Uutiset

Venäläinen Nobel-voittaja huutokauppasi palkintonsa Ukrainan lasten hyväksi – hintaa kertyi peräti 103 miljoonaa dollaria

Muratov päätti, että Unicef kanavoi rauhanpalkinnon myynnin tuoton lapsille
Nobelin rauhanpalkinnon saanut venäläinen toimittaja Dmitri Muratov on huutokaupannut palkintonsa Ukrainan lasten hyväksi. Kuva: Kena Betancur

Nobelin rauhanpalkinnon saanut venäläinen toimittaja Dmitri Muratov on huutokaupannut palkintonsa Ukrainan lasten hyväksi. Mitali myytiin maanantaina New Yorkissa huimaan 103,5 miljoonan dollarin hintaan.

Riippumattoman Novaja Gazeta -lehden päätoimittaja Muratov haluaa auttaa mitalin myyntituloilla lapsia, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa Ukrainan sodan vuoksi.

Kun viimeinen tarjous Heritage Auctionsin huutokaupassa tuli, se oli kymmeniä miljoonia dollareita suurempi kuin edellinen tarjous. Monet paikalla olleet, mukaan lukien Muratov itse, ilmaisivat hämmästyksensä erittäin suuresta tarjouksesta. Tarjouksia oli mahdollista tehdä sekä paikan päällä että verkossa.

Muratov valitsi huutokauppatuoton saajasi YK:n lastenjärjestön Unicefin.

– Unicef on organisaatio, joka ei kuulu millekään hallitukselle. Se voi toimia hallitusten yläpuolella, sillä ei ole rajoja, Muratov perusteli.

Hän sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2021 yhdessä filippiiniläisen toimittajan Maria Ressan kanssa. Kaksikko palkittiin ponnisteluista ​​ilmaisunvapauden turvaamiseksi.

Pahoinpitely junassa

Dmitri Muratov kuului toimittajaryhmään, joka perusti Novaja Gazetan vuonna 1993 Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen. Aiemmin tänä vuonna siitä tuli jäljellä olleista Venäjän suurista sanomalehdistä ainoa, joka kritisoi presidentti Vladimir Putinia sekä tämän taktiikkaa Venäjällä ja sen ulkopuolella.

Maaliskuussa, kuukausi Ukrainan sodan alun jälkeen, Novaja Gazeta keskeytti toimintansa Venäjällä. Päätös tehtiin sen jälkeen kun Venäjä oli hyväksynyt lain, joka sallii kovat vankeusrangaistukset sotatoimia kritisoiville.

Huhtikuussa Muratov pahoinpideltiin junassa, kun joku heitti hänen päälleen öljypohjaista punaista maalia. Tästä aiheutui voimakasta silmien kirvelyä, koska maaliin oli sekoitettu asetonia.

Uusimmat

Fingerpori

comic