Uutiset

Venäjä myönsi viimein: tulipalon kohteeksi joutunut sukellusvene oli ydinalus – 14 upseeria kuoli

Venäjä on salannut tapauksen yksityiskohdat, mutta määrännyt tapahtuneesta tehtäväksi virallisen selvityksen.
Venäjän presidentti Vladimir Putin (vas.) tervehti puolustusministeri Sergei Shoigua kun Venäjän laivasto otti käyttöön kaksi uutta fregattia Pietarissa 23. huhtikuuta. Venäjän puolustusmenot kalpenevat Kiinan ja varsinkin Yhdysvaltain rinnalla. Kuva: ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL
Tieto sukellusveneen ydinkäyttöisyydestä paljastettiin presidentti Vladimir Putinin ja puolustusministeri Sergei Šoigun välisessä keskustelussa. Kuva: ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Venäjän hallinto on myöntänyt, että tuhoisan tulipalon kohteeksi joutunut sukellusvene oli ydinkäyttöinen.

Tieto paljastettiin presidentti Vladimir Putinin ja puolustusministeri Sergei Šoigun välisessä keskustelussa. Putin kysyi Šoigulta reaktorin tilasta palon jäljiltä.

– Aluksen ydinreaktori on täysin eristetty, ministeri vakuutti Venäjän hallinnon toimittaman käännöksen mukaan.

– Miehistö suoritti kaikki tarpeelliset toimet suojellakseen reaktoria, joka on täysin toimintakunnossa.

Salailu jatkuu

Tulipalo syttyi aluksen ollessa Barentsinmerellä maanantaina. Alus oli tapahtuma-aikaan Venäjän aluevesillä, maan puolustusministeriö on sanonut BBC:n mukaan.

Palossa kuoli 14 upseeria, jotka menehtyivät hengitettyään savua. Lisäksi useita miehistön jäseniä on sairaalassa, ministeriö kertoo. Sen sijaan tapahtuma-aikaan aluksella olleiden henkilöiden määrää se ei ole kertonut.

Aluksen on sanottu perehtyneen tieteellisessä tarkoituksessa merenpohjaan arktisella alueella. Arktiksen sulaminen on lisännyt pohjoisnavan läheisyydessä sijaitsevien valtioiden kiinnostusta alueeseen.

Venäjä on salannut tapauksen yksityiskohdat, mutta määrännyt tapahtuneesta virallisen selvityksen.

Kuolan niemimaalle tuotu alus korjataan

Alus on nyt Venäjän pohjoisen laivaston päämajassa Severomorskissa, joka sijaitsee lähellä Murmanskin kaupunkia Kuolan niemimaalla.

Etäisyys kaupungista Suomen rajalle on noin 200 kilometriä.

Šoigun mukaan alus tullaan korjaamaan kokonaan.

– Nyt tarkastelemme, kuinka kauan se kestää, kuinka paljon työtä pitää tehdä ja miten aiomme suorittaa sen, Reuters referoi Kremlin julkaisemaa keskustelua.

Norjalaiset kiinnostuneita tapahtuneesta

Venäjä kertoi maanantaina tapahtuneesta palosta ensimmäisen kerran tiistaina. Se vahvisti vasta torstaina, että alus oli ydinsukellusvene, vaikka mediassa mahdollisuutta pidettiin esillä jo aiemmin.

Asiasta olivat kiinnostuneita myös Norjan viranomaiset, jotka suorittivat säteilymittauksia alueellaan. Norjan säteily- ja ydinturvallisuuskeskuksen johtaja Per Strandin mukaan keskus ei ole havainnut kohonneita säteilyarvoja.

Strandin mukaan keskus sai tiedon onnettomuudesta venäläisistä tiedotusvälineistä, ei viranomaisilta.

– Ymmärtääksemme he saivat tilanteen hallintaan nopeasti vaikeissa olosuhteissa ja siten ei tapahtunut ydinonnettomuutta, mistä he olisivat olleet velvoitettuja kertomaan meille, Strand sanoi Reutersille

– Silti olisimme iloisia, jos meille kerrottaisiin tällaisista tapauksista, hän lisäsi.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti