Uutiset

Venäjän koronakuolemien määrä voi olla tosiasiassa tuhansissa – Villit arviot syrjäyttämässä virallisen tiedon "tartuntoja 147, kuolemia 0"

Tunnettu venäläinen politiikantutkija sanoo, että Venäjällä koronavirukseen liittyvät kuolemantapaukset on helppo naamioida keuhkokuumeeksi. Hänen mukaansa Venäjällä olisi todettu – mutta salattu – vähintään 1 600 kuolemantapausta tammikuun puolivälin jälkeen. Virallisen tiedon mukaan koronakuolemia ei ole.
Koulun numero 1298 vartija pitää naamiota tarkkaillessaan tilannetta. Koulussa on käytössä joustava läsnäolo 16. maaliskuuta lähtien. Kuva: epa08302813
Koulun numero 1298 vartija pitää naamiota tarkkaillessaan tilannetta. Koulussa on käytössä joustava läsnäolo 16. maaliskuuta lähtien. Kuva: epa08302813

Venäjän virallista koronavirustietoa epäillään yhä laajemmin salailluksi ja vääristellyksi. Politiikantutkija ja historian tohtori Valeri Solovei esitti Moskovan kaiku -radioaseman haastattelussa arvion, että koronaan liittyviä kuolemantapauksia olisi Venäjällä todettu vähintään 1600 kappaletta.

Havaitsemattomia tapauksia hänen mukaansa voi olla moninkertainen määrä. Solovein haastattelu on luettavissa venäjäksi Ekho Moskvyn sivustolta.

Solovei perusteli väitettään muun Euroopan leviämiskäyrillä ja sillä, että Venäjällä viranomaisten on helppo salata koronatartunnan aiheuttamat kuolemantapaukset ilmoittamalla kuolinsyyksi jotakin muuta.

Kun suuri osa viruksen kuolonuhreista on ikäihmisiä, heidän kuolinsyykseen merkitään Solovein mukaan Venäjällä nyt ”sairaalaolojen ulkopuolinen keuhkokuume” tai jokin muu heidän perussairauksiinsa sopiva syy.

– Ei kannata uskoa päätelmiä, että koronavirus olisi kiertänyt ohi jäisen aavikon nimeltä Venäjä. Se on täyttä valetta. Havaittujen koronaviruskuolemien määrä Venäjällä on vähintään 1 600 tammikuun puolivälistä alkaen, Solovei sanoi viitaten ”terveydenhuollossa toimiviin omaatuntoaan kuunteleviin ihmisiin”.

Presidentti johtaa koronavarautumista Venäjällä, mutta virallisia lukuja epäillään yhä useammin. Vladimir Putin ja pääministeri Mihail Mishustin tutustumassa tilanteeseen Moskovassa tietokeskuksessa, joka seuraa virustilannetta. Kuva: epa08301039
Presidentti johtaa koronavarautumista Venäjällä, mutta virallisia lukuja epäillään yhä useammin. Vladimir Putin ja pääministeri Mihail Mishustin tutustumassa tilanteeseen Moskovassa tietokeskuksessa, joka seuraa virustilannetta. Kuva: epa08301039

Venäjällä 147 tapausta, vähemmän kuin Suomessa

Solovein puheenvuoro on räikeässä ristiriidassa Venäjän esittämien koronatilastojen kanssa.

Venäjä oli keskiviikkoaamuun mennessä ilmoittanut koko valtakunnassa 147 tartuntatapauksesta. Koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia maassa ei ole kirjattu.

Samaan aikaan varmennettujen tapausten määrä maailmassa on noussut 200 000:n rajaan saakka, ja näistä Euroopassa on yli 76 000. Kuolonuhreja on kirjattu yli 8 400.

– Selitys on yksinkertainen. Muistatte Tshernobylin, muistatte suurtulvan Krimskissä. Meillä aina salaillaan, aina, Solovei kommentoi.

Venäjän alhaiset koronaluvut ovat hämmästyttäneet maan omia kansalaisia ja kirvoittaneet epäileviä kommentteja monilta virusten leviämislogiikkaa tuntevilta. Venäjällä on pitkä maaraja Kiinan kanssa, ja Kiinan Hubein provinssi oli virusepidemian lähtöpaikka.

Huomiota herättää sekin, että Venäjän tartuntaluvut näyttävät paremmilta kuin vaikkapa Suomen, vaikka mailla on yhteinen yli 1 200 kilometrin maaraja ja paljon kanssakäymistä. Itärajan yli kulkee yleensö satoja tuhansia matkailijoita kuukaudessa.

Putin aikoo pitää kansanäänestyksen

Venäjä sulki rajaliikenteen tiistaina ja Euroopan unioni päätti samasta ulkorajojen osalta samana päivänä. Suomen itäraja sulkeutuu torstaita vasten yöllä.

Presidentti Sauli Niinistö kertoi maanantaina Ylen A-studiossa keskustelleensa koronavirustilanteesta puhelimitse presidentti Vladimir Putinin kanssa ja että Putiniakin tilanne tuntui huolettavan.

– Hänellä tuntui olevan sellainen käsitys, että Venäjällä tutkimus on edennyt hyvin. Toivottavasti, Niinistö sanoi.

Putin määräsi vastikään 22. huhtikuuta pidettäväksi valtakunnallisen kansanäänestyksen perustuslakimuutoksista, jotka sallivat hänen jäämisensä valtaan pitkälle 2030-luvulle saakka.

Samaan aikaan EU-Euroopassa monissa maissa on voimassa ulkonaliikkumiskielto ja yleisötapahtumien järjestämisen kielto infektiotilanteen takia. Venäjälläkin on suljettu kouluja kolmeksi viikoksi ja ryhdytty muihin varautumistoimiin. Valtiollisen median kuvissa presidentti Putin ja pääministeri Mihail Mishustin ovat perehtyneet tilanteeseen virustietokeskuksessa Moskovassa.

Suomessa on vahvistettu yli 330 tartuntaa eikä keskiviikkoon mennessä yhtäkään kuolemantapausta.

Uusimmat

Fingerpori

comic