Uutiset

Venäjän Putin yllätti Japanin Aben: Solmitaan rauhansopimus tämän vuoden loppuun mennessä

Sopimuksen tiellä on vuosikymmeniä jatkunut kiista neljän Kuriilien saaren omistuksesta.
Venäjän presidentti Vladimir Putin (oik.) ja Japanin pääministeri Shinzo Abe tapasivat Venäjän Vladivostokissa itäisen talousfoorumin kokouksessa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ehdotti yllättäen keskiviikkona Japanin pääministerille Shinzo Abelle, että maiden pitäisi sopia rauhansopimus tämän vuoden loppuun mennessä.

Maiden välillä ei ole rauhansopimusta toisen maailmansodan jäljiltä, sillä ne kiistelevät Kuriilien saariryhmän neljän eteläisimmän saaren omistuksesta. Neuvostoliitto otti saaret haltuunsa sodan lopulla.

Putin ehdotti sopimuksen solmimista istuessaan tiedotustilaisuudessa yhdessä Aben kanssa Venäjän Vladivostokissa.

– Päähäni pälkähti juuri idea, Putin sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan kääntyen Aben puoleen käynnissä olevan talousfoorumin aikana.

– Solmitaan rauhansopimus tämän vuoden loppuun mennessä, ilman ennakkoehtoja.

Abe hämääntyi ehdotuksesta niin, että hän ei sanonut Putinille mitään.

Japanin mukaan Kuriilien neljä eteläisintä saarta, Iturup, Kunshiri, Shikotan ja Habomai kuluvat sen pohjoiseen Hatton territorioon.

Japanin ja Neuvostoliiton välillä solmittiin sodan lopettava sopimus vasta vuosina 1955–1956 käytyjen Lontoon neuvottelujen päätteeksi ja maat solmivat diplomaattisuhteet.

Neuvostoliitto lupasi luovuttaa Shikotanin ja Habomain saaret Japanille vastineeksi solmittavaksi aiotusta rauhansopimuksesta. Sopimusta ei kuitenkaan saatu solmittua, ja maat kiistelevät yhä saarten omistuksesta.

Kuriilien kohtalo ratkaistava ensin

Japani tuskin on valmis nytkään sopimaan rauhasta Neuvostoliiton perillisen Venäjän kanssa ilman mitään ennakkoehtoja, ellei kiistaa Kuriilien omistuksesta ratkaista ensin jollain tavalla.

Viime viikolla Putinin avustaja Juri Ushakov sanoi, että Venäjän ja Japanin tulisi tehdä enemmän työtä luottamuksen lisäämiseksi ennen kuin Kuriileja koskeva kiista saadaan ratkaistuksi. Tähän tarvitaan hänen mukaansa kahdenkeskisten kontaktien lisäämistä ja kumppanuutta monella alueella.

– Etenemme siitä lähtökohdasta, että Kuriilien saaret siirrettiin Neuvostoliitolle ja Venäjälle toisen maailmansodan lopussa laillisesti kansainvälisten sopimusten mukaisesti.

Hänen mukaansa asiasta keskustellaan Japanin edustajien kanssa.

Putinin odotetaan vierailevan Japanissa ensi vuonna kun Japanin Osaka isännöi G20-maiden kokousta.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti