Uutiset

Venäjä voi yrittää vaikuttaa Suomen Nato-keskusteluun, arvioi suojelupoliisi – "Koko suomalaisen yhteiskunnan on syytä varautua"

Suojelupoliisi arvioi, että Suomen turvallisuuspoliittiset ratkaisut kiinnostavat varsinkin Venäjää. Suomen terrorismin uhka-arvio pysyy samalla tasolla kuin ennenkin.
Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari sanoo, että viranomaisten on turvattava Suomen turvallisuuspoliittisia ratkaisuja koskeva keskustelu. Lehtikuva/Emmi Korhonen

Venäjä voi laajentaa kyber- ja informaatio-operaatioitaan länsimaihin, ja operaatiot voivat lähikuukausina lisääntyä myös Suomessa, arvioi suojelupoliisi (supo).

Suojelupoliisi arvioi vuosikertomuksensa julkistamisen yhteydessä, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan voi aiheuttaa hybridivaikuttamisen ja laittoman tiedustelun uhkaa Suomessa.

Venäjä voi myös supon mukaan yrittää vaikuttaa Suomen Nato-keskusteluun ja turvallisuuspoliittiisiin ratkaisuihin. Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari sanoo, että viranomaisten on turvattava Suomen turvallisuuspoliittisia ratkaisuja koskeva keskustelu.

–  Koko suomalaisen yhteiskunnan on syytä varautua erilaisiin toimiin, joilla Venäjä haluaa vaikuttaa Suomen päätöksentekoon Nato-kysymyksessä, Pelttari arvioi supon tiedotteessa.

Suojelupoliisin mukaan Venäjän Suomen-vastainen toiminta ei ole kuitenkaan ainakaan vielä lisääntynyt, ja maan voimavarat on suunnattu Ukrainaan. Tilanne voi supon arvion mukaan kuitenkin muuttua nopeasti.

”Venäjän tiedustelua Suomessa kiinnostaa erityisesti Suomen Nato-suhde”

Supo arvioi vuosikirjassaan, että Suomeen kohdistui viime vuonna jatkuvasti laajaa ulkomaisten valtioiden tiedustelua.

Koronavirusrajoitukset vähensivät ihmiskontakteja ja siten värväystä, mutta aktiivisuus lisääntyi sitä mukaa kun rajoituksia purettiin.
Supo huomauttaa, että ulkomaan tiedustelu saattaa ottaa ensikontaktin sosiaalisen median tai sähköpostin kautta.

–  Jatkuvaa Suomen kansallista turvallisuutta uhkaavaa tiedustelua tekevät edelleen lähinnä Venäjän ja Kiinan tiedusteluorganisaatiot, vuosikertomuksessa arvioidaan.

Jo viime vuonna suojelupoliisi huomasi, että Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittiset linjaukset sekä mahdollinen Nato-jäsenyys olivat ulkomaisen tiedustelun kiinnostuksen kohteina.

–  Venäjän tiedustelua Suomessa kiinnostaa erityisesti Suomen Nato-suhde, vuosikertomuksessa todetaan.

Suojelupoliisi huomauttaa myös, että ulkomaisten tiedustelupalveluiden tekemä pakolaisvakoilu voi lisääntyä Suomessa. Pakolaisvakoilulla tarkoitetaan sitä, että lähtömaan tiedustelu yrittää vaikuttaa pakolaiseen tämän uudessa kotimaassa. Virasto on kymmenen vuotta sitten esittänyt pakolaisvakoilun kriminalisointia Suomessa.

Terrorismin uhka Suomessa ennallaan

Suojelupoliisi pitää Suomen terrorismin uhka-arvion edelleen neliportaisen asteikon tasolla kaksi eli tasolla ”kohonnut”. Arvio on pysynyt samana siitä lähtien, kun supo otti neliportaisen asteikon käyttöön vuonna 2017.

Radikaali-islamistinen terrorismi keskittyy Suomessa tällä hetkellä propagandan levittämiseen, värväämiseen ja varainkeruuseen. Sen sijaan pienet äärioikeistolaiset ryhmittymät muodostavat supon mukaan ”huomionarvoisen” terrorismin uhkan.

–  Potentiaalisia iskukohteita ovat myös muut tahot, joita pidetään äärioikeistolaisessa ideologiassa vihollisina, supo toteaa.

Viime vuonna suojelupoliisi tiedotti Lounais-Suomen poliisin kanssa rikostutkinnasta, jossa viittä kankaanpääläismiestä epäillään terrorismirikoksista. Rikosepäilyjen esitutkinta on edelleen kesken.

Uusimmat

Fingerpori

comic