Uutiset

Veikkaus hillitsee peliongelmia jatkossa pakkotunnistuksella – mutta tarvitaan paljon muutakin

Rahapelien unelmamaassa voi tulevaisuudessa pelata missä ja millä välineellä tahansa niin, että pelitiedot päivittyvät reaaliajassa ja tilin saldo pysyy kurissa.

Tämä unelma ei ole kaukana todellisuudesta, jos Veikkauksen uudet suunnitelmat käyvät toteen.

Valtion omistama rahapeliyhtiö Veikkaus esitteli tiistaina medialle uusia keinoja, joilla se pyrkii lisäämään rahapelien vastuullisuutta ja vähentämään erityisesti rahapeliautomaattien aiheuttamia peliongelmia.

Verkkopelien vuorokausi- ja kuukausirajoituksia on jo tiukennettu. Tällä hetkellä jokaisen pelaajan on asetettava itselleen peliraja, joka voi olla korkeintaan 1000 euroa vuorokaudessa ja 2000 euroa kuukaudessa. Halutessaan pelaaja voi myös estää verkkopelaamisensa pysyvästi.

Peliautomaattien aiheuttamia ongelmia puolestaan suitsitaan jatkossa tunnistautumisella.

-Tarkoituksena on siirtyä asteittain täystunnistautumiseen vuoteen 2023 mennessä, vastuullisuusjohtaja Pekka Ilmivalta totesi tiedotustilaisuudessa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tulevaisuudessa marketeissa, pubeissa ja huoltoasemilla sijaitsevilla raha-automaateilla on tunnistauduttava ennen kuin voi pelata.

Ilmivallan mukaan tunnistautuminen on toimivin tapa suojella asiakasta haitalliselta pelaamiselta ilman että pelaamisen ilo kärsii.

Tällä hetkellä tunnistautuminen ei ole pakollista, mutta se on mahdollista niille pelaajille, jotka käyttävät peliyhtiön omaa Veikkaus-korttia. Sillä asiakas voi tunnistautua myyntipaikoissa tiettyjen pelien pelaamisen yhteydessä sekä lunastaa etuja.

Veikkaus-kortti on Ilmivallan mukaan hyvä suunnannäyttäjä tulevalle: syksyllä 2017 käyttöön otetun kortin myötä raha-automaattipelaamisen tunnistautumisaste on noussut noin kolmesta prosentista kahdeksaan prosenttiin.

Peliyhtiön tavoitteena onkin, että jatkossa kaikki pelaajat hankkisivat kortin, jonka takaa löytyvät henkilö- ja tilitiedot sekä pelaajien itse asettamat pelirajoitukset.

Ideaalitilanteessa tekniikka kehittyy niin paljon, että tulevaisuudessa on myös mahdollista pelata yhden tilin kautta laitteesta ja pelistä toiseen niin, että tieto välittyy reaaliajassa.

Paljon on vielä tehtävää

Siinä missä uusi tunnistus-hanke on toimiva keino peliongelmien hillitsemiseksi, se ei kuitenkaan yksinään riitä. Tarvitaan laaja-alaisia ja monella tasolla toimivia toimenpiteitä, jotta peliongelmat saadaan kuriin.

-Tunnistautuminen on yksi hyvä keino muiden joukossa, mutta ei se millään tavalla ratkaise meidän järjestelmää. Monella tasolla tarvitaan toimia, toteaa rahapelien haittatyön erityisasiantuntija Mari Pajula sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Pajulan mukaan moninaisiin toimiin kuuluvat tunnistautumisen lisäksi muun muassa pelien saatavuuden ja tarjonnan rajoittaminen, ehkäisevä työ sekä kevyt tuki, kuten netin kautta toimivat tukipalvelut. Vakaviin peliongelmiin tarvitaan hoitopalveluita. Kehitettävää riittää kaikilla näillä alueilla.

Vaikka uudet ehkäisytoimet ja verkkopelien rajoitukset hillitsevät kotimaisten pelien haitallista pelaamista, yksi kasvava ongelma on ulkomaisten yhtiöiden nettipelit. Niitä voi pelata käytännössä kuka tahansa ilman rajoituksia.

-Ulkomaiset nettipelit ovat osa ongelmaa, mutta kun katsotaan haittojen kokonaisuutta, ulkomaille suuntautuvan pelaamisen osuutta ei kannata liioitella. Valtaosa pelaamisesta kuitenkin tapahtuu kotimaisen toimijan kautta, ja näin ollen valtaosa haitoista liittyy kotimaisen toimijan pelaamiseen, Pajula sanoo.

Tällä hetkellä Suomessa on Veikkauksen teettämän tutkimuksen mukaan noin 133 000 peliongelmaista. THL:n vuonna 2015 teettämän tutkimuksen mukaan peliongelmaisia oli noin 124 000.

Pakkotunnistus raha-automaatteihin

Veikkaus vaatii jatkossa hajasijoitettuihin peliautomaatteihin täystunnistautumista.

Uudistus astuu voimaan viiden vuoden päästä, 1. tammikuuta 2023, mutta se on tarkoitus toteuttaa asteittain vapaaehtoisen tunnistautumisen kautta.

Tarkoituksena on vähentää peliongelmia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan pakollinen tunnistautuminen, pelaajan itse asettamat pelirajat ja itse haettu pelikielto ovat tehokkaimpia keinoja pelihaittojen vähentämisessä.

Noin 124 000 suomalaisella oli THL:n mukaan peliongelma vuonna 2015.

Hankkeen kustannusarvio on Veikkauksen mukaan noin 50–100 miljoonaa euroa. Tällä hetkellä Suomessa on noin 18 000 hajasijoitettua raha-automaattia.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic