Uutiset

Vastarintaliike haluaa hovioikeuden hylkäävän lakkautuskanteen: viranomainen ei ohjeistanut

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen edustajat vaativat Turun hovioikeutta hylkäämään kanteen, jossa vaaditaan yhdistyksen lakkauttamista.

Pirkanmaan käräjäoikeus määräsi marraskuun lopussa uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) Suomen-osaston ja siihen kytkeytyvän Pohjoinen perinne -yhdistyksen lakkautettaviksi. Kanteen asiassa nosti Poliisihallitus viime maaliskuussa.

Käräjäoikeus katsoi yksimielisessä ratkaisussaan, että rekisteröimätön yhdistys PVL vastustaa demokraattisia arvoja ja hyvää tapaa, minkä vuoksi se voitiin lakkauttaa. Tuomiossa arvioitiin, että Pohjoinen perinne vastaa PVL:n taloudesta, mikä oli syy myös sen lakkauttamiseen.

-Lain ja räikeästi hyvän tavan vastainen toiminta on monipuolista ja PVL:n ideologia huomioon ottaen keskeinen osa sen toimintaa, käräjäoikeus perusteli marraskuisessa ratkaisussaan.

PVL:n edustajien ja Pohjoinen perinne ry:n asianajaja jätti yhteisen valituksen Pirkanmaan käräjäoikeuteen tiistaina 2. tammikuuta.

PVL:n edustajat: varoitus riittäisi

Valituskirjelmässä pyydetään, että Turun hovioikeus myöntäisi valitusluvan, hylkäisi yhdistyksen lakkauttamispäätöksen ja antaisi pelkästään yhdistyslain mukaisen varoituksen.

Kirjelmässä myös vihjataan, että Pirkanmaan käräjäoikeus olisi tehnyt Pohjoinen perinne -yhdistyksen osalta oikeudenkäyntivirheen.

Valituksen mukaan Pirkanmaan käräjäoikeus olisi ylittänyt toimivaltuutensa määrätessään yhdistyksen lakkautetuksi siksi, että sen kotipaikka on käräjäoikeuden vastuualueen ulkopuolella. Tämän vuoksi kanne pitäisi yhdistyksen kohdalta ensisijaisesti jättää tutkimatta.

Ennen kaikkea varsinkin PVL:n edustajat arvioivat, että tuomiossa mainittu hyvän tavan vastaisuus on häilyvää. Valituksessa arvioidaan, että tapauksessa pitää punnita eri perus- ja ihmisoikeuksia keskenään.

-Lainsäädännössä vaatimus lakkauttamisesta perustuu vain hyvin tulkinnanvaraiseen käsitteeseen hyvän tavan vastaisuudesta, kirjelmässä perustellaan ja viitataan muun muassa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisuihin.

Valituksen mukaan myös politiikassa käytetään ”kärkeviä kannanottoja”, ja lisäksi vastaajat muun muassa vetoavat, ettei yhdistysten lakkauttamista ole aina vaadittu moottoripyöräkerhoihin liittyvien yhdistysten osalta.

-Sen koommin Pohjoinen perinne ry:n kuin PVL:eenkään toimintaan eivät viranomaiset ole millään tavoin puuttuneet tai ohjeistaneet ennen nyt käsiteltävää lakkauttamishanketta, valituksessa todetaan.

Vastaajat vaativat Turun hovioikeudelta suullista käsittelyä ja sitä, että kantaja eli Poliisihallitus korvaisi heidän oikeudenkäyntikulunsa. Pohjoinen perinne haluaa myös, että sen hallitukselle asetetut määräysvaltarajoitukset peruutetaan.

Hovioikeuden on kuitenkin ensin päätettävä, myöntääkö se kanteelle valituslupaa.

Valituksesta uutisoi ensimmäisenä STT.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic