Uutiset

Kolumni: Venäjä päästää vihdoin kaksoiskansalaiset poistumaan maasta kotiin – Useita Suomessa asuvia jäi koronasulun takia jumiin

Päätös kaksoiskansalaisista tuli noin kuukauden kuluttua siitä, kun asiasta oli uutisoitu. Sen sijaan ulkomaalaisten maahantulokielto Venäjälle jatkuu hamaan tulevaisuuteen, kirjoittaa Maarit Uber.
Venäjän rajat ovat kiinni. Moskovassa Sheremetjevon lentokentän kansainväliset E- ja C- terminaalit olivat torstaina kiinni, mutta matkustaja maski kasvoillaan kulki saapuvien puolella terminaalissa D. Kuva: epa08316278
Venäjän rajat ovat kiinni. Moskovassa Sheremetjevon lentokentän kansainväliset E- ja C- terminaalit olivat torstaina kiinni, mutta matkustaja maski kasvoillaan kulki saapuvien puolella terminaalissa D. Kuva: epa08316278

Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaiset pääsevät pitkittyneen odotuksen jälkeen palaamaan Venäjältä Suomeen. Vähintään kymmeniä Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia jäi Venäjän puolelle jumiin, kun Venäjä sulki rajansa maaliskuun lopussa koronaepidemian hillitsemiseksi.

Venäjä kohtelee kaksoiskansalaisia samalla tavalla kuin Venäjän kansalaisia eli heitä ei päästetty poistumaan maasta. Venäjän päätöksiin ei vaikuttanut se, että heillä on pysyvä asuinpaikka ja oleskelulupa Suomessa – eli Suomen puolesta oikeus saapua maahan.

Uutisoimme kuukausi sitten Suomessa vakituisesti asuvista Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisista, jotka olivat jääneet eri puolelle rajaa kuin muu perhe. Monella kaksoiskansalaisella on Venäjällä esimerkiksi iäkkäitä sukulaisia, joista huolehtiminen vaatii säännöllistä Venäjällä oleskelua.

Moni ei ehtinyt rajalle ennen sen sulkemista

Venäjä sulki rajansa maaliskuun lopulla rivakasti: ehti kulua vain reilu vuorokausi siitä, kun maan hallitus oli päättänyt asiasta. Tieto rajan kiinni menosta ei tavoittanut kaikkia Venäjälle matkustaneita kaksoiskansalaisia ajoissa. Laajan maan joka kolkasta ei edes ehdi rajanylityspaikalle asti reilussa vuorokaudessa.

Suomen kansalaiset, joilla ei ole Venäjän passia, ovat päässeet koko ajan palaamaan Venäjältä kotimaahansa. Ulkomailta Suomeen palaavien tulisi pysytellä 14 vuorokautta karanteenia vastaavissa olosuhteissa.

Keskiviikkona Venäjän hallitus päätti, että ne Venäjän kansalaiset, joilla on lisäksi joku muu kansalaisuus tai jotka asuvat pysyvästi ulkomailla, voivat nyt ylittää rajan kertaluontoisesti palatakseen asuinmaahansa. Päätöksen tekeminen kesti siis peräti kuukauden.

Yli 100 000 tartuntaa ja tilanne pahenee

Venäjän pääministeri Mihail Mishustin kertoi samaten keskiviikkona, että Venäjä ei päästä maahan ulkomaalaisia ennen kuin epidemiatilanne on parempi. Rajojen oli alkuperäisen päätöksen mukaan määrä avautua vapuksi.

Maahantulokielto ei kuitenkaan koske kaikkia ulkomaalaisia. Esimerkiksi tiettyjen alojen ulkomaiset asiantuntijat pääsevät Venäjälle jatkossakin. Venäjälle ulkomailta saapuvat joutuvat kahden viikon karanteeniin.

Kuva: -
Kuva: –

Venäjän ilmoittama vahvistettujen koronavirustartuntojen määrä ylitti vappuaattona sadantuhannen rajan. Venäjä raportoi päivä päivältä yhä suuremmista tartuntaluvuista eli epidemian huippua ei ole vielä saavutettu. Virallisten tartuntamäärien paikkansa pitävyyttä epäillään laajalti.

Venäläiset ovat ”koronavapailla” eli käytännössä kotikaranteenissa vielä ainakin pari viikkoa. Presidentti Vladimir Putinin mukaan eristystoimenpiteitä voidaan alkaa asteittain purkaa sen jälkeen.

Uusimmat

Fingerpori

comic