Uutiset

Venäjän voitonpäivä hävisi koronavirukselle – Putin peruutti juhlinnan pandemian takia

Voitonpäivän kulkueiden peruminen on Venäjälle poliittinen takaisku. Käynnissä oleva ortodoksisen pääsiäisen vietto uhkaa levittää koronavirusta laajasti.
Moskovalaiset pääsevät liikkumaan kulkuluvan anottuaan. Lupien tarkastus on aiheuttanut ruuhkia maanteillä. Kuva: epa08364020
Moskovalaiset pääsevät liikkumaan kulkuluvan anottuaan. Lupien tarkastus on aiheuttanut ruuhkia maanteillä. Kuva: epa08364020

Venäjä ei juhli voitonpäivää toukokuun 9. päivä koronaepidemiasta johtuen. Asiasta ilmoitti torstaina maan presidentti Vladimir Putin. Hän luonnehti päätöstä erittäin vaikeaksi.

– 9. toukokuuta on meille päivänä pyhä, ja jokaisen ihmisen elämä korvaamattoman arvokas, Putin sanoi etäyhteyttä hyödyntäen.

Putin korosti jälleen, että Venäjä ei ole vielä saavuttanut epidemian huippua.

Ilmoitus tuli sen jälkeen, kun venäläiset veteraanijärjestöt pyysivät Putinia siirtämään Moskovan voitonpäivän pääparaatin ajankohtaa. Veteraanit toivoivat, että Venäjä juhlisi toisen maailmansodan voiton 75:nnettä vuosipäivää vasta sitten, kun koronaepidemia on saatu hallintaan.

Toisen maailmansodan veteraanit ovat perinteisesti katselleet voitonpäivän paraatia kunniapaikalta. Iäkkäinä he kuitenkin kuuluvat riskiryhmään. Riskiryhmään kuuluviksi katsotaan Venäjällä yli 65-vuotiaat.

Venäjä oli suunnitellut juhlistavansa voitonpäivää tänä vuonna tavallista näyttävämmin. Päivä on kansallinen vapaapäivä ja perinteisesti kevään alkamisen juhla ympäri maata.

Paraatilla yhä suurempi poliittinen merkitys

Juhlallisuuksien siirtäminen on takaisku Kremlille, joka on antanut paraatille viime vuosina yhä suuremman poliittisen merkityksen.

Venäjän parlamentin ylähuoneen puheenjohtaja Valentina Matvijenko pohjusti Putinin ilmoitusta vakuuttamalla aiemmin torstaina, että paraati järjestetään ehdottomasti tänäkin vuonna jossain vaiheessa.

Voitonpäivän juhlintaan on liittynyt viime vuosina keskeisest i ”kuolemattoman rykmentin” marssi, josta on muodostunut Venäjällä todellinen kansanliike. Ihmiset kantavat siinä tiiviinä kulkueena toisesta maailmansodasta kärsimään joutuneiden läheistensä kuvia.

Venäjällä oli jo aiemmin väläytetty mahdollisuutta järjestää kuolemattoman rykmentin marssi tarpeen tullen virtuaalisesti.

Osa kirkoista pitää ovensa auki

Väenpaljoutta ja epidemiatilanteen huononemista aiheuttaa Venäjällä paraikaa vietettävä ortodoksinen pääsiäinen. Suuret joukot jumalanpalveluksissa ja ikonien suutelun jatkuminen ovat ehtineet kirvoittaa kovaa kritiikkiä.

Virallisesti Venäjän ortodoksikirkko on kehottanut jäseniään rukoilemaan kotona epidemian aikana. Esimerkiksi Moskovan kirkot on määrätty rajoittamaan kirkossa käyntejä pääsiäisviikolla.

Osa kirkoista on kuitenkin päättänyt pitää ovensa auki. Pääsiäinen on ortodokseille kirkkovuoden suurin juhla. Monet messuissa säännöllisesti käyvät ovat epidemiassa riskiryhmään kuuluvia ikäihmisiä.

Ortodoksisen kirkon pää, Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirill kehotti vielä muutama viikko sitten suhtautumaan koronavirukseen Jumalan armona. Kirill on joutunut sittemmin tiukentamaan sanomisiaan.

Venäjä suhtautuu epidemiaan aiempaa vakavammin, sillä riittävän sosiaalisen etäisyyden pitäminen on osoittautunut haastavaksi muun muassa moskovalaisille.

Kaupunkilaiset ovat voineet anoa tästä viikosta lähtien digitaalisia kulkulupia asioiden hoitamiseen kodin ulkopuolella. Lupia on myönnetty jo miljoonia. Lupien tarkastus on näkynyt valtavana tungoksena Moskovan metrossa ja ruuhkina maanteillä.

Uusimmat

Fingerpori

comic