Uutiset

Väyryselle olisi nykysäännöissä takaportti keskustan puheenjohtajakilpaan – sääntömuutos tekeillä

Keskustan tilaamassa asiantuntijalausunnossa mainitaan, että keskustan nykysääntöjen mukaan on mahdollista, että puolueen puheenjohtajaksi pyrkii henkilö, joka on juuri ennen puoluekokousta eronnut toisen puolueen jäsenyydestä.

Näin voi olla mahdollista, että Paavo Väyrynen voi pyrkiä keskustan puheenjohtajaksi, jos hän ennen kesäkuun puoluekokousta eroaa Kansalaispuolueesta. Lopullisen sanan vaalikelpoisuudesta sanoo keskustan puoluekokous kesäkuussa Sotkamossa.

Puoluekokouksen menettelytapavaliokunta on suuressa roolissa vaalikelpoisuutta määriteltäessä.

Keskusta pyysi lausunnon Paavo Väyrysen vaalikelpoisuudesta puolueen puheenjohtajakisaan yhdistysoikeuden asiantuntijoilta ministeri Lauri Tarastilta ja professori Heikki Halilalta.

Nämä asiantuntijat toteavat lausunnossaan, että puheenjohtajaksi ei voida nykyisten sääntöjen mukaan valita puolueen perusjärjestön jäsentä, joka kuuluu muuhun puolueeseen.

Lausunnossa esitetään lisäksi, että keskustan sääntöjä pitäisi muuttaa siten, että puheenjohtajaksi ei voitaisi valita henkilöä, joka on ollut toisen puolueen jäsen edellisen 12 kuukauden aikana.

-Puoluehallitus valmistelee tällaista sääntömuutosta. Kokouksessa oli hyvä henki ja kanta on selkeä. Puoluehallitus esittää yksimielisesti puoluekokouksen menettelytapavaliokunnalle toimimista asiantuntijalausunnon mukaan. Kunniapuheenjohtajan sooloilu on ollut eriskummallista, sanoo keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska.

Uusista säännöistä päättää niin ikään puoluekokous, mikä voi jättää Väyryselle ja hänen kannattajilleen mahdollisuuden haastaa puoluehallituksen linja.

Nykyinen keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä oli torstaina mukana puoluehallituksessa tekemässä päätöstä. Sipilä on tosin aiemmin toivottanut Väyrysen tervetulleeksi kisaan.

Asiantuntijalausunnossa korostetaan myös sitä, ettei puolue ole voinut sääntöjä tehdessään ennakoida tällaista tilannetta, jossa puolueen kunniapuheenjohtaja hakee puheenjohtajaksi ollessaan toisen puolueen jäsen.

Hallitus yksimielinen

Keskustan puoluehallitus yhtyi torstaina yksimielisesti asiantuntija-arvioon ja pitää itsestään selvänä, että kilpailevan puolueen jäsen ei voi pyrkiä keskustan puheenjohtajaksi.

Puoluehallituksen kokouksissa istuu noin 30 keskustalaista, jotka tulevat eri puolita Suomea sekä esimerkiksi keskustan nuoriso- ja opiskelijajärjestöistä.

Puoluehallitus totesi myös, että Keskusta on pitänyt ovea auki Paavo Väyryselle, mutta hän on itse sen sulkenut.

Lännen Median keskiviikkona tavoittama Paavo Väyrynen pitää selvänä, että vain puoluekokous voi päättää puheenjohtajaehdokkaan vaalikelpoisuudesta.

-Puoluekokous tekee valinnan, joten vain puoluekokous voi päättää ehdokkaiden vaalikelpoisuudesta. Siitä eivät voi puolueen alemmat elimet tehdä päätöstä. Tämä ei vaikuta omaan kampanjointiini, Väyrynen kertoi.

Väyrynen on aiemmin sanonut eroavansa keskustasta, mikäli häntä ei valita puheenjohtajaksi.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti