Uutiset

Vatulointiriittää jo –nyt hihatheilumaan

Tammelalaisen Vesinummelan toimitusjohtaja Timo Nummela vaatii suositussa blogissaan Timppa putkiverstaalta rohkeampaa päätöksentekoa asuintalojen remontointiin. Nummelan mukaan nyt aikaa käytetään liiaksi taloyhtiöissä vatulointiin ja päätöksenteon siirtämiseen.

Nummela on myös Tammelan Yrittäjien puheenjohtaja.

-Nyt on oikea aika tehdä investointeja ja remontteja. Urakkahinnat ja korot ovat alhaalla. Töille löytyy nyt tekijöitä, Nummela sanoo.

Porkkanaa asukkaiden omiin remontteihin tarjoaa vielä verottajakin kotitalousvähennyksen muodossa. Teetetyt työt ja maksetut työkorvaukset tai palkat ja palkan sivukulut tulee ilmoittaa veroilmoituksessa. Verottaja tekee vähennyksen suoraan verosta, ja työn teettäjä saa hyödyn veronpalautuksena. Pitää kuitenkin muistaa, että kotitalousvähennystä pitää verovelvollisen hakea itse.

Putkiremonttipäätöksien tekoa taloyhtiöissä ehkäisee jonkin verran joidenkin vanhempien asukkaiden asenne, jonka mukaan talon putket kestävät heidän elinikänsä.

Nummela sanoo remonteilla olevan myös eroa. Mikäli talosta uusitaan vain vesijohdot, se on eri asia kuin laajemman saneerauksen teko, jossa uusitaan niin vesi- kuin viemäriputket, kylpyhuoneet vesieristeineen ja sähköjohdot.

-Pääkaupunkiseudulla tehdään laajoja remontteja, kun täällä on tehty lähinnä vesijohtojen uusimisia. Kevyen remontin hintalappu on 200–300 euroa neliöltä, kun laaja huoneistosaneeraus maksaa noin 1000 euroa neliöltä. Remonteissa on huomattavat erot niiden laajuudessa. Kevyellä putkiremontilla voidaan ylläpitää vain asunnon nykykunto. Viemärivuodot ja pesuhuoneiden vesieristeet voivat edelleen vuotaa, Nummela sanoo.

Nummelan mukaan viemäreiden pinnoittamisella ei saada yleensä kuin kymmenen vuoden lisäaika ennen varsinaista viemäriremonttia.

-500–600 euron neliöhinnalla saadaan uusittua vesi- ja viemäriputket ja kylpyhuoneet vesieristeineen.

Nummela kertoo, että ennusteiden mukaan putkiremonttien määrä tulee kaksinkertaistumaan 2020-luvulla. Nyt putkiremonttien pääpaino on 1970-luvulla rakennetuissa taloissa.

Vesinummelan palveluksessa on tällä hetkellä kymmenisen henkilöä ja kaksi on lomautettuna. Forssassa työn alla on Kutomolla Renorin kiinteistössä tilojen saneeraus vanhusten palveluasumisyrityksen tarpeisiin.

-Laskettavia tarjouksia on liikkeellä tällä hetkellä hyvin.

Laskennassa on kohteita Hyvinkäältä ja Hämeenlinnasta. Vesinummelalla on ollut useita työmaita myös Riihimäeltä. Pääkaupunkiseudulle Vesinummela ei ole halunnut lähteä kilpailemaan urakoista.

Nummela kertoo saaneensa melkoisesti positiivista palautetta blogistaan, jota hän on ylläpitänyt noin vuoden ajan. Tänä aikana hän on kirjoittanut kymmenisen blogitekstiä, joilla on ollut yhteensä noin 15000 lukukertaa.

Nummela kaipaa laajemminkin päätöksentekoon rohkeutta.

-Suomalaista yhteiskuntaa ei uudisteta uusia maakunnallisia hallintoelimiä perustamalla, jotka uhkaavat vain kasvattaa muutenkin ylimitoitettua byrokratiaa. Järjestelmästä on tulossa kallis veronmaksajien kannettavaksi.

Sote-uudistuksessa Nummelan mukaan positiivista on se, että siinä huomioidaan myös yksityisen sektorin terveyspalveluiden tuottajat. Uudisrakentamisen painopisteen keskittyminen kasvukeskuksiin saa Nummelan mietteliääksi. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti