luovuttaisiin.
Maanantaina palvelukseen astunut Jukka Sillanpää ilmoittautui alikersanteille Miko Wuorenjuurelle ja Pihla Koskelle. Kuva: Sara Aaltio
Maanantaina palvelukseen astunut Jukka Sillanpää ilmoittautui alikersanteille Miko Wuorenjuurelle ja Pihla Koskelle. Kuva: Sara Aaltio

Varusmiesliitto julkaisi maanantaina kannanoton, jossa yhdistys esittää asevelvollisuusjärjestelmän muuttamista sukupuolten kesken tasa-arvoiseksi. Tällöin asevelvollisuus koskisi myös naisia.

Panssariprikaatin komentaja, eversti Tero Ylitalo pitää nykyistä järjestelmää toimivana.

– Ei pidä mennä rikkomaan ehjää järjestelmää, ellei yhteiskunnassa todeta että näin on erityisen kannattavaa tehdä, hän sanoo.

Komentaja pitää tasa-arvoa hyvänä ja tavoiteltavana asiana, mutta toteaa, että pelkästään sillä ei pidä ratsastaa.

Pääesikunnan suunnitteluosastolla aikaisemmin työskennellyt Ylitalo huomauttaa, että tasa-arvoisessa asepalveluksessa pitäisi myös miettiä rahoituspuolta.

– Jos asevelvollisuus ulotetaan myös naisikäluokkaan, niin herää kysymys mistä resurssit tähän löydetään, Ylitalo sanoo.

 

Varusmiesliiton mukaan nuorten maanpuolustustahdon notkahduksen yksi syy olisi se, että nykyinen asevelvollisuus koetaan epäoikeudenmukaisena.

Varusmiesliitto esittää, että varusmiehet valittaisiin oman halukkuuden sekä henkisten ja fyysisten soveltuvuuksien perusteella sukupuolesta riippumatta.

Puolustusvoimilla olisi tällöin silti yhä oikeus määrätä palvelukseen, jos muuten ei saada tarpeeksi asevelvollisia joukkoihin.

Asevelvollisuuden tilalle on ehdotettu kansalaispalvelusta, joka ulottuisi naisten lisäksi myös Jehovan todistajiin ja ahvenanmaalaisiin.

 

Lahtelainen Kalle Ihalainen on tulossa Parolaan palvelukseen hyvillä mielin. Hänellä ei ole suunnitelmia sille, mitä tekisi asepalveluksen jälkeen, joten hän voisi olla vuoden armeijassa.

Ihalainen ei osaa varmaksi sanoa, tulisiko inttiin, jos se olisi vapaaehtoista. Se riippuisi hänen mukaansa hyödyistä, siitä mitä tehtäviä olisi tarjolla, ja myös maailmanpoliittisesta tilanteesta.

– Maanpuolustustahtoa löytyy kuitenkin, hän kertoo.

Jukka Sillanpää tuli Kurikasta Etelä-Pohjanmaalta asti Panssariprikaatiin, koska häntä kiinnostavat panssarivaunumiehistön tehtävät.

Hän tulisi myös armeijaan, vaikka se olisi vapaaehtoista.

– Maanpuolustustahtoa on, ja onhan se eräänlainen perinne, hän sanoo.

 Maanantaina armeijaan astunut Tuomas Merenlahti keräsi Panssariprikaatin varusvarastolla varusteita ensimmäisten joukossa.
Maanantaina armeijaan astunut Tuomas Merenlahti keräsi Panssariprikaatin varusvarastolla varusteita ensimmäisten joukossa.

 

Lempääläinen Janika Paukkuri ja Heta Hoikkanen Vesilahdesta tulivat innoissaan palvelukseen.

Molemmat päättivät lähteä, koska maanpuolustustahto on kova.

– Yhtenä syynä on myös minulla se, miten armeija kasvattaa ihmisenä, Paukkuri kertoo.

Hoikkanen haluaisi Parolassa pioneeritehtäviin. Sotilaskuljettajan tehtävästä kiinnostuneen Paukkurin mielestä intti voisi olla pakollista myös naisille. Hän kannattaa myös kansalaispalvelusta.

Keravalainen Rasmus Viirre on tullut myös positiivisella asenteella armeijaan. Juuri varusteet varusvarastolta hakenut Viirre päätyi Panssarihaupitsipatteriin.

Hän tulisi asepalvelukseen myös, jos se olisi vapaaehtoista. Tavoitteena hänellä on aliupseerikoulutus.

– Olisin niin hullu, että tulisin. Onhan se tavallaan oma kokemuksensa, hän kertoo.

Panssariprikaatissa aloitti maanantaina 1178 alokasta, joista 37 on naisia.

– Määrä on hieman pienempi kuin tavanomainen aloitusvahvuutemme, eversti Tero Ylitalo kertoo.

Kasarmille tulematta jääviä on yleensä Parolannummella vain kourallinen. Keskeytykset pyritään minimoimaan.

– Tavoitteemme on, että keskeytykset jäisivät peruskoulutuskaudella viiteen prosenttiin, Ylitalo sanoo.

Kesän saapumiserässä koulutetaan ensimmäisen kerran varusmiehiä korealaisvalmisteiseen K9 Thunder -panssarihaupitsiin. Koulutus toteutetaan Jääkäritykistörykmentin Panssarihaupitsipatterissa.

Viime vuosina puolustusvoimien valmiutta on terästetty. Nykyisestä saapumiserästä koulutetaan henkilöitä Parolassa myös valmiuspataljoonaan, joka aloittaa valmiudessa ensi vuoden alussa.

Näkoislehti

27.5.2020

Fingerpori

comic