Uutiset

Vasemmistoliitto naulasi jo korttinsa –tiedustelulakien kiireellinen voimaantulo ratkeaa äänestyksessä ensi viikolla

Oikeusministeri Antti Häkkänen korosti, että tiedustelulait tarvitaan mahdollisimman pian.

Vasemmistoliitto vastustaa tiukasti tiedustelulakien takia esitetyn perustuslain muutoksen hyväksymistä kiireellisenä. Tämä kävi ilmi, kun luottamuksellisen viestin suojan heikentämistä koskeva perustuslain muutos tuli keskiviikkona eduskunnan suuren salin ensimmäiseen käsittelyyn.

Vihreiden ja sdp:n suhtautuminen selviää vasta ensi viikolla, kun esitys kiireelliseksi julistamiseksi tehdään lakiesityksen toisessa käsittelyssä. Ratkaisevaksi nousee sdp:n suhtautuminen, sillä puolue pystyisi yksinkin estämään kiireelliseksi julistamisen.

Toinen käsittely on ensi tiistaina, ja ratkaiseva äänestys kiireelliseksi julistamisesta käydään ensi keskiviikkona.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan perustuslain muuttamisen kynnys tulee pitää korkealla ja kiireelliseksi julistamista tulee käyttää vain poikkeustilanteissa. Nyt ei hänen mielestä sellainen ole.

Johanna Ojala-Niemelän (sd.) mielestä lähtökohtaisesti perustuslain muuttamiseen on suhtauduttava pidättäytyvästi ja asettava riittävät rajat luottamuksellisen viestin suojaan puuttumiseen.

Ville Niinistö (vihr.) sanoi kannattavansa perustuslakivaliokunnan esitystä perustuslain muuttamisesta. Hän sanoi, että on poliittisessa harkinnassa, mitä eduskunta ensi viikolla kiirehtimisestä päättää.

Perustuslakivaliokunta ei nähnyt viime perjantaina estettä käsitellä perustuslain muutos kiireellisenä, mitä hallitus on halunnut. Silloin se vaatisi eduskunnassa viiden kuudesosan enemmistön äänestykseen osallistuneista edustajista.

Valiokunta ei kuitenkaan tehnyt ehdotusta lakiehdotuksen kiireelliseksi julistamisesta.

Perustuslain muutoksen kiirehtiminen toisi vauhtia myös siviili- ja sotilastiedustelulakien käsittelyyn. Ne voisivat silloin tulla voimaan noin kahdeksan kuukautta aiemmin kuin muuten.

Tarpeesta laaja yksimielisyys

Eduskunnassa kiiteltiin laajasti perustuslakivaliokunnan huolellisesti laatimaa mietintöä perustuslain muuttamisesta. Salissa oli myös laaja yksimielisyys tiedustelulakien tarpeesta.

– Turvallisuustilanne on ollut jatkuvassa muutoksessa. Päätöksentekijöiden on huolehdittava, että viranomaisten toimivaltuudet ovat ajan tasalla. Tiedustelulait tarvitaan mahdollisimman pian, korosti oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.)

Pertti Salolaisen (kok.) mukaan perusteita tiedustelulakien kiireellisyyteen on paljon, koska Suomi on tiedustelussa vakavasti jäljessä verrokkimaista.

– Ruotsin tiedustelu joutui kertomaan meille, että ulkoministeriötä on vakoiltu vuosia.

Jos perustuslain muutosta ei toteuteta kiiremenettelyssä, siviili- ja sotilastiedustelua koskevia lakiehdotuksia tulisi Häkkäsen mukaan ennen niiden hyväksymistä eduskuntakäsittelyssä muuttaa niin, että ne vastaavat nykyisen perustuslain vaatimuksia.

Perustuslain muutos

Tiedustelulakien säätämisen mahdollistava perustuslain muutos tuli keskiviikkona eduskunnan suuren salin ensimmäiseen käsittelyyn.

Perustuslakivaliokunta linjasi viime perjantaina, että viestin salaisuutta voidaan rajoittaa tiedon hankkimiseksi sotilaallisesta toiminnasta tai muusta toiminnasta, joka vakavasti uhkaa kansallista turvallisuutta.

Valiokunta ei myöskään nähnyt estettä käsitellä perustuslain muutos kiireellisenä, mitä hallitus on halunnut. Silloin se vaatisi eduskunnassa viiden kuudesosan enemmistön äänestykseen osallistuneista edustajista.

Valiokunta ei kuitenkaan tehnyt ehdotusta lakiehdotuksen kiireelliseksi julistamisesta. Se olisi tehtävä asian toisessa täysistuntokäsittelyssä.

Perustuslain muutoksen kiirehtiminen toisi vauhtia myös siviili- ja sotilastiedustelulakien käsittelyyn. Ne voisivat silloin tulla voimaan noin kahdeksan kuukautta aiemmin kuin muuten.

Normaalissa järjestyksessä perustuslain muutos olisi hyväksyttävä sekä nykyisessä että eduskuntavaalien jälkeen uudessa eduskunnassa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti