Uutiset

Venäjän kelluva ydinvoimala ei ole enää Suomen seurannassa – on matkalla Norjan eteläpuolella – kohteena kaukainen Pevek

Venäläinen kelluva ydinvoimala Akademik Lomonosov on saavuttanut meriliikennettä seuraavan www.marinetraffick.com -sivuston mukaan sunnuntaina alkuiltapäivällä lähes Norjan eteläkärjen ja etenee vielä kohti länttä.

Norjan ohittamisen jälkeen ydinvoimalan saattue kääntyy kohti pohjoista ja jatkaa matkaansa kohti Murmanskia, jossa voimalaan ladataan sen polttoainetta. Lopullinen määränpää on Koillis-Siperian rannikkokaupunki Pevek, joka sijaitsee linnuntietä vajaan tuhannen kilometrin päässä Venäjän ja Alaskan välissä olevasta Beringinsalmesta. Määränpäässään voimalaitos korvaa vanhentuvia voimalähteitä.

Suomessa Puolustusvoimat seurasi tarkasti Akademik Lomonosovin matkantekoa niin kauan kuin ydinvoimalan saattue näkyi tutkissa. Puolustusvoimat vahvisti sunnuntaina Lännen Medialle, ettei seurantaa enää tehdä.

Sen sijaan muut Itämeren valtiot ovat seuranneet tarkasti saattueen matkaa, kun se on tullut niiden lähistölle kansainvälisille vesille. Myös ympäristöjärjestö Greenpeace on lähettänyt protestimielessä oman aluksensa hetkeksi saattamaan ydinvoimalaa.

Greenpeace on arvostellut Venäjän kelluvaa ydinvoimalaa, koska pitää sitä riskialttiina arktisilla merialueilla, jotka eivät ole kovin tyyniä.

-Tämä voimalaitos yksinkertaisesti siirtää ydinkatastrofin riskin arktisille merialueille. On kuin ydinvoimala asetettaisiin puupaletille ja se laitettaisiin ajelehtimaan yhdelle maailman rajuimmista merialueista, Greenpeacen ydinvoima-asiantuntija Jan Haverkamp sanoo järjestön tiedotteessa.

Greenpeace on ollut huolissaan myös siitä, miten ydinjätteen sijoitus lopulta tehdään.

Washington Postin uutisen mukaan Akademik Lomonosoviin ei lastattu uraania Pietarissa muiden valtioiden toiveesta vaan se päätettiin tehdä turvallisuussyistä vasta Murmanskissa.

Kelluvalla voimalalla on pituutta 144 metriä ja leveyttä 30 metriä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic