Uutiset

Venäjän tukemat kapinalliset rikkoivat tulitaukoa vain muutaman jälkeen, Ukraina väittää – Kapinallisryhmät kiistävät tulituksen

Itä-Ukrainan konflikti on jatkunut jo vuodesta 2014 lähtien. Venäjä kiistää tukevansa Itä-Ukrainan kapinallisia, mutta asiantuntijoiden mukaan on varmaa, että Venäjä aseistaa kapinallisia.
Venäjän tukemat kapinalliset harjoittelivat kesäkuussa Donetskin alueella Itä-Ukrainassa. Kuva: epa08483215
Venäjän tukemat kapinalliset harjoittelivat kesäkuussa Donetskin alueella Itä-Ukrainassa. Kuva: epa08483215

Itä-Ukrainan kapinalliset rikkoivat tulitaukoa vain muutama tunti sen alkamisen jälkeen, Ukrainan armeija sanoo.

Ukrainan armeija kertoo, että se aikoo noudattaa tulitaukoa edelleen. Samalla maan puolustusministeriö antoi lausunnon, jonka mukaan armeija on valmis vastaamaan tulitauon uusiin rikkomuksiin.

Tulituksessa ei vahingoittunut kukaan, Ukrainan armeija sanoo. Sen mukaan Ukrainan joukkojen asemia on tulitettu kranaatinheittimillä, kivääreillä ja raskailla konetuliaseilla.

Maan armeijan mukaan sen asemiin ammuttiin heti aamuyön tunteina eli vain muutama tunti keskiyöllä alkaneen tulitauon jälkeen. Tulitusta jatkettiin armeijan mukaan keskipäivän aikoihin.

Kapinalliset kiistävät, että ne olisivat rikkoneet tulitaukoa.

Zelenskyi ja Putin keskustelivat sunnuntaina

Viime viikolla neuvoteltu tulitauko Ukrainan armeijan ja Itä-Ukrainan Venäjä-mielisten kapinallisten välillä astui voimaan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Tulitauon neuvottelivat Venäjä, Ukraina ja Euroopan yhteistyö ja turvallisuusjärjestö ETYJ.

Esimerkiksi länsimaisten sotilasasiantuntijoiden mukaan on päivänselvää, että Venäjä tukee Ukrainan-kapinallisia, joilla on käytössään venäläisiä aseita ja varusteita.

Venäjä väittää edelleen, että se ei tue kapinallisia, mikä on vaikeuttanut pysyvän tulitauon saavuttamista.

Sunnuntaina Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelivat pitkäaikaisen rauhan aikaansaamisesta.

Yli 13 tuhatta kuollut

Itä-Ukrainan konflikti on jatkunut jo vuodesta 2014 lähtien, jolloin Venäjä valtasi ja liitti Krimin niemimaan osaksi Venäjää.

Venäjä väitti pitkään, että Krimin vallanneet joukot eivät olleet Venäjän armeijan, mutta myöhemmin Venäjän presidentti Vladimir Putin myönsi Venäjän suoran osallistumisen.

Itä-Ukrainan varsinainen sota päättyi tulitaukoon vuonna 2015, mutta sittemmin Donetskin ja Luhanskin alueella Itä-Ukrainassa on käyty taisteluita aika ajoin.

Konfliktissa on kuollut yli 13 tuhatta ihmistä.

Uusimmat

Fingerpori

comic