Uutiset

Venäjä: Israel epäsuorasti vastuussa venäläiskoneen alasampumisesta Syyriassa

Puolustusministeriön mukaan israelilainen hävittäjä käytti venäläiskonetta hyväkseen välttääkseen ilmatorjuntatulen.
Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu soitti venäläiskoneen alasampumisen johdosta israelilaiselle kollegalleen Avigdor Liebermanille.

Venäjä syytti tiistaina Israelia siitä, että se oli epäsuorasti aiheuttanut venäläisen sotilaskoneen alasampumisen lähellä Syyrian Välimeren rannikkoa. Venäjä uhkasi kostaa Israelille vihamielisenä pitämänsä teon.

Venäjän ulkoministeriön mukaan Il-20-tiedustelukoneessa oli 15 henkilöä, kun Syyrian hallituksen ilmatorjuntapatterit ampuivat sen alas. Syyria on Venäjän liittolainen.

Ministeriö sanoi pitävänsä kuitenkin Israelia vastuullisena tapahtuneeseen, koska alasampumisen aikoihin Israelin hävittäjäkoneet olivat Syyrian puolella tekemässä ilmaiskuja. Israel oli varoittanut iskuistaan Moskovaa vain minuuttia ennen kuin ne tehtiin. Tämä aiheutti sen, että venäläiskone joutui ristituleen.

– Me pidämme Israelin asevoimien toimia vihamielisinä, sanoi Venäjän puolustusministeriön tiedottaja Igor Konashenkov Venäjän valtiolliselle televisiolle.

– Israelin asevoimien vastuuttomien toimien seurauksena 15 venäläistä sotilasta kuoli.

Israelin asevoimat ei kommentoinut asiaa, kuten ei myöskään maan pääministerin toimisto tai ulkoministeriö.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu soitti Israelin puolustusministerille Avigdor Liebermanille ja sanoi hänelle, että Moskova pitää Israelia yksin syypäänä koneen alasampumiseen, kertoivat venäläiset tietotoimistot. Israelin puolustusministeriö vahvisti soiton, mutta ei halunnut kommentoida asiaa enempää.

Israelin suurlähettiläs puhutteluun

Venäjän ulkoministeriö kutsui Israelin Moskovan-suurlähettilään puhutteluun tapauksen johdosta, kertoi ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova.

Moskova sanoo koneen kadonneen tutkasta juuri kun se oli laskeutumassa Hmeymimin lentotukikohtaan Länsi-Syyriassa maanantaina. Samaan aikaan Israelin ilmavoimat ja Ranskan laivaston alukset olivat tekemässä ilmaiskuja samalla alueella oleviin kohteisiin.

Ranska kiisti tehneensä ohjusiskuja.

Ministeriön mukaan Israelin F-16-hävittäjät käyttivät venäläiskoneen tarjoamaa suojaa hyväkseen pystyäkseen lähestymään kohteitaan ilman että Syyrian ilmatorjunta osuisi niihin.

Konashenkov sanoi, että israelilaiset pilotit ”eivät voineet olla näkemättä venäläiskonetta kun se oli laskeutumassa viiden kilometrin korkeudesta. Tästä huolimatta he tekivät tämän provokaation”.

– Tämä ei ehdottomasti sovi venäläis-israelilaisen kumppanuuden henkeen, hän jatkoi.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti