Uutiset

Vastaanottokeskuksiin 15 paluuneuvojaa kertomaan vapaaehtoisesta paluusta, kun turvapaikka evätty

Lännen Media

Maahanmuuttovirasto palkkaa vastaanottokeskuksiin 15 paluuneuvojaa kertomaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille vapaaehtoisesta paluusta kotimaahan ja antamaan ohjeita siitä kiinnostuneille.

– Paluuneuvojien sijaintipaikkoja ovat tietyt vastaanottokeskukset, mutta he toimivat mahdollisuuksien mukaan alueella muuallakin kuin yhdessä vastaanottokeskuksessa, sanoo ylitarkastaja

Tiina Järvinen

Maahanmuuttovirastosta.

Paluuneuvojat tapaavat kielteisen päätöksen saaneita ja järjestävät ryhmille informaatiotilaisuuksia vapaaehtoisesta paluusta kotimaahan.

Järvisen mukaan he tekevät myös alueellista yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Viranomaisten toiveena on, että myös kunnat, Kela, järjestöt ja kirkko pitäisivät esillä vapaaehtoisen paluun mahdollisuutta kohdatessaan ihmisiä, joilla ei ole oleskelulupaa.

Poliisi kertoo palautuspäätöksen saaneelle vapaaehtoisen paluun mahdollisuudesta samalla, kun kielteinen päätös annetaan asiakkaalle tiedoksi.

Maahanmuuttoviraston ja vastaanottokeskuksien tehtävänä on ollut tähänkin saakka ohjata ja avustaa asiakkaita vapaaehtoiseen paluuseen. Siihen ei ole kuitenkaan ollut vastaanottokeskuksissa käytettävissä riittävästi henkilökuntaa.

– On tärkeä, että asiakkaalla on tietoa siitä, mihin hänellä on oikeus, jos hän jossain vaiheessa tuntee, että vapaaehtoinen paluu olisi oikea ratkaisu, Järvinen sanoo.

Paluuneuvojat sijoittuvat eri puolille Suomea eri toimijoiden ylläpitämiin vastaanottokeskuksiin. Maahanmuuttovirasto on hakenut EU:n turvapaikka- maahanmuutto- ja kotouttamisrahastolta rahoitusta määräaikaiseen hankkeeseen. Tarkoituksena on saada paluuneuvojat palkattua toukokuun puoliväliin mennessä.

– Vapaaehtoisesta paluusta liikkuu paljon ristiriitaisia huhuja asiakkaiden keskuudessa. Siksi on tärkeätä, että vastaanottokeskuksesta saa ammattitaitoista ja oikeata ohjausta ja neuvontaa. Se on aika herkkä aihe, johon asiakkaat suhtautuvat tunteella, Järvinen tietää.

Vapaaehtoisen paluun tuki sisältää korvauksen matka- ja muuttokustannuksista sekä avustuksen, joka on tarkoitettu tueksi kotimaahan uudelleen kotoutumista varten. Se voidaan antaa joko käteisenä tai apuna työpaikan hankkimiseen, oman yrityksen perustamiseen, koulutukseen hakeutumiseen tai asunnon etsimiseen.

Käteisavustus esimerkiksi Afganistaniin tai Irakiin vapaaehtoisesti palaavalle on normaalisti 1 000 euroa ja lapselle 600 euroa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic