Uutiset

Vasemmiston Syriza häviämässä vaalit selvästi – ovensuukyselyt povaavat Uudelle demokratialle enemmistöä Kreikassa

Syrjäytyvä pääministeri onnitteli vastustajansa voitosta, puolue kertoo.
Uusi demokratia -puolueen johtaja Kyriakos Mitsotákis kuvattiin äänestyspaikalla. Kuva: ALEXANDROS VLACHOS
Uusi demokratia -puolueen johtaja Kyriakos Mitsotákis kuvattiin äänestyspaikalla. Kuva: ALEXANDROS VLACHOS

Oppositiossa istunut keskusta-oikeistolainen puolue Uusi demokratia on nousemassa Kreikan vaaleissa suurimmaksi puolueeksi.

Ovensuukyselyt povasivat puolueelle 38–42 prosentin kannatusta sen jälkeen, kun äänestyspaikat olivat sulkeutuneet seitsemältä sunnuntai-iltana, kertoo Reuters.

Tällä kannatuksella puolue voisi saavuttaa enemmistön parlamentissa. Kyselytulosten mukaan se saisi 155–167 edustajaa 300-paikkaiseen parlamenttiin. Pääministeriksi nousisi tällöin puolueen puheenjohtaja Kyriakos Mitsotákis.

Nykyinen pääministeripuolue, Aléxis Tsípraksen johtama vasemmistolainen Syriza jäi kyselyiden mukaan 26–31 prosentin kannatukseen.

Kreikan sisäministeriö julkaisi ennen yhdeksää oman ensimmäisen ennusteensa, joka oli kyselyjen kanssa samansuuntainen. Ennusteen mukaan Uusi demokratia saisi noin 40 prosenttia äänistä, kun Syrizan olisi tyytyminen 31,5 prosenttiin.

Tsípras nousi pääministeriksi vuonna 2015. Hän määräsi ennenaikaiset vaalit, kun Syriza kärsi tappion kevään europarlamenttivaaleissa.

Uuden demokratian edustaja kertoi, että Tsípras oli soittanut Mitsotákikselle alle kaksi tuntia äänestyspaikkojen sulkeutumisen jälkeen. Edustaja kertoi myös, että vallanvaihto tapahtuisi heti maanantaina, jolloin Mitsotákis vannoisi virkavalan Kreikan uutena pääministerinä.

Uusi demokratia oli edellisen kerran pääministeripuolueena ennen Syrizan nousua valtaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti