Uutiset

Venäjän epidemiatilanne pahenee – Rokotuksia kiirehditään, vaikka ihmiset eivät luota kotimaiseen rokotteeseen

Venäläisillä lääkeyhtiöillä on ollut vaikeuksia valmistaa ja toimittaa Sputnik V -rokotteen tehosteannosta.
Suojavarusteita käyttävät ensihoitajat toivat potilasta sairaalaan joulukuun alussa Pietarissa Venäjällä. Kuva: ANATOLY MALTSEV / EPA
Suojavarusteita käyttävät ensihoitajat toivat potilasta sairaalaan joulukuun alussa Pietarissa Venäjällä. Kuva: ANATOLY MALTSEV / EPA

Koronaepidemiatilanne huononee Venäjällä nopeasti. Maa kertoi perjantaina 613 uudesta koronaviruskuolemasta vuorokaudessa. Se on uusi ennätys.

Pandemia on vaatinut Venäjällä virallisten tietojen mukaan yli 46 000 kuolonuhria.

Maassa raportoitiin lokakuussa lähes 50 000 kuolemaa enemmän kuin viime vuoden lokakuussa. Merkittävästi lisääntyneet kuolemat kyseenalaistavat virallisesti ilmoitetun pandemiakuolemien määrän.

Tilanteen pahenemisen katsotaan johtuvan liian löysistä rajoitustoimista. Venäjä ei ole halunnut sulkea yhteiskuntaa samaan tapaan kuin ennen kesää.

Etenkin keväällä Venäjällä diagnosoitiin harvinaisen paljon myös muita kuin koronaviruksen aiheuttamia keuhkosairauksia. Ilmeisesti ainakin osassa tapauksista oli oikeasti kyse koronavirustartunnasta.

Tilastotieteilijät ovat havainneet selviä ristiriitaisuuksia ja epäloogisuuksia myös viimeaikaisissa eräiden alueiden julkaisemissa koronatilastoissa.

Rokotuksia kiirehditään

Venäjä aloitti riskiryhmiin kuuluvien rokotukset Moskovassa reilu viikko sitten. Muuta maata aletaan rokottaa lähipäivinä.

Riskiryhmiin luetaan muun muassa terveydenhuollon henkilökunta, opettajat ja sosiaalityöntekijät. Käytännössä kyse on henkilöistä, jotka todennäköisimmin joutuvat kosketuksiin tartunnan saaneiden kanssa.

Esimerkiksi venäläisen pikaviestipalvelu Telegramin ryhmistä voi löytää neuvoja rokotteen hankkimiseksi vaikkei kuuluisikaan riskiryhmään.

Tähän mennessä Venäjän itse kehittämän Sputnik V -rokotteen on saanut jo yli 150 000 Venäjän kansalaista. Osa heistä on rokotteen testaukseen osallistuneita.

Venäjän presidentti Vladimir Putin lupasi viime viikolla, että maa tuottaa jo lähiaikoina kaksi miljoonaa annosta kotimaista rokotetta.

Rokotteen tuotanto takkuaa

Sputnik V -rokotus on otettava kaksi kertaa. Tehosteen eli jälkimmäisen annoksen voi ottaa muutaman viikon kuluttua ensimmäisestä.

Riippumattoman Meduza-uutissivuston mukaan venäläisillä lääkeyhtiöillä on vaikeuksia valmistaa ja toimittaa tehosterokotetta. Sen valmistaminen on osoittautunut teknisesti odotettua vaativammaksi.

Venäjällä on Meduzan lähteiden mukaan valmiina vain puolisen miljoonaa rokotteen ja sen tehosteen sisältävää pakkausta. Maan virallinen asukasluku oli tämän vuoden alussa 146,7 miljoonaa.

Kotimaiseen rokotteeseen ei luoteta

Viranomaiset yrittävät saada ihmiset hakemaan rokotuksen etenkin Moskovan seudulla, jossa epidemiatilanne on selvästi muuta maata pahempi.

Käytännössä rokotteen voi saada Moskovassa tällä hetkellä kuka tahansa, sillä rokotuksiin ei ole tungosta.

Tämä johtuu siitä, että venäläiset ovat huolissaan kotimaisen rokotteen turvallisuudesta. Eri mielipidemittaukset kertovat, että vähintäänkin kuusi kymmenestä venäläisestä aikoo jättää rokotuksen väliin.

Ihmisten luottamusta horjuttavat muun muassa venäläisjulkisuudessa viime päivinä puidut väitteet, joiden mukaan Sputnik V -rokote ja alkoholi eivät sovi yhteen. Se on huono uutinen uuden vuoden lomien kynnyksellä.

Uuden vuoden juhlinta voi pahentaa tilannetta

Lähestyviä uuden vuoden lomia pidetään Venäjällä todellisena riskinä epidemiatilanteen pahenemiselle.

Moni venäläinen pitää vuodenvaihteessa mahdollisuuksien mukaan jopa parin viikon loman. Silloin aikaa vietetään läheisiä tavaten, ja etenkin kaupungeissa ravintolat, kahvilat ja baarit ovat suosittuja kohtaamispaikkoja.

Venäläisviranomaiset ovat jo asettaneet anniskelupaikkojen toiminnalle rajoituksia uutta vuotta silmällä pitäen.

Pietarissa kymmenet ravintolat, baarit ja kahvilat ovat ilmoittaneet aikovansa rikkoa rajoituksia. Ne suunnittelevat jatkavansa toimintaansa normaalisti uuden vuoden sesonkina ja tarvittaessa maksavansa sakot.

Pietarissa hälyttävä koronatilanne

Venäjä vahvisti yli 28 000 uutta koronavirustartuntaa sekä lauantaina että sunnuntaina. Tartunnoista huomattava osa on paikannettu Moskovaan.

Venäjällä on raportoitu yhteensä yli 2,6 miljoonaa koronavirustartuntaa koko pandemian aikana.

Venäjän terveysministeri Mihail Murashko on luonnehtinut Moskovan alueen ohella Pietarin ja Kaliningradin alueen epidemiatilannetta tukalimmaksi.

Mediatiedot paljastavat, että Kaliningradin alueen viranomaiset ovat julkaisseet tässä kuussa koronakuolemien määriä, jotka ovat lähes viisi kertaa pienempiä kuin hallituksen tilastoissa käytetyt luvut.

Kaliningradin alueen viranomaiset kieltävät salailevansa mitään. He ovat syksyn mittaan rohkaisseet matkailijoita vierailemaan alueella pandemian toisesta aallosta välittämättä.

Uusimmat

Fingerpori

comic