Uutiset

Vasemmistoliiton Pekonen kritisoi sote-pakettia vialliseksi – palvelut keskittyvät, kustannukset kasvavat

Pekosen mukaan sote-uudistuksen malli keskittää terveysmarkkinat isoihin kaupunkeihin, potilaiden yli- ja alihoitoon sekä kermankuorintaan.
Oppositio kommentoi sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöpakettia tuoreeltaan.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen kritisoi sote-uudistukseen liittyviä mietintöluonnoksia edelleen viallisena.

Pekosen mukaan valiokunnassa tehdyt muutokset ovat riittämättömiä. Hänen mukaansa mietintöluonnoksiin sisältyy edelleen isoja perustuslaillisia ja rahoituksellisia ongelmia.

– Hallituksen sote-malli johtaa yli- ja alihoitoon ja kermankuorintaan. Yksityiseltä julkiselle siirtyvien potilaiden aiheuttamiin lisäkustannuksiin ei ole varauduttu. Lisäksi on suuri riski sille, että terveysmarkkinat keskittyvät, hän sanoo.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta sai tänään keskiviikkona valmiiksi valiokunnan käsittelyssä olleet mietintöluonnokset maakuntauudistuksesta, valinnanvapauslainsäädännöstä sekä tuottajalakiesityksestä.

Palvelut lisääntyvät vain isoissa kaupungeissa

Pekonen pelkää, että malli lisäisi palveluiden määrää suurissa kaupungeissa kun taas palvelut vähenisivät harvaan asutuilla alueilla.

Syynä hänen mukaansa on se, että yritykset eivät hakeudu paikkakunnille, joissa asukkaita on vähän. Samalla malliin sisältyvä maakuntien rahoituksen budjettileikkuri leikkaa julkista rahoitusta ja johtaa palvelujen karsimiseen tai asiakasmaksujen nostamiseen.

– Hallitus on luvannut soten säästävän kolme miljardia euroa. Kun me opposition edustajat kysymme, miten näiden rahoituksellisten ongelmien kanssa tämä luvattu säästö aiotaan saada aikaan, hallituspuolueet vain levittelevät käsiään, Pekonen sanoo.

Kustannukset nousevat

Sote-uudistuksen kustannuksia Pekosen mukaan lisää sote-esitykseen sisältyvä maakuntatason tilaaja-tuottajamalli, jonka hallintokustannukset nousevat asiantuntijoiden mukaan arviolta 10–15 prosentin tasolle kokonaiskustannuksista.

– Tämä raha on pois peruspalveluiden rahoituksesta. Terveysrahamme halutaan käyttää ihmisten hoitamisen sijasta uuden ja isomman byrokratian rakentamiseen, Pekonen huomauttaa.

Pekosen ja vasemmistoliiton mielestä sote-uudistuksen valmistelua tulee nyt jatkaa kestävältä pohjalta perustuen sosiaali- ja terveyspalvelujen maakuntamalliin ja markkinaehtoisuuden poistamiseen.

– Rakennetaan yhdessä sellainen sote, joka toimii ihmisten ehdoilla ja kaikkien hyväksi, eikä kanavoi verorahojamme uusien byrokratioiden pystyttämiseen ja ylikansallisten yritysten voitontekoon, Pekonen sanoo.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti