Uutiset

Venäjän sotaharjoitusten intensiteetti kasvaa – "Pohjoisen laivaston harjoittelulla vaikutusta myös Suomeen"

Itämeren alueelle ja Suomen lähistölle on tulossa syksyllä paljon sotaharjoituksia, joissa sekä Venäjä että länsi ovat liikkeellä.

Puolustusministeriön erityisasiantuntija Arttu Jääskeläinen sanoo Lännen Medialle, että Venäjän sotaharjoitusten intensiteetti on yhä kasvussa.

Jääskeläisen mukaan Venäjä tekee kolmenlaisia sotaharjoituksia. Vuosittaisia strategisia ja operatiivisia puolustushaarojen sotaharjoituksia ja yllätystarkastuksia on tulossa myös Suomen lähialuille.

Sen lisäksi Venäjä tekee tänäkin vuonna voimannäyttöharjoituksia.

-Usein ei muisteta sanoa, että Venäjän pohjoisen laivaston alaisten joukkojen harjoittelulla on vaikutusta myös Suomeen. Venäjän läntisen sotilaspiirin ja pohjoisen laivaston alaisten joukkojen vastuualue ulottuu Suomen itärajalle.

Jääskeläisen mukaan Venäjän sotateollisuus toimii edelleen hyvin. Venäjän sotilaspolitiikan painopiste on vahvasti läntisessä suunnassa, ja kaikille rajoille on tuotu lisää joukkoja ja kalustoa.

-Katsotaan muuttuuko tilanne, kun vaalit on käyty Venäjällä. Vaikuttaa, että kiinnostus lähestyä länttä olisi kasvanut Venäjän omista lähtökohdista.

Itämeren alueen harjoitukset ennakoitavia ja toistuvia

Puolustusministeriön erityisasiantuntijan Mika Varvikon mukaan Itämeren alueen kansainväliset sotaharjoitukset ovat pääosin ennakoitavia ja säännöllisesti toistuvia.

Harjoituksista pyritään aina viestimään riittävän ajoissa ja mahdollisimman avoimesti väärinymmärrysten minimoimiseksi.

-Asevalvontasopimusten mukaisilla ennakoivilla ja harjoitusten aikaisilla toimilla on merkittävä vaikutus läpinäkyvyyden takaamisessa. Näitä periaatteita kunnioitetaan yleisesti ottaen hyvin Itämeren alueella järjestettävissä harjoituksissa EU:n ja Naton jäsenmaiden osalta, Varvikko sanoo.

Jääskeläisen mukaan tulevat sotaharjoitukset aiheuttavat spekulaatiota sekä lännessä että Venäjällä. Sotaharjoitusten tarkoitus on vaikuttaa myös psykologisesti.

-Molemmat osapuolet harhauttavat mahdollisimman paljon, että toinen osapuoli menee halpaan ja ylireagoi.

Voiko syksyn sotaharjoituksista aiheutua konkreettisia vaaratilanteita?

-Nato ja Yhdysvallat ovat valittaneet, että Venäjä ei noudata kansainvälisiä lentoturvamääräyksiä. Ohjuslaukausharjoitukset, joissa harjoitusala julistetaan lähelle naapurivaltioita, herättävät paljon kysymyksiä, Jääskeläinen sanoo.

Suomella syksyllä isoja kansainvälisiä sotaharjoituksia

Suomi toimii loka-marraskuussa järjestettävän Northern Coast -sotaharjoituksen johto- ja isäntävaltiona. Kysymyksessä on Saksan merivoimien kutsuharjoitus, johon osallistuvat Nato-, EU- ja Naton partnerimaat.

Varvikon mukaan Suomen tärkein sotaharjoitus on tänä vuonna Naton korkean näkyvyyden harjoitus Trident Juncture. Suomi osallistuu loka-marraskuussa järjestettävään harjoitukseen 1 500–2 000 sotilaan joukoilla.

Harjoitus järjestetään pääosin Norjan ja Pohjois-Atlantin alueella, mutta joukkoja toimii myös Suomessa ja Ruotsissa.

Varvikko painottaa, että Suomi osallistuu kansainvälisiin sotaharjoituksiin omista lähtökohdistaan ja jokainen harjoitus arvioidaan tapauskohtaisesti.

-Keskeistä on, mitä lisäarvoa harjoitus tuottaa kansalliselle puolustukselle, hän tähdentää.

Kustannukset kasvussa

Puolustusvoimien vuoden 2018 kansainvälisen koulutus- ja harjoitustoiminnan suunnitelmassa on 81 kansainvälistä koulutustapahtumaa ja harjoitusta Suomessa ja ulkomailla.
Tapahtumien määrä on viime vuosien tasolla (84 suunnitelman mukaista tapahtumaa vuonna 2017). Naton loka-marraskuussa järjestämä Trident Juncture on puolustusvoimien tärkein kansainvälinen harjoitus vuonna 2018.
Kansainvälisen koulutus- ja harjoitustoiminnan kustannukset katetaan puolustusvoimien toimintamenoista. Vuoden 2018 suunnitelman kustannukset ovat noin 8,8 miljoonaa euroa. Vuonna 2017 kustannukset olivat noin 5 miljoonaa euroa.
Kustannusten nousu johtuu kolmesta harjoituksesta: Trident Juncture, Northern Coasts ja Red Flag.
Defmin.fi

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic