Uutiset

Venäjän media otsikoi Tikkakoski-vuodosta: "Suomalaislehti rikostutkintaan salaisuuksien julkaisusta"

Suomen valtionsalaisuuksien vuotaminen mediaan ei ole jäänyt huomaamatta Venäjän keskusjohtoisilta tiedotusvälineiltä. Parhaillaan tieto tapahtuneesta leviää naapurimaan keskeisissä medioissa perusuutisena, joka on kaikilla sivustoilla likimain samansisältöinen.

Valtion sanomalehti Rossiiskaja Gazeta uutisoi asiasta lauantaina keskipäivällä. Otsikko kertoo, että Suomessa on aloitettu rikostutkinta salaisten tietojen julkistamisesta mediassa.

Yksi luetuimmista verkkolehdistä, Newsru.com, nostaa otsikkoonsa tunnetun suomalaisen sanomalehden joutumisen rikostutkintaan. Myös tunnettu sanomalehti Kommersant kertoo Tikkakosken ”radioelektronisen tiedustelukeskuksen” paljastumisesta uutisessaan.

Suomen tapauksesta ovat uutisoineet Venäjän uutistoimistot Tass, Interfax ja Ria-Novosti.

Venäläisuutisten mukaan Tikkakosken tiedusteluasema sijaitsee kallioiden suojassa Suomen keskiosissa. Helsingin Sanomien tietoihin viitaten venäläislukijoille kerrotaan, että ”salainen keskus voi esimerkiksi kontrolloida internet-liikennettä”. Lisäksi keskuksen uutisoidaan tarkkailevan Venäjän sotilasvoimien toimintaa Leningradin sotilaspiirin alueella.

Ulkomaiselle yleisölle suunnattu propagandakanava Russia Today vie kerrontaa eteenpäin otsikoiden englanninkielisessä versiossaan, että ”Suomen hallitus pihisee kiukusta vuodettujen paperien paljastettua pitkäaikaisen vakoiluohjelman, jonka tähtäimessä on Venäjä”.

Antaa propaganda-aseen Venäjälle?

Rossiiskaja Gazeta ja muut venäläismediat siteeraavat myös presidentti Sauli Niinistön Ylelle antamia kommentteja, joiden mukaan ”tiedot on luovutettu toimittajille laittomasti” ja niiden julkistaminen ”aiheuttaa riskin Suomen turvallisuudelle”.

Virallinen Venäjä on usein pyrkinyt todistamaan, että myös länsimaissa tapahtuu samanlaisia asioita, joista länsimaat Venäjää syyttävät. Venäjän narratiivin mukaan länsimaat ovat kaksinaamaisia ja syyllistyvät itse ihmisoikeusrikkomuksiin, joista ne mielellään moralisoivat presidentti Vladimir Putinia ja Venäjää.

On mahdollista, että Venäjän valtionjohtoinen media pyrkii nyt hyödyntämään tapaus Tikkakoskea sen osoittamiseksi, että ”Suomessakaan lehdistönvapaus ei ole esimerkillisessä kunnossa” tai että ”Venäjän vapaille journalisteille tai kansalaisaktivisteille antamat tuomiot ovat olleet oikeutettuja”.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti