Uutiset

Vastuu ensisijaisesti omistajilla - ”Kyllä hallin pitää hevimusiikkiakin kestää”

Vastuu suurten yleisötapahtumien hallien rakenteiden kunnosta ja kunnossapidosta on ensisijaisesti hallin omistajilla, kertoo rakennusneuvos Teppo Lehtinen ympäristöministeriöstä.

Seitsemän ihmisen loukkaantumiseen johtaneessa turmassa Vaasassa sunnuntaina ilmastointiputki putosi yleisön päälle. Onnettomuus tapahtui Vaasan kaupungin ja Mustasaaren kunnan omistaman Vaasan seudun areenat -kuntayhtymän jäähallissa.

1970-luvun alussa rakennetussa jäähallissa oli onnettomuuden aikaan meneillään tuntuvien desibelien Raskasta joulua -konsertti.

Hallin rakenteiden, pysyvien osien ja ripustusten on Lehtisen mukaan kestettävä yleisötapahtumassa kuin yleisötapahtumassa.

-Ja myös hevimusiikkia.

Vaasan jäähallin hallipäällikön Tommi Pullolan mukaan mitään viitteitä turvallisuusongelmista ei tilassa aiemmin ollut.

-Onnettomuus johtui tekniikan ripustusten pettämisestä. Sen aiheuttajaa tutkijat nyt selvittävät. Tärkeintä on, että henkilövahingot jäivät näin pieniksi, hän toteaa.

Poliisi tiedotti maanantaina iltapäivällä, että onnettomuushallin kattorakenteita ei ole vielä päästy tutkimaan lähemmin, koska hallissa on rakennelmia ja tavaraa konsertin jälkeen.

-Vasta kun halli on saatu tyhjättyä, päästään nosturilla sisään tarkistamaan kattokiinnikkeitä ja rakennelmia.

Maankäyttö- ja rakennuslain perusteella rakennuksen turvallisuudesta on huolehdittava jatkuvasti. 2000-luvulla tapahtuneiden alakattojen romahtamisten ja niiden ripustusten pettämisten jälkeen ympäristöministeriö muistutti tästä kirjeellä kiinteistö- ja rakennusalaa sekä kuntien rakennustarkastajia.

Samalla annettiin alakattoja ja ripustuksia koskevia suosituksia. Ministeriön vuoden 2005 kirjeen mukaan ripustusten kestävyyden on vastattava henkilöturvallisuuden kannalta kantavien rakenteiden kestävyyttä.

-Sama asia on sittemmin sisällytetty ympäristöministeriön asetuksella sekä uudis- että korjausrakentamisen teknisiin vaatimuksiin, Lehtinen selvittää.

Niin sanottu hallilaki tuli voimaan 10-vuotiaan tytön hengen vaatineen Laukaan maneesionnettomuuden jälkeen vuonna 2015.

Hallilaissa säädetään rakennuksen omistajan velvollisuudesta huolehtia siitä, että riittävän pätevä ulkopuolinen tarkastaja arvioi rakennuksen laajarunkoisen osan keskeisten kantavien rakenteiden turvallisuuden.

Aikaa tämän arvioinnin tekemiselle on ollut lain voimaantulosta pääosin neljä vuotta.

Rakennuksissa, joiden suunnittelu tai rakentaminen on ollut runkotoimittajasta riippuvaisen tahon vastuulla tai niistä ovat vastanneet toisistaan riippuvaiset tahot, rakenteellinen turvallisuus piti arvioida jo kahden vuoden kuluessa eli tämän vuoden kevääseen mennessä.

Vaasan jäähallissa tämä turvallisuuden arviointi on tehty.

Tampereella, jossa sijaitsee Suomen vanhimmaksi jäähalliksi kutsuttu Hakametsän halli, hallilain piiriin kuuluu noin 150 laajarunkoista rakennusta.

-Muistutimme omistajia ja ylläpitäjiä hallien kunnon tarkistamisen tärkeydestä vielä tätäkin laajemmalla jakelulla, Tampereen rakennustarkastusinsinööri Jyrki Ottman kertoo.

Ääritapauksessa halli pitää sulkea turvallisuuspuutteiden vuoksi, mutta Tampereella näin järeitä toimia ei ole toistaiseksi tarvittu.

-Myös esimerkiksi Tampereen Areenassa on tarkasti mietitty, millaisia vaatimuksia hallin monikäyttöisyys asettaa, Ottman jatkaa.

Kunkin yleisötapahtuman luonteeseen liittyvät turvallisuusasiat, kuten pyrotekniikan käyttö, käydään läpi pelastusviranomaisten kanssa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti