Uutiset

Venäjällä joka viides elintarvike on muuta kuin etiketissä lukee – maidosta on löydetty kipsiä ja tärkkelystä

Venäläisten ostovoima alentunut jo viitenä vuonna peräkkäin. Se painaa ruoan laatua alas.
Venäjällä ei voi aina luottaa elintarvikkeiden tuoteselosteeseen. Arviolta viidesosa venäläisistä elintarvikkeista on väärennettyjä. Kuva: ©juha metso

Mitä enemmän kansan elintaso laskee Venäjällä, sen huonommaksi ruoka muuttuu.

Venäläisten ostovoima laskee jo viidettä vuotta peräkkäin Moskovan kauppakorkeakoulun (HSE) tuoreen selvityksen mukaan.

Kun rahaa ei ole kunnollisiin raaka-aineisiin, ruokateollisuus tuottaa elintarvikkeita, joihin ihmisten rahat riittävät. Se asettaa ruokateollisuuden kekseliäisyyden ja moraalin suurelle koetukselle.

Noin 20 prosenttia venäläisistä elintarvikkeista sisältää muuta kuin luvataan. Näin arvioi valtion kuluttajatuotteiden laatua valvovan Rosselkhoznadzorin johtaja Sergei Dankvert ruoka-alan kokouksessa lokakuussa.

Makkarassa nahkaa ja jänteitä

Yksityinen tutkimuslaitos Roscontrol puolestaan sai selville, että 27 makkaramerkistä 23 oli väärennetty jollakin tavalla. Täyteaineina oli käytetty muun muassa sian ja kanan nahkaa sekä jänteitä, sorkkia ja aivoja. Sianmakkaroissa oli myös halvempaa kanan lihaa ilman merkintää siitä.

Roscontrol tutki myös 26 maitomerkkiä. Kymmenen niistä sai erinomaiset tulokset, mutta kuuteentoista oli sekoitettu täyteaineiksi joko kalkkia, kipsiä tai salisyyni- ja boorihappoa sekä tärkkelystä.

Juustojen maitorasva on usein korvattu halvemmilla kasvirasvoilla. Palmuöljyn maahantuonti lisääntyi 25 prosenttia ensimmäisenä pakotevuotena 2015. Maitorasvan korvaaminen palmuöljyllä antaa juustolle kumimaisen olomuodon ja oudon maun.

Juuston voi sytyttää tuleen

Youtube-videoissa näytetään, kuinka juustopalan voi sytyttää tuleen, koska palmuöljy palaa hyvin.

Venäläisten uudenvuoden suuri herkku lohenmäti on Roscontrolin mukaan yhtä heikkolaatuista kuin vuosi sitten. Useista eristä löytyi bakteereja, ja lohen mätinä myytiin purotaimenen mätiä.

Pietarilaisen lihatuotteita valmistavan yrityksen johtaja kertoo Lännen Medialle, että elintarvikeyritykset yrittävät karsia raaka-ainekustannuksista, mutta se kostautuu laadussa. Hän halusi puhua nimettömänä.

Hänen mukaansa tuoteselosteisiin ei ole kovin paljon luottamista Venäjällä.

”Tuontikiellot kuluttajien etu”

Venäjän hallituksen mukaan lännen pakotteet eivät pure, koska Venäjä on kehittänyt nopeasti tuontia korvaavan elintarviketuotannon.

Presidentti Vladimir Putin on sanonut, että tuontikiellot ovat tavallisten kuluttajien etu. Niiden ansiosta ”kotimaiset korkealaatuiset tuotteet” tulevat halvan hintansa vuoksi paremmin saataville.

Venäläinen lehti The Moscow Times kirjoittaa, että elintarvikealan laaduntarkkailu on pettänyt. Pakkauksiin kiinnitetään erityistä huomiota, mutta laadusta ei voi tietää hienojen etikettien takana.

Tarkastuksista tieto etukäteen

Pietarin alueella suomalaisten tuotteiden matkiminen edistää myyntiä, koska useat pietarilaiset uskovat, että suomalaiset elintarvikkeet ovat laadukkaita.

Lihayrityksen johtaja näyttää kuvaa pekonipakkauksesta, jossa on suomenkielistä tekstiä ja Suomen lippu, mutta tuote on tehty Venäjällä.

Venäjällä vain ani harva jää kiinni ruuan väärentämisestä, koska valtio on löysännyt elintarvikkeiden laadun valvontaa viime vuosina.

The Moscow Timesin mukaan tarkastaja käy ruokatehtailla kerran kolmessa vuodessa ja ilmoittaa etukäteen tulostaan. Yllätystarkastuksia tehdään silloin, kun yleisö on valittanut tuotteista.

Venäjän ruoka

Venäjällä yksityinen tutkimuslaitos Roscontrol ylläpitää mustaa listaa huonoista ja haitallisista elintarvikkeista.

Listalla on yli 800 tuotetta, joita yhä myydään ruokakaupoissa. Tuotteiden joukossa on muun muassa makkaroita, lohileikkeitä, juustoja, kinkkua, spagetteja, voilaatuja ja jälkiruokia. Roscontrol ei suosittele niitä ihmisravinnoksi.

Suomalaiset Venäjällä toimivat elintarvikefirmat Atria ja Valio sanovat noudattavansa tiukasti laatumääräyksiä.

Oma tuotanto kasvaa

Etenkin kanankasvatus on lisääntynyt pakotteiden ja tuontikieltojen Venäjällä. Nyt kaikki kananliha tulee kotimaasta, kun ennen pakotteita omaa tuotantoa oli puolet.

Sama on tapahtumassa myös sianlihalle, jonka tuotanto kasvaa kaksinumeroisen luvun joka vuosi.

Venäjä tuo edelleen valtaosan naudanlihasta ulkomailta, lähinnä Brasiliasta ja Argentiinasta, mutta myös satunnaisia eriä muista Etelä-Amerikan maista.

Viljan viljely puolestaan lisääntyy niin voimakkaasti, että sadonkorjuun aikana rautatievaunuista on pula.

Uusimmat

Fingerpori

comic