Uutiset

Vastuuministeri Saarikko soten kaatumisesta: "On aika tyhjä olo, mutta tähän on osannut valmistautua"

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko piti hallituksen eroilmoitusta suoraselkäisenä ratkaisuna. Kuva: Mauri Ratilainen Com.Pic- Kuvatoimisto 0400-461764
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko piti hallituksen eroilmoitusta suoraselkäisenä ratkaisuna. Kuva: Mauri Ratilainen Com.Pic- Kuvatoimisto 0400-461764

Perhe ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) oli tietenkin hyvin pettynyt sote- ja maakuntauudistuksen kaatumiseen.

– On aika tyhjä olo, mutta henkisesti tähän on osannut valmistautua, että näinkin voi käydä.

Saarikko sanoi, että uudistus kaatui siihen, ettei aika riittänyt enää niiden perustuslaillisten ongelmien korjaamiseen, joita erityisesti valinnanvapaudessa oli.

– Minusta pääministeri Sipilän ratkaisu jättää hallituksen eronpyyntö oli suoraselkäinen ja ainut vaihtoehto, kun ottaa huomioon, kuinka johdonmukaisesti Sipilä oli aina kuvannut uudistuksen merkityksen hallitukselle.

Saarikon mukaan uudistuksen valmistelijat myös maakunnissa olisivat tietenkin toivoneet, että uudistus olisi saatu hyväksyttyä ja olisi voitu siirtyä kohti sen toimeenpanoa.

– Mutta ei maakunnissa tarvitse tyhjästä aloittaa, jos seuraava hallitus työtä haluaa tältä pohjalta jatkaa. Keskustan mielestä kannattaa jatkaa.

Vuoden 2021 loppuun voimassa oleva rajoittamislaki kieltää kunnilta sote-palvelujen yli 30 prosentin kokonaisulkoistukset ilman irtisanomisehtoa. Saarikon mukaan kunnissa alkaa hallitsematon ulkoistuskierre, jos seuraava hallitus ei päätä jatkaa tätä lakia.

– Kyllä nykyisenkin lain puitteissa esimerkiksi vanhuspalveluissa tätä kehitystä on jo paljon tapahtunut. Yksittäisiä välistävetoja voi tulla, mutta toivon, että kunnat katsovat kauaksi ja että se yhteistyö, jota on viritelty tämän uudistuksen valmistelun takia, voisi tavalla tai toisella jatkua.

Saarikkoa harmittaa, että myös monta muuta sosiaali- ja terveysalan tärkeää lakia, kuten uusi vammaislapalvelulaki, jää nyt toistaiseksi toteutumatta. Syynä on se, että ne oli kirjoitettu maailmaan, jossa sote-uudistus onnistuu.

 

Uutista täydennetty 8.3.2019 klo 21.22: Lisätty sanat ”ilman irtisanomisehtoa” kohtaan ”vuoden 2021 loppuun voimassa oleva rajoittamislaki kieltää kunnilta sote-palvelujen yli 30 prosentin kokonaisulkoistukset ilman irtisanomisehtoa. ”

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic