Uutiset

Vastustajat pelkäävät Trumpin jakelevan Putinille ilmaisia myönnytyksiä – pahinta olisi Krimin tunnustaminen osaksi Venäjää

Amerikkalaiset ovat varsin yksimielisiä siitä, että Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteita olisi tarpeen parantaa. Presidentti Donald Trumpin vastustajat pelkäävät kuitenkin, että Trump ei pärjää neuvottelupöydässä Venäjän presidentille Vladimir Putinille, vaan päätyy tekemään myönnytyksiä saamatta mitään vastineeksi.

Muun muassa nämä asiat huolettavat Trump-kriitikoita, kun Trump ja Putin tapaavat Helsingissä 16. heinäkuuta:

Ukraina

Pahimmassa tapauksessa Trump tunnustaa Krimin osaksi Venäjää.

Hän ei ole sulkenut pois mahdollisuutta Krimin tunnustamisesta, ja hänen kerrotaan sanoneen kesäkuisessa G7-maiden kokouksessa, että Krimin olisi mahdollisesti syytä kuulua Venäjälle, koska kaikki siellä puhuvat venäjää.

Vaikka Trump ei menisi näin pitkälle, hän saattaa luvata luopua pakotteista, joilla länsimaat ovat yhdessä rankaisseet Venäjää Ukrainalle kuuluneen Krimin liittämisestä itseensä.

Nato

Trump saattaa yrittää tehdä Putiniin vaikutuksen käyttäytymällä aivan erityisen hyökkäävästi Helsingin-tapaamista edeltävässä Nato-kokouksessa.

Putinin kanssa puhuessaan tai tämän rinnalla lehdistölle esiintyessään hän saattaa puhua Natosta negatiiviseen sävyyn tai jopa antaa sen vaikutelman, että Yhdysvallat ei ole erityisen kiinnostunut puolustamaan Nato-liittolaisiaan.

Syyria

Trump on ilmaissut olevansa kiinnostunut vetäytymään Syyriasta, mikä antaisi Venäjälle enemmän valtaa alueella.

Lörpöttely

Mediatietojen mukaan Trump paljasti Venäjän ulkoministerille ja suurlähettiläälle erittäin salaisiksi luokiteltuja tietoja tehdäkseen heihin vaikutuksen viime vuonna tapahtuneella vierailulla Valkoisessa talossa.

On mahdollista, että hän yrittää samaa Putinin kanssa.

Kauppasuhteet

Trump on suututtanut suuren osan Yhdysvaltojen liittolaisista tuontitulleilla, jotka ovat käynnistäneet maailmantaloutta uhkaavan kauppasodan.

Suhteet liittolaisiin tulehtuvat entisestään, mikäli hän lupaa Venäjälle erikoiskohtelua kauppasuhteissa.

Ydinaseet

Yhdysvaltojen ja Venäjän välinen sopimus ydinasevarustelun hillitsemisestä umpeutuu vuonna 2021, mikäli Trump ja Putin eivät ennen sitä uusi sopimusta.

Putin ehdotti sopimuksen uusimista heti presidenttien ensimmäisessä puhelinkeskustelussa, mutta Trump ilmoitti tuolloin, että sopimus ei ole tarpeeksi edullinen Yhdysvalloille.

Mikäli sopimusta ei uusita, Yhdysvallat ja Venäjä eivät enää vaihda keskenään tietoja ydinasevarustelustaan, mikä voi johtaa kylmän sodan aikojen kaltaiseen keskinäiseen kyräilyyn ja pahimmillaan jopa katastrofaalisiin virhearviointeihin.

Salaisuudet

Trump ja Putin saattavat aloittaa tapaamisen keskustelemalla kahden kesken ja jättää valtuustonsa oven ulkopuolelle. Jos he päättävät toimia näin, kukaan ei tiedä, mitä he tarkalleen ottaen ovat keskenään sopineet.

Suomettuminen

Jotkut ärhäkät Trump-kriitikot pelottelevat jopa, että presidentti saattaa Yhdysvaltojen suuresta koosta ja vaikutusvaltaisesta asemasta huolimatta päätyä tekemään Putinille niin suuria myönnytyksiä, että sanaa suomettuminen käytetään vastedes kuvaamaan Yhdysvaltojen Venäjä-suhdetta Trumpin valtakaudella.

Tähän viitattiin muun muassa Washington Postin
kolumnissa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic