Uutiset

Varusmiesliitto on rintaliivijärjestelyistä huolestuneen puolustusministerin linjalla – närkästystä naisten päivärahasta ei ole ollut

Varusmiespalveluksessa yhteishenki ei välttämättä merkittävästi heikkene, vaikka naisilla on 50 senttiä suurempi päiväraha.

Varusmiesliittoon ei ole tullut närkästynyttä palautetta siitä, että varusmiespalveluksessa olevien naisten päiväraha on 50 senttiä korkeampi kuin miesten. 50 sentin ero johtuu siitä, että naiset voivat hankkia alusvaatteita ja hygieniatuotteita.

Varusmiesliitossa ei koeta, että päivärahajärjestelyä olisi muutettava.

– Ei ole tullut sellaista palautetta, että päivärahat olisivat epätasa-arvoisia. Aika vähän Puolustusvoimien omista rakenteista tulee palautetta. Julkisuudessa aiemmin olleissa kyselyissä on sanottu, että naisia syrjittäisiin, mikä on vakava viesti, pohtii Varusmiesliiton hallituksen puheenjohtaja Jaakko Kivistö.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) kertoi lauantaina Lännen Median haastattelussa, ettei naisilta poisteta korotettua päivärahaa. Tällainen ehdotus on listattu tietokirjailija Kaisa Töllin vetämässä työryhmässä, johon kuuluu armeijan käyneitä naisia.

Asiasta on tehty aloite myös eduskuntaan. Taustalla on ajatus siitä, että naisille myönnetyt erivapaudet heikentävät joukon yhteishenkeä armeijassa.

Puolustusministeri Niinistö on huolissaan tilanteesta, jossa Puolustusvoimien olisi hankittava naissotilaille alusvaatteet.

– Kun mennään varusvarastolle, niin ”varusmikko” arvioisi silmämääräisesti, minkälaiset ja -kokoiset alushousut ja rintaliivit naisvarusmies tarvitsee. Luulen, että tähän ei olla valmiita puhumattakaan siitä, että samassa tilassa naisille jaettaisiin kuukautissuojia, Niinistö sanoi haastattelussa.

Yhteishenkeä hyvä rakentaa

Naisten aseman sekä yhteishengen parantamiseksi on Varusmiesliiton mielestä syytä tehdä töitä. Liitto on esimerkiksi esittänyt, että kutsunnat tulisi laajentaa koskemaan koko ikäluokkaa. Tämä voisi kasvattaa vapaaehtoisena asepalvelukseen tulevien naisten määrää.

Varusmiesliitto on myös ehdottanut kokeilua, jossa miehet ja naiset olisivat aluksi reserviupseerikoulussa yhteistuvissa, jotta yhteishenki ja tiedonkulku paranisivat. Tiedonkulku ei ole aina paras mahdollinen, kun miehet ja naiset yöpyvät eri kerroksissa.

– Naiset olisi saatava paremmin porukkaan mukaan, Kivistö sanoo.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti