Uutiset

Venäjän poliisi on pidättänyt yli tuhat ihmistä opposition mielenosoituksessa Moskovassa – oppositiojohtajalle vankeustuomio

Opposition ehdokkailta on evätty pääsy ehdolle syksyn paikallisvaaleissa Moskovassa. Lauantaina poliisi puuttui kovin ottein opposition mielenilmaukseen.
Poliisi pidätti satoja mielenosoitukseen osallistuneita ihmisiä lauantaina Moskovan keskustassa. Kuva: YURI KOCHETKOV
Poliisi pidätti satoja mielenosoitukseen osallistuneita ihmisiä lauantaina Moskovan keskustassa. Kuva: YURI KOCHETKOV

Venäjän poliisi otti kiinni yli tuhat mielenosoittajaa lauantaina Moskovassa. Tuhannet ihmiset kokoontuivat mielenosoitukseen, jossa he vaativat vapaita paikallisvaaleja.

Moskovalaiset viranomaiset ovat torpanneet opposition ehdokkaiden pyrkimyksiä asettua vaaleissa ehdolle. Paikallisvaalit pidetään syyskuun 8. päivä. Oppositiolla ei ole parlamentissa yhtään paikkaa.

Kiinniotettujen joukossa on nimekkäitä aktivisteja, toimittajia ja bloggaajia. Poliisi pidätti opposition kärkinimiä jo lauantaiaamuna ennen mielenosoituksen alkamista.

Paikalla muutama tuhat ihmistä

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja tämän liittolaiset voivat hajottaa mielenosoitukset ja vangita ihmisiä.

Mielenosoitukseen osallistui lauantaina poliisin mukaan reilut 3500 ihmistä. He osoittivat, että viranomaisten voimakeinoista huolimatta etenkin nuoret uskaltavat jossain määrin uhmata viranomaisia.

Moskovan keskustassa kaikuivat lauantaina huudot, joiden viesti oli selvä: ”Venäjä ilman Putinia” ja ”eroa Putin” kuuluivat kaduilla. Samaan aikaan mellakkavarusteisiin sonnustautuneet vartijat löivät ihmisiä pampuilla ja pidättivät heitä.

Aikaisemmin Venäjän mielenosoituksissa kiinniotetut on usein päästetty vapaaksi jo samana päivänä.

Oppositiojohtajalle vankeutta

Mielenosoituksen koolle kutsunut oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi tuomittiin keskiviikkona 30 päiväksi vankeuteen luvattoman mielenosoituksen järjestämisestä.

Aikaisemmin mielipidemittaukset ovat osoittaneet, että Navalnyillä, joka on lakimies ja korruptiota vastustava aktivisti, on vain kourallinen kannattajia.

Navalnyin tukijat kuitenkin huomauttavat, että Moskovan pormestarivaalissa vuonna 2013 hän voitti lähes kolmanneksen äänistä. Navalnyita kannattavat uskovatkin, että tämän johtama oppositioliike voisi saada vauhtia Moskovassa, mikäli sen sallittaisiin osallistua kilpaan reilusti.

Viime viikonloppuna 20 000 ihmistä osoitti mieltään

Moskovassa järjestettiin viime viikonloppuna luvallinen mielenosoitus samasta syystä. Siihen osallistui yli 20 000 ihmistä.

Venäjän poliisi perusteli lauantaina mielenosoittajien kiinniottoa sillä, että he kokoontuivat luvattomasti. Lauantain poliittiselle mielenosoitukselle ei ollut viranomaisten lupaa. Lupa jätetään Venäjällä usein myöntämättä mielenilmaisuille, jotka kritisoivat yhteiskunnallisia epäkohtia.

Turvatoimia on kiristetty Moskovassa mielenosoituksen vuoksi.

Juttua päivitetty 27.7.2019 klo 22.23 Päivitetty uusia tietoja.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti