Uutiset

Vauvan ryöstäjä jäi ilman tuomiota Espanjassa

Oikeus katsoi gynekologi Eduardo Velan syylliseksi mutta jätti 85-vuotiaan tuomitsematta rikosten vanhentumisen vuoksi 
Inés Madrigal sai kuulla olevansa adoptioperheessä, kun täytti 18 vuotta.

Espanjalainen oikeusistuin totesi maanantaina gynekologi Eduardo Vela syylliseksi vauvan ryöstämiseen äidiltään ja myymiseen eteenpäin. Rangaistusta ei kuitenkaan annettu, koska rikos oli lain kirjaimen mukaan vanhentunut.

Kanteen Eduardo Velaa vastaan oli nostanut Inés Madrigal, joka vietiin biologiselta äidiltään vuonna 1969. Madrigal oli kuullut totuuden taustastaan adoptiovanhemmiltaan täytettyään 18 vuotta.

Syyttäjä oli vaatinut Velalle 11 vuoden vankeustuomiota ja 150 000 euroa korvaussummaa. Pyörätuolissa oikeudenkäyntiä seurannut Vela sanoi, ettei hän muista tapahtumista mitään.

Madrigalin asianajaja sanoo, että hänen päämiehensä valittaa tuomiosta.

”Sopimattomia” äitejä

Vela oli ensimmäinen syytetty Espanjan ”varastettujen vauvojen” skandaalissa, joka juontaa juurensa Francisco Francon oikeistodiktatuurin ajalle.

Vuosina 1929–75 oli tavallista, että viranomaiset ottivat syntymän hetkellä lapsen pois äidiltä, jonka katsottiin olevan ”sopimaton” äidiksi. Yleensä kyse oli kommunisteista tai muista vasemmistolaisista.

Lapsen syntymätodistus väärennettiin, ja lapsi annettiin tai myytiin perheeseen, jolla oli siteet hallitukseen.

Inés Madrigalin adoptioäiti, Inés Pérez, kertoi El País -lehdelle, että Vela lahjoitti vauvan hänelle. Hän oli arvellut, että lapsi oli syntynyt avioliiton ulkopuolisessa suhteessa eikä biologisella äidillä ollut taloudellisia mahdollisuuksia lapsen pitämiseen.

Inéz Pérez oli 46-vuotias, kun lapsi merkittiin hänen synnyttämäkseen. Pérez kuoli kaksi vuotta sitten.

Tuhansia tapauksia

Vela johti madridilaista klinikkaa nimeltään San Ramón, joka on ollut skandaalin keskipisteessä. Sen kautta vauvojen ryöstöjä arvioidaan tapahtuneen vuosien 1961 ja 1981 välisenä aikana. Klinikka suljettiin vuonna 1981.

Koko maassa noin 2 000 vauvan ryöstöä on merkitty Espanjan syyttäjälaitoksen papereihin. Tapauksia arvioidaan olleen kuitenkin huomattavasti enemmän, jopa 30 000.

Inés Madrigal sanoo El País -lehdelle, ettei hän ole kiinnostunut korvaussummista eikä siitäkään, että Vela vietäisiin telkien taakse. Sen sijaan hän toivoo, että se johtaisi muiden vastaavien tapausten oikeuskäsittelyyn.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic