Uutiset

Väyrysen mukaan kansalaispuolue on hänelle runsaasti velkaa – harkitsee oikeustoimia kapinallista johtokolmikkoa vastaan

Paavo Väyrynen kiistää blogissaan taloudelliset väärinkäytökset, joista hänen perustamansa kansalaispuolueen johto häntä lauantaina syytti.

Väyrysen mukaan hän hoiti puolueen rahaliikenteen yksin vuodenvaihteeseen asti, ja hän joutui lainaamaan omia varojaan puolueelle laskujen maksamiseen.

Väyrynen kirjoittaa lainanneensa tukiyhdistykseltään Suomen linja ry:ltä yhteensä 80 000 euroa valitsijayhdistykselleen. Tästä 38 000 euroa Väyrynen kertomansa mukaan kierrätti kansalaispuolueen kautta.

-Kun puolue voi harjoittaa varainhankintaa, nämä varat on mahdollista ehkä joskus saada takaisin. Ajatukseni oli ja on, että voisin itse olla mukana tällaisessa varainhankinnassa, Väyrynen perustelee blogissaan.

Väyrysen mielestä on kohtuullista, että puolue kantaa osansa hänen presidentinvaalikampanjansa kuluista, vaikka puolueen oli sovittu pysyvän kampanjasta sivussa äänimäärän maksimoimiseksi.

-Minulla on puolueelta huomattavat kiistattomat saatavat. Osa niistä johtuu siitä, että puolue ei ole tilittänyt maksuja niistä mukeista ja kirjoista, jotka se otti myytäväkseen, Väyrynen kirjoittaa.

Kansalaispuolueen johto syytti Väyrystä myös vaalirahoitusrikkomuksesta. Tätä syytöstä Väyrynen kommentoi vain toteamalla, että hänen valitsijayhdistyksensä jättää vaalirahailmoituksen määräaikaan mennessä.

Väyrysen mukaan kansalaispuolueessa on käynnissä vallankaappausyritys puolueen puheenjohtajan Sami Kilpeläisen, varapuheenjohtaja Piia Katteluksen ja puoluehallituksen jäsenen Tuula Komsin taholta.

Väyrysen mukaan kolmikko haluaa muuttaa kansalaispuolueen ”suoran demokratian parlamenttipuolueesta” tavalliseksi puolueeksi. Parlamenttipuolue kansalaispuolueesta olisi tullut Väyrysen eduskuntaan palaamisen jälkeen.

Väyrysen mielestä kansalaispuolue on erottanut laittomasti jäseniään. Hän kirjoittaa harkitsevansa oikeustoimia Kilpeläistä, Kattelusta ja Komsia vastaan.

Väyrynen perusti lauantaina Oulussa kansalaispuolueelle uuden puoluehallituksen oman leirinsä kanssa. Väyrystä vastaan asettuneen kansalaispuolueen johdon mukaan Väyrysen ”varjokokous” oli laiton.

-Väyrysen luottamusaseman väärinkäytökset puoluehallituksen jäsenenä saivat jatkoa hänen yksin kokoon kutsumallaan laittomalla varjokokouksella ja nimeämällään Terijoen hallituksella, Kilpeläinen kuvailee kansalaispuolueen tiedotteessa.

Mitä seuraavaksi?

Sekä kansalaispuolueen Väyrystä vastaan asettunut johto että Väyrysen leiri aikovat pitää ensi viikolla tiedotustilaisuudet puolueen tilanteesta. Väyrysen puolen tilaisuus on maanantaina ja puolueen perustajaa vastaan kapinoivan kolmikon keskiviikkona.
Kansalaispuolueen tilanteesta voi tällä hetkellä sanoa varmasti vain sen, että puolue on jakaantunut jyrkästi kahtia, eikä se siksi ole ainakaan täysin toimintakykyinen. Jos syytökset laittomuuksista käsitellään oikeudessa, epävarmuus puolueen ympärillä tullee vellomaan vielä pitkään.
Väyrynen perusti kansalaispuolueen jouduttuaan sivuraiteille keskustassa. Hänen liikkeeseen mukaan saamiaan aktivisteja näyttäisi yhdistävän lähinnä maahanmuutto- ja EU-vastaisuus.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic