Uutiset

Vasemmisto-oppositiolta satikutia etämyynnistä – Andersson huolissaan Alkon monopoliasemasta

Vasemmistopuolueiden puheenjohtajat kritisoivat alkoholilakipäätökseen etämyyntikohtien valmistelua.

Eduskunta äänesti perjantaina puolen päivän aikaan hallituksen esityksen puolesta alkoholilakiäänestyksessä äänin 98–94. Runsaat puoli tuntia myöhemmin myös eduskunnan suuri valiokunta vahvisti eduskunnan kannan, tosin niukalla äänestyspäätöksellä 13–12.

-Tämä on synkkä ja surullinen päivä Suomen alkoholipolitiikan historiassa, kristillisdemokraattien Päivi Räsänen kello 13 jälkeen perjantaina jatkuneessa täysistunnossa.

Eduskunta keskeytti jälleen täysistuntonsa kello 13.30, ja se jatkuu myöhemmin iltapäivällä.

Lopullinen toinen käsittely alkoholilaista pidetään aikaisintaan ensi viikolla, mutta äänestyksessä pitää tuolloin vallita ryhmäkuri.

Vasemmistoliitolla ei ollut ryhmäpäätöstä

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kertoo Lännen Medialle, ettei vasemmiston eduskuntaryhmällä ollut ryhmäpäätöstä äänestyksessä, vaikka valtaosa ryhmästä äänesti valiokunnan mietinnön eli 4,7-prosenttisten ruokakauppa-alkoholijuomien puolesta.

Markus Mustajärvi (vas.) äänesti kuitenkin hallituksen esityksen puolesta.

Suurin kritiikki Anderssonilla osuu hallituksen esityksen etämyyntiä koskeviin kohtiin. Hänen mukaansa laissa muotoiltu etämyyntikanta on pettymys, koska se voi mahdollistaa etämyynnin laillistamisen. Asia nousi esiin perustuslakivaliokunnan lausunnosta, joka annettiin sosiaali- ja terveysvaliokunnalle.

-Puolueen kanta on, että haluamme turvata Alkon monopoliasema myös tulevaisuudessa, sanoo Andersson.

Etämyynnin valmistelua kritisoi torstaina jo eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.), kun valiokunta antoi oman mietintönsä. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne antoi äänestyksen jälkeen perjantaina samasta asiasta satikutia.

-Vaikka hallitus on vakuuttanut, että he ovat tuomassa nopeasti etämyyntiä koskevan kieltopykälän, niin tässä jää parhaimmassa tapauksessa kuukausia aikaa käyttää tätä välitilaa hyväkseen ja rakentaa etämyyntiä varten bisnestä, sanoo Rinne Lännen Medialle.

Hän arvioi, että myöhemmin tuleva kieltopykälä voisi mahdollisesti oikeuttaa yrityksiä hakemaan valtiolta vahingonkorvauksia, kun lainsäädäntö muuttuu nopeasti.

Etämyyntiä kritisoitiin täysistunnossa

Iltapäivällä jatkuneessa istunnossa myös yksittäiset kansanedustajat kritisoivat etämyyntiä koskevaa päätöstä. Kritiikkiä esitti muun muassa kristillisten Sari Essayah (kd.) että SDP:n Tarja Filatov.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen totesi Twitterissä perjantaina puoliltapäivin, että hallitus aikoo täsmentää alkoholilainsäädäntöä alkuvuodesta 2018 niin, että Alkon monopoliasema turvataan ja etämyyntiä rajoitetaan.

Kaikkosen mukaan kyseessä on hallituksen eduskuntaryhmien puheenjohtajien linjapäätös.

Suurin osa alkoholilaista astuu voimaan 1. tammikuuta 2018. Entistä vahvemmat alkoholijuomat on määrä tuoda ruokakauppoihin 1. maaliskuuta 2018.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic