Uutiset

Velmusti Uuno Turhapurosta: Katsoja ei tiedä, onko ohjelma dokumentti vai vaihtoehtoista faktaa

Kansalainen Turhapuro

Uuno Turhapuro -elokuvat kuuluvat ehdottomasti Suomen kansalliseen kuvastoon, mutta onko hän kuva Suomen kansasta?

Se selvinnee kuusiosaisessa Lauri Nurksen ohjaamassa MTV3:lla nähtävässä dokumenttisarjassa Kansalainen Turhapuro, joka avaa mystisen hahmon ja tv-viihteen ikonin tarinan.

Ensimmäinen jakso on toteutettu amerikkalaiseen tribuuttihenkeen, jossa aikalaiset ja julkisuuden henkilöt muistelevat kohtaamisiaan toimitusjohtaja Turhapuron kanssa. Oman kokemuksensa tarjoavat muiden muassa Vesa-Matti Loiri, Lenita Airisto, Hannele Lauri, Hjallis Harkimo, Eevi Teittinen ja Roope Salminen.

Loirin esittämä Turhapuro kasvoi yksittäisestä sketsihahmosta suureksi suomalaiseksi viihdyttäjäksi. Elokuvia piti tehdä vain yksi, mutta hahmon rähjäinen ja sovinistinen charmi puri kansaan kuin Uuno makkaraan. Elokuvia tehtiin vuosina 1973–2004 peräti 19 kappaletta, ja niillä on edelleen intohimoiset faninsa.

Dokumentissa seurataan fiktiivisen Turhapuron saagaa kuin tosielämän ihmistä tiukasti faktahengessä. Tarinaa on ryyditetty otteilla elokuvista ja hyvin uskottavilla tutkijahaastatteluilla. Esimerkiksi fonetiikan tutkija selvittää Turhapuron poikkeuksellisen naurun syvimmän olemuksen.

Kokonaisuuden pitää napakasti kasassa ohjelman vakavaakin vakavampi emäntä Pirjo Heikkilä. Kertojan ääni on luonto-, tiede- ja kulttuuridokumenteista tutun Tuija Westerholmin. Luottamusta herättävä kertojavalinta hämää ymmällä olevaa katsojaa varsin taitavasti.

Tavallinen kansalainen ei nimittäin dokumenttisarjan aloitusjaksoa katsoessaan oikeastaan tiedä mitä katsoo: uutta Turhapuro-elokuvaa, oikeaa dokumenttia vai kieli poskessa tehtyä vaihtoehtoista faktaa. Kantaako idea koko sarjan mitan ja yllättääkö se niin kuin Uuno yleensä?

MTV3 lauantain 25.11. klo 20.30

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti