Uutiset

Venäjällä ei saa nauraa Stalinille

Venäjän kulttuuriministeriö kielsi Stalinin kuoleman jälkeistä sekamelskaa humoristisella tavalla kuvaavan britannialaisen elokuvan esittämisen. Venäjän kulttuuriministeri Vladimir Medinsky sanoo, että filmin kieltäminen ei ole sensuuritoimenpide, vaan kysymys on moraalista.

-Monien vanhemman sukupolven edustajien mielestä elokuva pilkkaa neuvostomenneisyyttä, hän perusteli päätöstä.

Ministeriö on haastanut oikeuteen moskovalaisen teatterin, joka esitti filmin viisi kertaa ilman lupaa.

Duuman kulttuurikomitean jäsen Yelena Drapeko sanoi RBK-televisiokanavalle, että hän ei ole nähnyt mitään ”yhtä kuvottavaa koko elämänsä aikana”. Kulttuuriministeriön väki, jolle filmi esitettiin yksityisnäytäntönä, kuvailivat sitä ikävystyttäväksi, loukkaavaksi ja ivalliseksi.

Elokuva sai ensiksi laajan esitysluvan, mutta sitten eräs korkea kulttuuriministeriön virkamies keksi, että elokuva onkin länsimaiden juoni, jolla Venäjää yritetään saada epätasapainoon aiheuttamalla halkeamia ja riitoja venäläisessä yhteiskunnassa.

Mielenkiintoisella tavalla Yhdysvallat syyttää Venäjää juuri samasta syystä, eli trollauksesta ja someen kylvetyistä vääristä uutisista, joilla se lietsoo eripuraa.

Venäjän kommunistinen puolue, joka on duuman toiseksi suurin ryhmittymä, kommentoi elokuva sanomalla, että se on psykologista painostusta maata kohtaan.

Kulttuuriministeriön edustaja pitää kuitenkin elokuvalle ovea auki. Hän sanoi uutistoimisto Interfaxille, että ”ministeriö päättää myöhemmin” lasketaanko elokuva levitykseen.

Kun venäläiset kuulivat, että elokuva on kielletty, 60 prosenttia heistä sanoi haluavansa nähdä sen, kertoo elokuvan skotlantilainen ohjaaja Armando Iannucci manchesterilaisen yliopiston nettilehdessä. Hän sanoo saaneensa filmin nähneiltä venäläisiltä kommentteja siitä, että elokuva on hauska ja totta.

The Moscow News analysoi Venäjän poliittista ilmapiiriä kirjoittamalla, että Venäjän televisiokanavat ovat arvostelleet ohjelmissaan vuosikaudet Stalinin johtamistyyliä, mutta sille ei ole tähän mennessä naurettu. Lehden mielestä kulttuuriministeriö vahvistaa, että Stalinille nauraminen on vaarallinen virus. Se pitää kitkeä heti pois, ettei tapa leviä, koska ideana johdon arvostelu ei ole ylipäätään sallittua.

Myös karhuherraPaddington joutui kulttuuriministeriön hampaisiin. Ministeriö siirsi Paddington 2 -elokuvan ensi-iltaa kahdella viikolla. Viranomaiset eivät halunneet, että ystävällinen, hunajasta pitävä karhuhahmo häiritsee venäläisen filmin ensi-iltaa, joka olisi osunut samaan ajankohtaan.

Niinpä venäläinen seikkailuelokuva skyyttikansasta ajoi Paddington 2 -filmin ohi. Skyytit olivat antiikin aikaisia paimentolais- ja maanviljelijäheimoja, jotka asuivat aroaluilla nykyisen Ukrainan ja Kazakstanin alueilla.

Pari vuotta sitten säädetyn lain mukaan venäläisellä elokuvalla on etuoikeutettu asema ulkomaalaisiin nähden. Venäjän elokuvateattereissa vain yksi elokuva kymmenestä on ulkomaalainen.

”Me annamme kaikkien kukkien kukkia, mutta annamme vettä vain niille kukille, joista pidämme”, kerrotaan kulttuuriministeri Medinskyn todenneen. Hän ehdotti vuosi sitten, että ulkomaalaisten elokuvien lippujen hintoja nostettaisiin kalliimmiksi kuin venäläisten.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti