Uutiset

Venäjän iskut jatkuneet huolimatta lupauksesta vähentää "radikaalisti" sotatoimia Kiovassa ja Tshernihivissä

Saarrettuun Mariupolin kaupunkiin on lähetetty 45 evakuointibussia, joiden on määrä kuljettaa pois siviilejä päivän aikana.
Britannian puolustusministeriön mukaan Venäjällä on yhä joukkoja Kiovan itä- ja länsiosissa siitä huolimatta, että osa joukoista on vedetty muualle. Ministeriö uskoo taisteluiden yhä jatkuvan esikaupunkialueilla tulevina päivinä. Lehtikuva// AFP / FADEL SENNA

Ukrainassa Venäjän iskut Kiovan ja Tshernihivin kaupunkien alueilla ovat jatkuneet siitä huolimatta, että Venäjä lupasi Istanbulin neuvotteluissa vähentää ”radikaalisti” sotilaallista toimintaa näiden kaupunkien lähistöllä.

Kiovan alueeseen kuuluvassa Irpinin kaupungissa, jossa on taisteltu jo viikkojen ajan, pommitukset ovat yhä jatkuneet tauotta, Irpinin kaupunginjohtaja Oleksandr Markushyn kertoi BBC:n mukaan. Kaupunkiin on hänen mukaansa isketty keskiviikkona raketeilla sekä kranaatti- ja tykistötulella.

–  Selvästikään täällä ei ole turvallista. Monet ihmiset ovat kuolleet (venäläisten) miinoihin ja tykistötuleen, ja monia ihmisiä on ammuttu kuoliaaksi, hän sanoi.

Markushyn väitti myös Venäjän joukkojen ampuneen siviilejä ja ajaneen sitten heidän päältään tankeilla. Kaupunginjohtajan väitettä ei ole voitu tarkistaa riippumattomista lähteistä.

Britannian puolustusministeriön mukaan Venäjällä on yhä joukkoja Kiovan itä- ja länsiosissa siitä huolimatta, että osa joukoista on vedetty muualle. Ministeriö uskoo taisteluiden yhä jatkuvan esikaupunkialueilla tulevina päivinä.

Myös Tshernihivin kaupunginhallinto kertoi hyökkäysten jatkuneen Venäjän lupauksen jälkeen, CNN kertoi.

Donbassin alueella iskut kiihtyneet

Samaan aikaan Itä-Ukrainassa paikallisviranomaiset kertoivat panneensa merkille Venäjän joukkojen kiihtyneet iskut Donbassin alueella, jonne Venäjä kertoi aiemmin sotatoimiensa jatkossa keskittyvän.

–  Me tunnemme selvästi sen, kuinka (sotatoimet) ovat nyt kohdentumassa meidän suuntaamme, sanoi Luhanskin alueen sotilashallinnon johtaja Serhi Haidai.

–  Kaikki on jo käytössä täällä: sotakoneet, tykistö, raskaan kaliiperin aseet ja kranaatit. Kaikkiin asutusalueisiin isketään, hän sanoi.

Myös Donetskin sotilasviranomaiset kertoivat iskujen kiihtyneen alueellaan.

Venäjä ilmoitti tulitauosta Mariupolissa

Venäjä ilmoitti myöhään keskiviikkona tulitauosta Ukrainan Mariupolissa, jotta siviilejä voidaan evakuoida. Tulitauon oli määrä alkaa torstaina aamulla. Torstaiaamupäivällä Venäjä vahvisti Ukrainalle Kansainvälisen Punaisen Ristin kautta, että se on valmis avaamaan evakuointikäytävän.

Venäjän saartamassa eteläisessä satamakaupungissa Mariupolissa arvioidaan olevan edelleen peräti 160  000 ihmistä.

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk kertoi Telegram-viestipalvelussa, että kaupunkiin lähti aamupäivällä yhteensä 45 evakuointibussia, joiden on määrä kuljettaa pois ihmisiä torstain aikana.

Asiasta uutisoivat muun muassa CNN ja Guardian.

Moni aiempi evakuointiyritys on epäonnistunut Venäjän joukkojen tulituksen jatkuttua.

Venäjän puolustusministeriö ehdotti keskiviikkona antamassaan lausunnossa, että humanitaarinen operaatio toteutettaisiin yhteistyössä YK:n pakolaisasiain päävaltuutetun ja Punaisen Ristin kansainvälisen komitean kanssa.

Maanantaina Mariupolin pormestari Vadym Boitshenko pyysi kaupungin täysimittaista evakuointia.

Zelenskyi: Ukraina valmistautuu puolustamaan Donbassia

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmoitti, että hän ei usko Venäjän rajoittavan sotatoimiaan.

–  Emme usko kehenkään, emme yhtäkään kaunista fraasia, hän sanoi ukrainalaisille pitämässään videopuheessa myöhään keskiviikkoiltana.

– Kyllä, käynnissä ovat neuvottelut. Mutta silti kyse on vasta sanoista, hän sanoi muun muassa Guardianin mukaan.

Zelenskyin mukaan Venäjän joukot valmistautuvat keskittämään nyt taisteluitaan Donbassin alueelle Itä-Ukrainassa. Hänen mukaansa Ukrainan armeija on valmis taisteluihin idässä.

–  Me emme anna mitään pois. Taistelemme jokaisesta metristä maa-alueellamme, hän sanoi.

Venäjän varapuolustusministeri Aleksandr Fomin sanoi tiistaina, että Venäjä aikoo vähentää ”radikaalisti” sotilaallista toimintaansa Kiovan ja Tshernihivin kaupunkien lähistöllä Ukrainassa. Fominin mukaan tämän tarkoituksena on lisätä molemminpuolista luottamusta ja luoda sopivat olosuhteet tuleville neuvotteluille ja rauhansopimukseen pääsemiselle

Fomin kertoi asiasta sen jälkeen, kun Ukrainan ja Venäjän edustajat olivat neuvotelleet rauhasta Turkin Istanbulissa.

–  Me tiedämme, että kyse ei ole vetäytymisestä, vaan karkottamisen seurauksista. Se on puolustajiemme työn ansiota. Mutta samalla tiedämme, että Venäjän joukot ovat kerääntyneet Donbassiin uusia hyökkäyksiä varten. Ja valmistaudumme sitä varten, presidentti Zelenskyi sanoi.

CNN:n mukaan Ukrainan neuvotteluryhmä on kertonut, että Venäjän ja Ukrainan rauhanneuvottelujen on määrä jatkua perjantaina verkkoyhteyden avulla.

Turkki: Venäjän ja Ukrainan ulkoministerit saattavat tavata pian

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov saattaa myös tavata Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban kahden viikon sisällä, kertoo maiden neuvotteluja välittävä Turkki. Myös Venäjä on näyttänyt vihreää valoa mahdolliselle tapaamiselle.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu kertoi televisiohaastattelussa, että viikon tai kahden viikon sisällä mahdollisesti järjestettävä korkean tason tapaaminen pidettäisiin vähintäänkin ulkoministeritasolla.

–  Tärkeintä on, että kaksi osapuolta tapaavat toisensa ja sopivat kestävästä aselevosta. Me haluaisimme isännöidä ulkoministerien tapaamista vilpittömänä välittäjänä, Cavusoglu sanoi.

Ulkoministerit Lavrov ja Kuleba tapasivat Turkin Antalyassa maaliskuun alkupuolella.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic