Uutiset

Venäjällä äänestys antoi Putinille vallan hallita 83-vuotiaaksi – oppositiojohtaja Navalny: "Emme koskaan tunnusta tätä tulosta"

Venäjän perustuslakiäänestyksessä annettuja ääniä laskettiin keskiviikkona Podolskissa. Istuva presidentti Vladimir Putin sai kaksi jatkokautta lisää. Kuva: epa08521201
Venäjän perustuslakiäänestyksessä annettuja ääniä laskettiin keskiviikkona Podolskissa. Istuva presidentti Vladimir Putin sai kaksi jatkokautta lisää. Kuva: epa08521201

Venäjällä perustuslakiäänestys on antanut nykyiselle presidentille Vladimir Putinille vallan pysyä valtionpäämiehenä vuoteen 2036 asti. Putin, 67, olisi tuolloin 83-vuotias. Äänestyksen tulosta arvostellaan väärennetyn jopa teollisella mittakaavalla.

Torstaina julkistettujen virallisten tulosten mukaan Putin voitti helposti oikeuden kahteen kuusivuotiseen presidenttikauteen. Putin on hallinnut Venäjää yli kaksikymmentä vuotta joko presidenttinä tai pääministerinä.

Keskusvaalitoimikunnan mukaan 77,9 prosenttia äänestäjistä kannatti perustuslain muuttamista ja yli 21 prosenttia vastusti sitä. Äänestysprosentti oli 65.

Toimikunnan päällikkö Ella Pamfilova sanoi, että äänestys oli toimitettu läpinäkyvästi ja virkailijat olivat tehneet kaikkensa rehellisten vaalien eteen.

Vaaleja tarkkaileva Golos-järjestö ilmoitti kuitenkin, että se ei pysty vahvistamaan tulosta lailliseksi lukuisten sääntörikkeiden vuoksi.

Pandemia estää laajat protestit

Oppositiojohtaja Aleksei Navalny kutsui äänestystä lainvastaiseksi ja laittomaksi näytökseksi, jonka oli määrä laillistaa Putinin presidenttiys tämän loppuiäksi.

– Emme koskaan tunnusta tätä tulosta, Navalny sanoi videolla kannattajilleen.

Navalnyn mukaan oppositio ei protestoi nyt koronaviruspandemian vuoksi. Syksyllä on kuitenkin odotettavissa suuria protesteja, jos opposition edustajat eivät pääse ehdokkaiksi aluevaaleihin tai jos vaalien tuloksia väärennetään.

– Putin pelkää eniten sitä, mitä kaduilla tapahtuu. Hän ei eroa, jollemme me lähde kaduille sadoissatuhansissa tai miljoonissa, Navalny sanoi.

Äänestystä pilkattiin verkossa muun muassa jakamalla valokuvia äänestyspaikoista kerrostalojen porraskäytävissä ja auton takakontissa.

Pieni aktivistiryhmä järjesti Punaisella torilla keskiviikkoiltapäivänä symbolisen protestin, jossa näkyi luku 2036. Poliisi otti ryhmän pikaisesti kiinni.

Toisessa protestissa Pushkinin aukiolle kokoontui joitakin kymmeniä mielenosoittajia, vaikka paikalla oli paljon poliiseja.

– Meidän täytyy muistuttaa viranomaisia, että olemme olemassa ja meitä on kymmeniä miljoonia, jotka emme halua Putinin hallitsevan vuoteen 2036, aktivisti Andrei Pivovarov sanoi videolla.

Arpajaiset houkuttelivat

Venäläisiä houkuteltiin vaaliuurnille muun muassa arpajaisilla, jotka lupasivat voittajille asuntoja. Mainoskampanja hehkutti muita perustuslakiuudistuksia, kuten eläkkeiden suojelua ja käytännössä kieltoa samaa sukupuolta olevien avioliitoille.

Putinin määräyksestä lapsiperheille siirrettiin kertaluontoisesti 10 000 ruplaa (126 euroa).

– Me tarvitsemme radikaaleja muutoksia, ja olen niiden puolella, moskovalainen Mikhail Volkov sanoi uutistoimisto Reutersille.

Kaikki eivät olleet niin innoissaan.

– En totta puhuakseni lukenut perustuslain muutoksista. Mitä järkeä on äänestää, jos asia on jo päätetty puolestani, moskovalainen Ludmila sanoi Reutersille.

Uusimmat

Fingerpori

comic