Uutiset

Vasemmistoliitto haluaa soten voitontavoittelun kuriin – Arhinmäki: "Hoivajättien epäeettiseen toimintaan puututtava entistä tiukemmin"

Kemissä kesäkokoustaan pitänyt vasemmistoliitto haluaa hallituksen selvittävän, voisiko sote-yritysten voittojen rajoittamista selvittää.
Vasemmistoliitto piti kesäkokouksensa Kemissä tiistaina. Esiin nousivat vahvasti sote ja työllisyysasiat. Kuvassa Paavo Arhinmäki ja Li Andersson matkalla ministeriryhmän Porvoon-kesäkokoukseen viime viikolla. Kuva: Mauri Ratilainen
Vasemmistoliitto piti kesäkokouksensa Kemissä tiistaina. Esiin nousivat vahvasti sote ja työllisyysasiat. Kuvassa Paavo Arhinmäki ja Li Andersson matkalla ministeriryhmän Porvoon-kesäkokoukseen viime viikolla. Kuva: Mauri Ratilainen

Vasemmistoliitto haluaa hallituksen selvittävän yksityisten sosiaali- ja terveysalan yritysten voitontavoittelun rajoittamista.

Asian nosti esiin puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Kemissä tiistaina.

– Koska kevään skandaalit eivät näytä opettaneen yksityisille sote-yrityksille mitään ja törkeät laiminlyönnit jatkuvat, on hoivajättien epäeettiseen toimintaan puututtava entistä tiukemmin, Arhinmäki sanoi.

Hallitusohjelmaan on kirjattu jo selvitys varhaiskasvatuksen voitontavoittelun rajoittamisesta.

– Miksi siis samanlaista selvitystä ei voisi laittaa liikkeelle myös sote-puolella, totesi puolestaan vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson.

Andersson sanoi olevansa valmis viemään voitontavoittelun rajoittamista eteenpäin hallituksessa.

”Työllisyys ei nouse, jos ihmiset eivät ole työkykyisiä”

Sote-asiat sekä niihin liittyvät hallitusohjelman kirjaukset nousivat vahvasti esiin vasemmistoliiton kesäkokouksen ensimmäisen päivän puheenvuoroissa.

Oululainen kansanedustaja Hanna Sarkkinen nosti esiin perusterveydenhuollon hoitotakuun kiristämisen seitsemään päivään ei-kiireellisessä hoidossa.

– Hallitusohjelmassa mainitaan mielenterveyspalveluiden saatavuuden parantaminen, mutta konkretiaa aiheesta ei vielä ole paljoa. Voisiko seitsemän päivän hoitotakuu koskea myös perusterveyden mielenterveyspalveluita, hän kysyi.

Sarkkinen ehdotti konkretian hakemista myös Tornion Keroputaan sairaalan mielenterveyspalveluiden sovelletusta mallista, jonka tulokset ovat näyttäviä.

Sairaseläkkeellä olevia psykoosipotilaita on Keroputaalla puolet vähemmän kuin muualla. Psykoosi uusiutuu vain neljänneksellä Keroputaan potilaista, kun muualla näin käy 71 prosentilla.

– Mielenterveyskysymykset kytkeytyvät vahvasti työllisyyskysymyksiin ja tavoitteeseen parantaa työllisyysastetta. Työllisyys ei nouse, jos ihmiset eivät ole työkykyisiä, Sarkkinen sanoi.

Positiivisena kehityksenä kokouksessa pidettiin aktiivimallin työttömyysturvan leikkurin purkamista. Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen sanoi valmistelun etenevän

– Laitoin aktiivimallin purkamisen valmisteluun heti ensimmäisellä viikollani asiasta vastaavana ministerinä.

”Kaikkia hankkeita ei mahdollista toteuttaa”

Työllisyyttä sivuttiin myös samalla kun kokouksessa tuli puhe metsästä.

Useampi kansanedustaja ilmaisi huolensa Amazonin alueen metsäpalojen aiheuttamasta tuhosta ja esitti vaatimuksen toimenpiteistä, joihin Suomen tulisi ryhtyä asian vuoksi.

Amazon toimi myös aasinsiltana kokouspaikkakunta Kemiä suuresti koskettavaan kysymykseen Suomen metsien käytöstä. Metsä Group suunnittelee Kemiin suurta uutta biotuotetehdasta ja samanlaisia hankkeita on vireillä muuallakin, kuten esimerkiksi Kemijärvellä Itä-Lapissa.

– Voimme tukea edellytyksiä, jotta hankkeet toteutuvat, mutta yksittäisiin hankkeisiin poliitikot eivät ota kantaa. On selvää, että kaikkia suunniteltuja hankkeita ei ole mahdollista toteuttaa, kun haluamme pitää huolta kestävästä ilmastopolitiikasta ja hiilinieluista. Kaikkiin hankkeisiin ei myöskään riitä puuraaka-ainetta, Arhinmäki sanoi.

Uusimmat

Fingerpori

comic