Uutiset

Vasemmistoliitto on valmis hallitukseen yhdessä sosialidemokraattien ja vihreiden kanssa – Andersson: "Ei tämä ole sovittu juttu"

Vasemmistoliitto avasi vaalikampanjansa täpötäydessä Ruplassa.
Vasemmistoliitto julkisti vaaliohjelmansa täpötäyteen pakkautuneessa kahvila Ruplassa. Kuva: Joel Maisalmi

Vasemmistoliitto on valmis voittamaan vaalit. Ainakin, jos uskoo helsinkiläiseen kahvila Ruplaan kokoontunutta väkeä.

Puolueen puheenjohtaja Li Andersson sai nimittäin vähän väliä korvia huumaavia aplodeja paikalle tulleilta kannattajilta, kun puolueen johto kävi läpi tuoretta vaaliohjelmaa.

Andersson olisi myös valmis lähtemään hallitukseen sosialidemokraattien ja vihreiden kanssa.

Demareiden varapuheenjohtaja Sanna Marin sanoi viikonloppuna, että hän olisi valmis hallitukseen, jossa olisi demareiden lisäksi vasemmistoliitto ja vihreät.

– Ei tämä ole sovittu juttu, Andersson naurahti.

Sen sijaan perussuomalaiset eivät mahtuisi vasemmistoliiton kanssa samaan hallitukseen.

– Se on poissuljettu vaihtoehto, koska puolue on oikeistolaisen talouspolitiikan kannattaja ja lisäksi ihmisoikeusvastainen.

Andersson ei ole kovin huolissaan perussuomalaisten toivomasta jytkystä.

– Suomalaiset ovat viisasta kansaa, eivätkä äänestäjät luota puolueeseen, joka ottaa irtopisteitä asioista, joista ei pitäisi.

Viime päivinä otsikoissa olleesta vanhuspalveluiden tilanteesta Andersson totesi, että hoitajamitoitus täytyy saada lakiin ja valvontaa on lisättävä.

– Yksityistä ja julkista vanhuspalveluiden laatua täytyy ohjata.

”Eriarvoistumiselle stoppi”

Vasemmistoliitolla on kolme teemaa, joilla se pyrkii voittamaan vaalit. Ne ovat: köyhyyden vähentäminen, ilmastotalkoot ja työn uudistaminen.

– Tavoitteena on lopettaa Suomen eriarvoistuminen, puoluevaltuuston puheenjohtaja Pia Lohikoski summasi.

Se tarkoittaa muun muassa pieniä tekoja, joilla jokaisella on riittävästi rahaa kuluihin ja lapsilla on varaa harrastaa. Puolueen mukaan suomalaisilla pitää olla oikeus luottaa tulevaisuuteen.

– Takaamme jokaiselle oikeuden päästä viikossa terveyskeskukseen maksutta.

Ilmastonmuutoksen torjunnastakaan ei saa tehdä Suomea eriarvoistavaa kysymystä, vaan kaikilla pitää olla mahdollisuus osallistua ilmastotalkoisiin.

– Varallisuus ei saa muodostua esteeksi ilmastotalkoisiin osallistumiselle. Kaikilla pitää olla mahdollisuus osallistua ilmastonmuutoksen hillintään, kansanedustaja Hanna Sarkkinen lisäsi.

Puolueen tavoitteena muun muassa on, että maaseudulla asuvat pienituloiset pystyvät vaihtamaan öljylämmitteisen talonsa ilmalämpöpumpulla tai maalämmöllä lämpiäväksi.

– Lisäksi nostamme Suomen raiteille.

”Tasa-arvoinen perhevapaauudistus”

Työn uudistamisella puolue nostaa esille osaamisen.

– Uutta työtä luodaan nostamalla tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan rahoitusta, tukemalla itsensä työllistäjiä ja pienyrittäjiä sekä parantamalla mahdollisuuksia päivittää osaamista jatkuvasti.

Lisäksi puolue lupasi toteuttaa tasa-arvoisen perhevapaauudistuksen.

Lohikoski kertoi, että vasemmistoliitto sai lisäpotkua vaaliohjelmalleen muun muassa eri puolilla Suomea järjestetyissä keskustelutilaisuuksissa. Niissä esille nousi yksinäisyyden torjunta.

– Ihmiset toivat esiin huolensa Suomen kahtiajakautumisesta ja yksinäisyydestä.

Siksi puolue on valmis aloittamaan yksinäisyyden torjunnan lapsista ikäihmisiin.

– Myös asuntopolitiikalla voidaan vähentää yksinäisyyttä.

Anderssonin mukaan puolueohjelman kuluja voidaan kattaa muun muassa yritystukia uudistamalla sekä verovälttelyn ja harmaan talouden vastaisilla toimenpiteillä.

Uusimmat

Fingerpori

comic