Uutiset

Venäjä aloitti suurimman sotaharjoituksen sitten Neuvostoliiton kaatumisen

Sotaharjoitukseen osallistuu arviolta 300 000 sotilasta. Sotaharjoitukseen osallistuvat myös Kiinan ja Mongolian armeijat. Kiinan presidentti Xi Jinping on ollut vierailulla Venäjällä.
Venäjän asevoimien komentaja, armeijakenraali Valeri Gerasimov kertoi diplomaateille tulevasta sotaharjoituksesta puolustusministeriön tiedotustilaisuudessa 6. syyskuuta. Vostok-2018 on suurin sotaharjoitus sitten vuoden 1981.

Venäjällä alkoi tiistaina suurin sotaharjoitus sitten Neuvostoliiton kaatumisen. Lähellä Kiinan rajaa arviolta 300 000 sotilasta näyttävät mahtinsa yhteisharjoituksissa Kiinan armeijan kanssa.

Maat ovat tehneet yhteisiä sotaharjoituksia aiemminkin, mutta eivät yhtä suuressa mittakaavassa.

Vostok-2018 (Itä-2018) -harjoituksen tarkoituksena on paitsi antaa merkki Kiinan ja Venäjän armeijoiden suhteiden lähentymisestä myös muistuttaa Kiinaa siitä, että Venäjä on pystyvä ja valmis puolustamaan maansa niukkaan asuttua itäosaa.

Lännen ja Venäjän väliset suhteet ovat jännittyneet ja sotilasliitto Nato sekä Yhdysvallat ovat sanoneet seuraavansa Vostok-2018-harjoitusta tarkasti. Yhdysvaltojen armeijalla on vahva edustus Aasiassa Tyynenmeren alueella.

Harjoitus alkoi samaan aikaan kun Kiinan ja Venäjän presidentit tapasivat

Yli tuhat sotilaslentokonetta, meri- ja ilmavoimien joukot sekä yli 36 000 panssarivaunua ja -ajoneuvoa aloittivat harjoitukset samaan aikaan kun Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasi Kiinan presidentin Xi Jinpingin satamakaupunki Vladivostokissa järjestetyssä talousfoorumissa.

Maiden välisiä suhteita on jo pitkään värittänyt molemminpuolinen varovaisuus. Venäjällä kansallismieliset ovat varoittaneet Kiinan vaikutusvallan kasvamisesta maan mineraalirikkaassa itäosassa.

Presidentti Xi sanoi tiistaina toimittajille, että Kiina ja Venäjä työskentelevät yhdessä rauhan ja vakauden säilyttämiseksi maailmassa.

Kiinalainen, maan hallinnon näkemyksiä heijasteleva Global Times -lehti muistutti tiistaina pääkirjoituksessaan että Kiina ja Venäjä ovat molemmat suurvaltoja. Kirjoituksen mukaan maat nojaavat molemminpuoliseen tukeen ja koordinointiin. Kaiken pohjana on omien etujen suojelu. Lehden mukaan maat voivat yhdessä vaikuttaa globaaleihin kysymyksiin.

Venäjän katse kääntyi itään talouspakotteiden jälkeen

Venäjä on kääntynyt Kiinan puoleen länsimaiden asetettua Venäjällä pakotteita vuoden 2014 toimista Krimillä. Noin 4 200 kilometrin maarajan jakavien maiden keskinäinen kauppa on kukoistanut siitä lähtien.

Uutistoimisto TASSin mukaan maiden välinen liikevaihto kasvoi 50 prosentilla vuoden 2018 ensimmäisellä puoliskolla ja sen arvioidaan kasvavan 100 miljardiin dollariin vuoden loppuun mennessä.

Kiina on sanonut, että se lähettää sotaharjoitukseen 3 200 Kiinan kansan vapautusarmeijan PLA:n sotilasta.

Asiantuntijoiden mukaan sotaharjoituksen myötä lähtee selkeä viesti Yhdysvaltoihin.

– Venäjä lähettää Vostok 2018 -harjoituksen mukana viestin, että se katsoo Yhdysvaltojen olevan potentiaalinen vihollinen ja Kiinan liittolainen, kirjoitti Dmitri Trenin, entinen venäläiseversti ja Carnegie Moscow Center -ajatushautomon johtaja.

Hänen mukaansa Kiina lähettää PLA:n harjoittelemaan venäläisten kanssa ilmaistakseen Yhdysvalloille, että sen toimet ajavat Kiinan lähemmäksi Venäjää.

Yhdysvaltojen puolustusministeri James Mattis ei usko yhteisen linjan kestävän pitkään. Washingtonissa toimittajille puhunut Mattis sanoi, että Kiina ja Venäjä esittelevät nyt omia intressejään, ja että hän näkee vain vähän Kiinaa ja Venäjää tulevaisuudessa yhdistäviä tekijöitä.

Syyskuun 17. päivään kestävä sotaharjoitus käydään noin 5 000 kilometriä itään Moskovasta. Tämä tarkoittaa sitä, että sitä seurataan todennäköisesti tarkoin myös Japanissa, Etelä- ja Pohjois-Koreassa sekä Kiinassa ja Mongoliassa, joista molemmista osallistuu joukkoja sotaharjoituksiin tällä viikolla.

Analyytikoiden mukaan Venäjän oli pakko ottaa Kiina ja Mongolia mukaan harjoituksiin niiden sijainnin takia. Sotaharjoitus lähellä maiden rajoja ilman kutsua mukaan olisi todennäköisesti näkynyt niille uhkana.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti