Uutiset

Venäjä aloitti vastatoimensa diplomaattikarkotuksiin – suurlähettiläitä kutsuttu ulkoministeriöön, Suomen tilanne vielä auki

Venäjä on ilmoittanut aloittavansa vastatoimensa diplomaattiensa karkotuksiin. Maan ulkoministeriö vahvisti asian perjantaina lähetetyssä lehdistötiedotteessa.

Venäjän ulkoministeriöön on kutsuttu perjantaina kaikkien niiden maiden edustajat, jotka ovat karkottaneet diplomaattejaan.

-Suurlähettiläille annetaan protestinootit ja heille ilmoitetaan Venäjän vastavuoroisista toimista, ulkoministeriön sivuille ilmestyneessä tiedotteessa todetaan.

Uutistoimisto Reuters vahvistaa, että Venäjän ulkoministeriön rakennukseen Moskovaan on pitkänäperjantaina saapunut lukuisia eri valtioiden suurlähetystöjen edustajia.

Reutersin mukaan perjantaina ulkoministeriön rakennukseen on nähty saapuvan muun muassa Belgian, Tsekin, Kroatian, Ukrainan, Hollannin ja Ruotsin edustajia. Perjantaina uutistoimistot kertoivat, että kaksi hollantilaista diplomaattia on jo karkotettu.

Lisäksi Saksan, Ranskan ja Italian suurlähettiläiden on nähty perjantaina menevän rakennukseen. Uutistoimistolla on ministeriön ulkopuolella kuvaaja seuraamassa tilannetta.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vahvisti torstaina Venäjän ulkoministeriön mukaan, että vastatoimia diplomaatteja karkottaneita valtioita kohtaan on tulossa.

Useat valtiot, mukaan lukien Suomi, on karkottamassa maastaan venäläisiä diplomaatteja vastalauseena Britanniassa tapahtuneeseen venäläisen ex-vakooja Sergei Skripalin myrkytykseen. Britannian mukaan todisteet viittaavat siihen, että Venäjä on myrkytyksen takana.

Kaikkiaan yli 151 venäläisdiplomaattia on päätetty karkottaa yli 27 maasta eri puolilla maailmaa. Yhdysvallat on ilmoittanut karkottavansa 60 diplomaattia.

Venäjä on jo ilmoittanut karkottavansa 60 amerikkalaista diplomaattia ja sulkevansa Yhdysvaltain Pietarin-konsulaatin.

Suomen tilanne yhä epävarma

Uutistoimisto Reuters ei ole toistaiseksi tehnyt havaintoa siitä, onko Suomen edustajan nähty menevän Venäjän ulkoministeriöön. Suomi ilmoitti alkuviikosta karkottavansa yhden venäläisdiplomaatin maasta. Venäjällä on Suomessa ulkoministeriön mukaan yli 60 diplomaattia.

Perjantai-iltapäivänä kello 14:n jälkeen Suomen ulkoministeriön viestintäosastolla ei ollut tietoa siitä, onko Suomen edustajaa kutsuttu Venäjän ulkoministeriöön.

Lännen Media tavoitti iltapäivällä myös ulkoministeriön itäosaston osastopäällikön Maimo Henrikssonin, mutta tietoa ei toistaiseksi ollut hänelläkään.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ilmoitti alkuviikosta uskovansa, että Venäjä vastaa Suomen diplomaatin karkotukseen samalla mitalla.

EDIT 30.3. Kl 14.51 Jutun otsikkoa muutettu, juttua päivitetty uusin tiedoin.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic