Uutiset

Vaskooli ja malmihakut tänä päivänäkin käytössä kullan etsinnässä

Malminetsintäyhtiö Mawsonin geologi Jussi Illikainen näyttää vaskoolia Rovaniemellä valtavassa kairasydänvarastossa. Viereisissä laatikoissa on kilometrikaupalla timanttikairan kairaamia näytteitä syvältä kallioperästä.

Niin kummalliselta kuin kuulostaakin, Illikainen on käyttänyt vaskoolia kesän kullanetsinnässä Mawsonin etsintäalueella Ylitornion ja Rovaniemen raja-alueella. Eikä yhtä tai kahta kertaa vaan kymmeniä kertoja.

-Irtoainesta otetaan lapiolla näytepussiin. Se valutetaan siivilän läpi, ja kaikkein karkein aines poistetaan. Hienoin aines jää vaskooliin. Mennään veden äärelle ja aletaan vaskaamaan, Jussi Illikainen selittää.

Vaskaamalla kulta erotetaan muusta aineksesta veden avulla. Se jää hippuina vaskoolin pohjalle tai kultapitoisena tomuna vaskoolin uurrettuun reunaan.

Malminetsintägeologi Kirsi Lepistö sanoo, että vaskaamalla näytteen kultapitoisuus selviää nopeasti eikä tarvitse odotella laboratorioanalyysia.

-Kaikkia menetelmiä käytetään. Vaikka ollaan kairausvaiheessa, ei pintaviitteiden hakemista lopeta, selittää Mawsonin ympäristöjohtaja Noora Ahola.

[image orderno=”2″][/image]

Kanadalaiset kulkivat kävellen maastossa

Kävellen siirtolohkareita malmihakuilla kopsutellen osuivat kanadalaisen malminetsintäyhtiö Aurionin geologitkin Sodankylän kairassa kullan emäkallion jäljille.

Aurionin prospektorit Larry ja Eddie Quinlan ja yhtiön toimitusjohtaja, geologi Mike Bashan

retkiltä kertyi 717 näytettä irtolohkareista.

Laboratorioanalyyseissä näytteistä löytyi kultaa jopa 2,5 kiloa tonnissa. Toiminnassa olevissa Suomen kultakaivoksissa louhitun malmin kultapitoisuus on 5 gramman luokkaa.

-Kun Kanadassa sadat geologit ja tuhannet jokamiesetsijät ovat kolunneet kultakentillä, Suomessa kävellen tehtyä malminetsintää ei ole tehty samassa mittakaavassa, selittää Mike Basha.

Hän vertaa Sodankylän etsintäaluetta Kanadan kuuluisaan kultakenttään Timminsiin. Jääkausi siirteli kiviä siellä samaan tapaan kuin Suomessa. Kultapitoiset lohkareet ovat liikkuneet muutama sata metriä irrottuaan kalliosta.

Sen emäkallion Mike Basha aikoo löytää Sodankylän kairasta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic