Uutiset

"Venäjällä ei ole pelättävää", sanoo Nato-komentaja, joka kantaa lompakossaan Naton 5. artiklaa ja ihailee Kimi Räikköstä

Nato-komentaja hämmästelee Venäjän lausuntoja, joiden mukaan Itämeren alueella järjestettävä sotaharjoitus horjuttaa Itämeren turvallisuutta. Suomi osallistuu Nato-vetoiseen sotaharjoitukseen noin 600 sotilaan voimin.
Naton yhteisoperaatioesikunnan komentaja, amiraali

Naton yhteisoperaatioesikunnan komentajan, amiraali James Foggon mukaan Venäjä on reagoinut Naton suureen sotaharjoitukseen ilmassa ja vesillä,

– Olemme havainneet, että Venäjä on lisännyt läsnäoloaan merellä ja ilmassa, Foggo sanoi Puolustusvoimien tiedotustilaisuudessa.

Naton jättimäistä sotaharjoitusta johtavalla Foggolla on aiempaa kokemusta kohtaamisista Venäjän kanssa sotaharjoituksissa. Ne ovat olleet hyvin ammattimaisia, hän muotoilee.

– Kenelläkään ei pitäisi olla ongelmia siinä, että harjoittelemme kansainvälisillä vesillä. Meille muiden läsnäolosta ei ole haittaa, kunhan harjoituksiimme ei sotkeuduta.

Foggo sanoo, ettei hän ymmärrä Venäjän lausuntoja sotaharjoituksesta. Venäjän ulkoministeriö kommentoi torstaina, että Nato käyttää Suomea ja Ruotsia Venäjän horjuttamiseen.

Hän muistuttaa, että Venäjä on myös kutsuttu seuraamaan sotaharjoitusta kansainvälisten säännösten mukaisesti, ja että harjoitus on satojen kilometrien päässä Venäjältä.

– Venäjällä ei ole mitään pelättävää, Foggo painottaa.

Foggon mukaan eri osapuolten kohtaamisissa voi olla riskejä silloin, kun ne tapahtuvat ilmatilassa. Ongelmia pyritään välttämään jokavuotisissa, kahdenvälisissä keskusteluissa Venäjän kanssa.

Suomelta opitaan kylmässä pärjäämistä

Norjassa torstaina alkanut Trident Juncture 2018 -sotaharjoitus on Naton suurin yli 15 vuoteen.

Tärkeimmät tavoitteet liittyvät amiraali Foggon mukaan logistiikkaan, kylmään säähän ja sotilaiden yhteiseen harjoitteluun.

– Harjoitukseen osallistuvien 50 000 ihmisen siirtäminen yli 30 maasta on erittäin hankalaa. Logistiikka voi olla armeijoille akilleenkantapää.

Foggo pitää logistiikkaa niin tärkeänä osana toimivaa yhteistoimintaa, että hän nostaa sen omaksi sodankäynnin alueekseen esimerkiksi maa- ja ilmasodan rinnalle.

Harjoituksessa on mukana 29 Naton jäsenmaata ja kaksi kumppanimaata eli Suomi ja Ruotsi. Siihen osallistuu yhteensä noin 50 000 sotilasta ja valtava määrä kalustoa, kuten Yhdysvaltain armeijan lentotukialus.

Harjoituksen lentotoiminta yltää osittain myös Suomeen ja Ruotsiin. Rovaniemeä pitää harjoituksen ajan tukikohtanaan kaksi ulkomaista lento-osastoa.

Suomalaisia sotilaita on mukana noin 600.

Foggon mukaan yksi tärkeimmistä asioista, mitä Nato-kumppanit voivat oppia Suomelta, on kylmissä ja vaikeissa olosuhteissa toimiminen.

– Kylmä sää oli myös osasyy Norjan valitsemiseen harjoituksen järjestämispaikaksi, Foggo kertoo.

– Merijalkaväkemme on ollut viime vuosina lähinnä saappaat hiekassa esimerkiksi Irakissa ja Afghanistanissa. Tarvitsemme kokemusta myös saaristosta ja näistä keleistä.

Harjoitus on myös viesti ulkopuolisille

Trident Juncture on sotaharjoituksen lisäksi myös viesti, joka muistuttaa, että Naton 5. artiklaa ei kannata haastaa, amiraali Foggo sanoo.

Naton perustamissopimuksen 5. artiklan mukaan hyökkäys yhteen Nato-maahan on katsottava hyökkäykseksi kaikkia jäseniä vastaan.

Foggo korostaa logistiikan tärkeyttä myös 5. artiklan yhteydessä.

– Pelotevaikutus ei toimi, jos emme ole paikalla. Ilman logistiikkaa taas emme voi olla paikalla.

Kymmenien tuhansien sotilaiden tuominen sotaharjoitukseen toimii Foggon mukaan viestinä siitä, että joukot saadaan organisoitua tarvittavaan sijaintiin nopeasti.

– Sen pohjalta voi tehdä riskiarvion siitä, kannattaako Nato-maahan hyökätä.

Naton 5. artikla on Foggolle niin tärkeä, että hän kantaa kopiota siitä aina mukanaan lompakossa.

Amiraali kehuu Ahtisaarta ja Niinistöä

Foggo kiitteli Suomea tiedotustilaisuudessa useita kertoja Nato-kumppannuudesta.

Hän kehui suomalaisia paitsi sitkeiksi sotilaiksi myös diplomatian ja vuoropuhelun ylläpitäjiksi ja edistäjiksi.

Foggo ylisti muun muassa presidentti Martti Ahtisaaren rauhantyötä Kosovossa ja kiitti tasavallan presidentti Sauli Niinistöä kesän huippukokouksesta, jossa Venäjän ja USA:n presidentit tapasivat Helsingissä.

Itämeren alue on Natolle Foggon mukaan tärkeä strateginen sijainti, jonka vakautta sotilasliitto haluaa ylläpitää. Myös Itämeren kuljetusreittien turvaaminen on tärkeää, Foggo sanoo.

Presidenttien lisäksi Foggo mainitsi tiedotustilaisuudessa F1-kuski Kimi Räikkösen, jota hän kertoo ihailevansa.

– Me amerikkalaiset rakastamme formuloita. Kuinka sopivaa, että Räikkönen voitti juuri Austinin osakilpailussa USA:ssa.

Lisäksi Foggoa huvitutti tekeillä olevan sotaelokuva Top Gunin jatko-osan hävittäjälentäjän lempinimi.

– Sekin on jäämies kuten Kimi Räikkösellä.

Kolme sotaharjoitusta

Suomen Puolustusvoimat osallistuvat Nato-johtoiseen Trident Juncture 2018 -harjoitukseen, joka järjestetään Norjassa 25.10–7.10.

Harjoituksessa on mukana 31 valtiota ja noin 50 000 sotilasta, joista suomalaisia on noin 600.

Suomen Merivoimat johtaa Itämerellä samaan aikaan järjestettävää Northern Coasts (NOCO) 18 -sotaharjoitusta, johon osallistuu 13 valtiota.

NOCO:ossa on mukana yli 4000 henkilöä. Suomalaisia on noin 2000.

Viimeksi Northern Coasts -sotaharjoitus järjestettiin Suomen johdolla vuonna 2014.

Puolustusvoimat osallistui lokakuussa lisäksi Red Flag -ilmasotaharjoitukseen Alaskassa. Puolustusvoimat lähetti harjoitukseen Hornet-hävittäjiä.

Uusimmat

Fingerpori

comic