Uutiset

Venäjä ottaa ensi vuonna käyttöön koko maan kattavan e-viisumin – itäraja pysyy kuitenkin toistaiseksi kiinni Venäjän huonon koronavirustilanteen vuoksi

Suomalaiset odottavat sähköistä viisumia junamatkailuun, mutta toistaiseksi tätä vaihtoehtoa ei ole ollut.
Sähköinen viisumi ei toistaiseksi koske junaliikennettä Venäjälle. Kuvassa Allegro-juna saapumassa Pietarista Helsinkiin. Kuva: Mauri Ratilainen
Sähköinen viisumi ei toistaiseksi koske junaliikennettä Venäjälle. Kuvassa Allegro-juna saapumassa Pietarista Helsinkiin. Kuva: Mauri Ratilainen

Venäjä on ilmoittanut laajentavansa sähköisen viisumin koskemaan koko maata ensi vuodesta alkaen. Maa toivoo maanlaajuisesta e-viisumista piristysruisketta koronapandemian runtelemalle matkailuelinkeinolle.

Suomalaisilla ei ole kuitenkaan toistaiseksi käyttöä Venäjän viisumeille, sillä itärajan avautumiseen voi mennä vielä kuukausia.

Suomi päättää maahantulon sallimisesta tietyistä maista maiden kahden edellisen viikon epidemiologisen tilanteen perusteella.

Käytännössä Suomi luopuu maahantulon rajoituksista sellaisten maiden suhteen, joissa koronaviruksen esiintyvyys on enimmillään 8-10 uutta tautitapausta 100 000 henkilöä kohti edellisten 14 vuorokauden aikana.

– Tämä ei Venäjän kohdalla vielä täyty eikä Suomen ja Venäjän välisen rajan avautumiseen ole varmaankaan aivan lähiaikoina tulossa muutosta. Esimerkiksi Pietarissa vahvistetaan edelleen lähemmäs 200 uutta koronavirustartuntaa päivittäin, pääkonsulin sijainen Lauri Pullola Suomen Pietarin pääkonsulaatista kertoo.

Päätöksiä rajojen avaamisesta voidaan pyörtää

Venäjänviranomaiset tekevät omat päätöksensä omien rajojensa avaamisesta. Venäjän puolelta lienee kuitenkin odotettavissa vastavuoroisuutta rajojen avautumisen suhteen.

Tämä tarkoittaa sitä, että itäraja tuskin avautuu suomalaismatkailijoille, ellei Suomi vastavuoroisesti päästä maahan venäläismatkailijoita.

– Lisäksi avautuvienkin rajojen kontrollia voidaan aina tarvittaessa kiristää ja rajoja sulkea huonontuvan epidemiatilanteen vuoksi uudelleen, Pullola muistuttaa.

Suomen ja Venäjän välinen raja on Schengen-alueen ulkoraja, eikä Suomi tee päätöstä Suomen ja Venäjän välisen rajan avaamisesta konsultoimatta ensin muita EU-maita.

Venäläiset mielivät jo Suomeen

Pietarissa työskentelevän Pullolan mukaan venäläisillä olisi jo kova into päästä taas matkustamaan Suomeen.

– Venäläiset toivoisivat pääsevänsä erityisesti mökeilleen Suomeen sekä kauppaostoksille, Pullola tietää.

Suomen Schengen-viisumeja venäläisille tekevät Suomen Pietarin viisumikeskus ja muut Suomen viisumikeskukset Venäjällä ovat olleet kiinni rajojen sulkemisesta lähtien.

Ennen rajojen sulkemista vastaanotetut viisumihakemukset on kuitenkin tehty valmiiksi. Uusia turismiviisumihakemuksia ei edelleenkään oteta vastaan.

E-viisumi ei koske junia

Pullolauskoo, että koko Venäjän kattavalla e-viisumilla on positiivisia vaikutuksia suomalaisten Venäjän-matkailun kasvuun pandemian mentyä ohi.

– Venäjän e-viisumien suosio tulee varmasti lisääntymään entisestään sitten, kun e-viisumilla pääsee matkustamaan koko Venäjän alueella.

Suomalaiset ovat odottaneet e-viisumia erityisesti junamatkailuun. E-viisumin käyttö kasvaisi entisestään, mikäli sillä pääsisi matkustamaan Allegrolla Pietariin ja Tolstoi-junalla Moskovaan. Toistaiseksi e-viisumi ei koske junaliikennettä.

Tähän mennessä sähköisellä viisumilla on voinut matkustaa Pietariin, Viipuriin ja muualle Leningradin alueelle sekä Kaliningradiin.

Koronatilanne voi muuttua nopeastikin

Venäjä myöntää e-viisumeja 53 maan kansalaisille, EU-maat mukaan lukien.

Pullola arvelee, että vaikka Suomen ja Venäjän välinen raja avautuisikin matkustajille, pysyy suomalaisten into matkustaa Venäjälle lähitulevaisuudessa koronatilanteen vuoksi maltillisena.

– Kun Venäjän matkailu taas jatkuu, suosittelemme suomalaisia, kuten aina ennenkin, tekemään ulkoministeriön matkustusilmoituksen sekä huolehtimaan siitä, että matkaajilla on kattava ja voimassaoleva matkavakuutus. Hätätapauksessa tai kriisitilanteessa ulkoministeriö voi ottaa yhteyttä matkustusilmoituksen tehneisiin, hän sanoo.

Pullola kehottaa matkailijoita seuraamaan Suomen Venäjän edustustojen, ulkoministeriön, THL:n ja Venäjän paikallisviranomaisten tiedotteita. Koronavirustilanne ja rajoitukset voivat vaihdella alueittain ja tilanne voi muuttua nopeastikin.

E-viisumi helpottaa matkailua

Suomalaisille on myönnetty lokakuun alusta maksuttomia sähköisiä kertaviisumeja Pietariin, Viipuriin, muualle Leningradin alueelle ja Kaliningradiin. Tammikuun 2021 alusta voimaan tulevilla maksullisilla e-viisumeilla saa matkustaa kaikkialla Venäjällä.

E-viisumi on tarkoitettu matkoille, joiden tarkoitus on liikematka, humanitääriset syyt tai turismi. Ne eivät teknisistä syistä koske Suomen ja Venäjän välistä junaliikennettä.

Venäjän ulkoministeriön verkkosivuilta haettava e-kertaviisumi on ensi vuodesta alkaen voimassa 60 vuorokautta. Sallittu oleskeluaika Venäjällä on enintään 16 päivää.

Sähköinen kertaviisumi maksaa jatkossa noin 43 euroa. 6-vuotiaiden ja sitä nuorempien lasten viisumit ovat ilmaisia.

E-viisumeja ei voi toistaiseksi hakea koronaviruksen vuoksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic