Uutiset

Venäjällä tuomitut suomalaiset saattavat joutua lusimaan koko tuomion itänaapurissa – edessä voi olla viisi vuotta vankileirillä

Ulkomailla saadun tuomion suorittaminen Suomessa on joissain tapauksissa mahdollista, mutta tuomitun pitää hakea sitä itse.
Venäjällä vankeuteen tuomitut suomalaiset voivat joutua suorittamaan tuomionsa Venäjällä. Kuva on FSB:n tutkintavankilasta Moskovasta. Kuva: MAXIM SHIPENKOV
Venäjällä vankeuteen tuomitut suomalaiset voivat joutua suorittamaan tuomionsa Venäjällä. Kuva on FSB:n tutkintavankilasta Moskovasta. Kuva: MAXIM SHIPENKOV

Venäjällä virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta viideksi vuodeksi vankeuteen tuomitut kaksi Suomen kansalaista saattavat joutua suorittamaan koko tuomionsa Venäjällä.

Tuomituilla voi kuitenkin myös olla mahdollisuus hakea viranomaisilta lupaa suorittaa rangaistuksensa Suomessa. Suomessa asiasta päättää oikeusministeriö.

Yleisesti tuomitun siirtäminen edellyttää tuomitun tahdon lisäksi kummankin valtion suostumusta sekä täytäntöönpanovaltion kansalaisuutta. Muita edellytyksiä ovat tuomion lainvoimaisuus sekä se, että teko, josta heitä on rangaistu, olisi vastaavissa olosuhteissa tehtynä rangaistava Suomen lain mukaan.

Työnsivät rajavartijan liikkuvasta autosta

Ilta-Sanomat uutisoi torstaina, että kaksi Suomen kansalaista on tuomittu viideksi vuodeksi vankileirille joulukuussa 2017 Vaalimaan vastaisella Torfjanovkan raja-asemalla sattuneesta välikohtauksesta.

Miesten autoa oltiin tarkastamassa, mutta he eivät suostuneet tarkastukseen, vaan kaasuttivat rajapuomin läpi. Autossa oli tuolloin sisällä venäläinen tullivirkailija, jonka miehet työnsivät ulos. Virkailija loukkaantui lievästi tilanteessa.

Miehet onnistuivat pakenemaan poliisia. Matkan aikana he hylkäsivät pakoautonsa ja ilmoittautuivat myöhemmin itse poliisille.

Viipurilainen tuomioistuin totesi miesten syyllistyneen väkivallan käyttämiseen virkamiestä vastaan tämän ollessa työtehtävissä.

Vastaavat tapaukset harvinaisia

Suomen Pietarin-pääkonsulaatin lehdistövirkamies Jussi Palmén sanoo, että konsulaatissa ollaan tietoisia tapauksesta. Konsulaatin rooli vastaavissa tilanteissa on avustaa Suomen kansalaisia tai Suomessa pysyvästi asuvia henkilöitä konsulipalvelulain pohjalta.

– Meidän tehtävämme on avustaa häntä saamaan oikeusapua ja tulkkipalveluita sekä seurata, että hän saa asianmukaista kohtelua, Palmén sanoo.

Suomi ei sen sijaan yritä ottaa kantaa tai vaikuttaa tuomioon.

– Riippumaton oikeuslaitos on antanut tuomion ja sitä kunnioitetaan, Palmén sanoo.

Tapaukset, joissa Suomen kansalainen menettää vapautensa Venäjällä, ovat harvinaisia, Palmén kertoo. Konsulaatin tiedossa tällaisia tapauksia on alle kymmenen. Yleisimmät asiat, joissa konsulaatin apua tarvitaan, liittyvät asiakirjoihin ja kadonneisiin passeihin.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti