Uutiset

Kremlin mukaan Putin valmis lähettämään delegaation Ukrainan neuvotteluihin, Zelenskyi pyysi Putinia neuvottelupöytään

Venäjä olisi valmis neuvotteluihin Ukrainan kanssa, jos Ukrainan armeija antautuisi, sanoi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov. Lehtikuva// AFP / SHAMIL ZHUMATOV

Venäjän presidentti Vladimir Putin on valmis lähettämään korkean tason edustajista koostuvan delegaation neuvotteluihin Ukrainan tilanteesta. Asiasta kertoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov.
Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukashenka on Peskovin mukaan valmis ”luomaan puitteet” tapaamiselle Minskissä.

Valko-Venäjällä on tuhansia venäläisiä sotilaita, ja Ukrainan mukaan myös sieltä on hyökätty Ukrainaan.

Aiemmin tänään Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi, että Venäjä olisi valmis neuvotteluihin Ukrainan kanssa, jos Ukrainan armeija antautuisi.

– Olemme valmiita neuvotteluihin milloin tahansa, kunhan Ukrainan asevoimat laskevat aseensa, Lavrov sanoi.

Zelenskyi pyysi Putinia neuvotteluihin

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pyysi aiemmin tänään julkisesti Venäjän presidenttiä neuvotteluihin. Asiasta kertoivat muun muassa BBC ja Guardian.

Televisiopuheessaan tänään päivällä Zelenskyi esitti venäjäksi Putinille pyynnön istua neuvottelupöytään.

–  Taistelut jatkuvat kaikkialla Ukrainassa. Istutaan neuvottelupöytään ihmisten kuolemien pysäyttämiseksi, hän sanoi.

Zelenskyi kutsui puheessaan myös eurooppalaisia, joilla on taistelukokemusta tulemaan Ukrainaan ”puolustamaan Eurooppaa”.

Presidentti myös syytti länsimaita hitaasta reagoinnista Ukrainan auttamiseksi Venäjän hyökkäystä vastaan.

Kiinan Xi neuvotteli Putinin kanssa

Kiinan presidentti Xi Jinping on keskustellut tänään puhelimessa Putinin kanssa, kertoo Kiinan valtionmedia.

Valtiollisen televisioyhtiön CCTV:n mukaan Xi sanoi Kiinan tukevan Ukrainan tilanteen ratkaisemista Venäjän ja Ukrainan välisten neuvottelujen kautta.

Venäjä hyökkäsi torstaina Ukrainaan Putinin ilmoitettua varhain aamulla ”sotilasoperaation” aloittamisesta. Kiina ei ole kutsunut liittolaisensa Venäjän toimia hyökkäykseksi tai tuominnut niitä.

Tankkeja nähty liikkeellä Kiovan pohjoisosassa

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa on nähty tankkeja liikkeellä Obolonskin alueella kaupungin pohjoisosassa. Sosiaalisessa mediassa julkaistuilla videoilla näkyy yksittäisiä tankkeja kadulla ja asuinalueella.

Asiasta kertoo muun muassa BBC, jonka mukaan videoiden sijainniksi on vahvistettu Obolonskin kaupunginosa.

Ukrainan puolustusministeriö kirjoitti aiemmin Twitterissä, että Obolonskissa on venäläisjoukkoja. Ministeriö kehotti ihmisiä pysymään kotonaan ja raportoimaan kaluston liikkeistä, mutta myös tekemään Molotovin cocktaileja vihollisen varalta.

Uutistoimisto AFP:n toimittaja on kertonut kuulleensa räjähdysten ja ammuskelun ääniä kyseisessä kaupunginosassa.

Ukrainan asevoimien mukaan venäläisjoukot lähestyvät Kiovaa pohjoisesta ja koillisesta, kertoo AFP.

Armeijan mukaan venäläisjoukot olisivat ottaneet hallintaansa Konotopin kaupungin, josta ne lähestyvät pääkaupunkia. Konotop on noin 200 kilometrin päässä Kiovasta.

Tshernihivin kaupungissa Ukrainan joukot puolestaan asevoimien mukaan torjuivat venäläisjoukot.
Ukrainan armeija on AFP:n mukaan kertonut myös taistelevansa ilmavoimin venäläisjoukkoja vastaan Kiovan luoteispuolella. Kiovan armeijan mukaan taisteluita käydään Dymerin ja Invankivin alueilla noin 45–60 kilometriä Ukrainan pääkaupungista luoteeseen.

Maan puolustusministeriö kertoi Guardianin mukaan aiemmin Ukrainan joukkojen räjäyttäneen Teteriv-joen ylittävän sillan 50 kilometriä Kiovasta pohjoiseen pysäyttääkseen venäläisjoukkojen etenemisen.

Venäjän ennakoitu tähtäävän Kiovaan

Ukrainan sisäministerin neuvonantajan mukaan Ukraina odottaa Venäjän hyökkäävän tankeilla Kiovaan myöhemmin tänään, kertoo Guardian.

Neuvonantaja Anton Herashchenkon mukaan kaupunkia ollaan valmiita puolustamaan ulkomaisten liittolaisten toimittamilla panssarintorjuntaohjuksilla.

CNN:n mukaan Yhdysvallat uskoo Venäjän aikovan saartaa Kiovan.

Asiasta kertoi aiemmin Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken, ja samaa viestiä ovat välittäneet myös hallinnon virkamiehet yhdysvaltalaisille kongressiedustajille.

Sekä Blinken että uutiskanavan mainitsemat virkamiehet ovat arvioineet Venäjän yrittävän kaataa Ukrainan hallinnon.

–  Tietojemme mukaan vihollinen on määritellyt minut kohteeksi numero yksi, perheeni kohteeksi numero kaksi, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puolestaan kertoi puheessaan yöllä.

–  He haluavat tuhota Ukrainan poliittisesti, tuhoamalla valtionpäämiehen, hän jatkoi.

Zelenskyi kertoi myös, että Kiovaan olisi päässyt venäläisiä sabotaasiryhmiä. Videopuheessaan Zelenskyi kehotti kiovalaisia olemaan varuillaan ja noudattamaan ulkonaliikkumiskieltoja.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan varhain torstaina sen jälkeen, kun maan presidentti Vladimir Putin oli ilmoittanut videoviestissä ”sotilasoperaatiosta”.

Päivitetty kauttaaltaan klo 17.15.

Uusimmat

Fingerpori

comic