Uutiset

Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalny sai yhden myrkyttäjistään puhumaan – "Lisäsimme vähän ylimääräistä" novitshok-hermomyrkkyä

Asiantuntijoiden mukaan Aleksei Navalny olisi kuollut elokuisella lennolla Tomskista Moskovaan, jos hätävälilaskua ei olisi tehty.
Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalny selvisi hengissä novitshok-myrkytyksestä elokuussa ja on nyt tuntemattomassa paikassa Saksassa. Kuva: epa08845515
Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalny selvisi hengissä novitshok-myrkytyksestä elokuussa ja on nyt tuntemattomassa paikassa Saksassa. Kuva: epa08845515

Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalny onnistui saamaan uutta tietoa myrkytyksestään soittamaan yhdelle tiettävästi hänen myrkyttämiseensä osallistuneista. Asia käy ilmi Youtube-videosta, jonka Navalny julkaisi maanantaina.

Videolla oli yli 13,4 miljoonaa näyttöä tiistai-iltapäivään mennessä.

Navalny esittäytyi Venäjän turvallisuuspalvelun entisen johtajan avustajaksi ja pystyi nyhtämään yksityiskohtia 49 minuuttia kestäneessä puhelussa FSB:n agentilta Konstantin Kudrjavtsevilta.

Navalny myrkytettiin elokuussa matkallaan Siperiaan. Navalny sairastui lentokoneessa matkalla Tomskista Moskovaan, mutta selvisi hengissä, kun kone teki hätävälilaskun Omskissa ja hän pääsi hoitoon.

Yllätetty agentti Kudrjavtsev paljasti muun muassa, että juuri välilasku sotki suunnitelmia.

– Lento on noin kolme tuntia. Se on pitkä lento, Kudrjavtsev kertoo puhelussa Navalnylle.

– Jos se (kone) olisi lentänyt vähän pidempään ja jos se ei olisi laskeutunut niin pikaisesti ja niin edelleen, ehkä kaikki olisi mennyt toisin. Ja jos ensihoitajat eivät olisi toimineet niin nopeasti kiitotiellä.

Navalny on presidentti Vladimir Putinin tunnetuimpia arvostelijoita Venäjällä.

Hermomyrkkyä pantiin etenkin alushousujen sisäpuolelle

Navalny myrkytettiin voimakkaalla novitshok-hermomyrkyllä, jota käytettiin myös entisen venäläisagentin Sergei Skripalin myrkytyksessä Britanniassa vuonna 2018.

Kudrjavtsev kertoo puhelussa yksityiskohtaisesti, että hermomyrkkyä pantiin etenkin Navalnyn alushousuihin ja niissä varsinkin etumuksen saumoihin.

– Meille kerrottiin, että alushousujen sisäpuoli pitää käsitellä, Kudrjavtsev sanoi.

– Kirjoitan tämän ylös. Sisäpuoli. Ok… Muistatko alushousujen värin, Navalny kysyy.

– Sininen, mutta en ole ihan varma.

Navalny vaati Kudrjavtsevilta myös arviota myrkyn määrästä siinä tapauksessa, että käytetty annos olisi ollut väärä.

– Ymmärtääkseni lisämme vähän ylimääräistä, Kudrjavtsev vastasi.

Kudrjavtsev kertoo puhelussa myös matkustaneensa Omskiin viisi päivää myrkytyksen jälkeen 25. elokuuta. Hänen tehtävänsä oli poistaa novitshokin jäänteitä Navalnyn vaatteista.

Venäjän viranomaiset eivät ole luovuttaneet Navalnylle tämän vaatteita pyynnöistä huolimatta.

Navalny tarkistaa Kudrjavtsevilta, onko vaatteissa tahroja tai muuta, josta myrkytyksen voisi saada selville.

– Ei, ei. Kaikki on hyvin, ne ovat hyvässä kunnossa, puhtaita.

CNN:n haastattelemat asiantuntijat kertovat, että rakeisessa muodossa alusvaatteisiin lisätty novitshok imeytyisi elimistöön ihon läpi, kun ihminen alkaa hiota. Jos välilaskua ei olisi tehty, heidän mukaansa Navalny olisi lähes varmasti kuollut.

Navalny Saksassa tuntemattomassa paikassa

Välillä puhelussa Kudrjavtsev on huolissaan siitä, että puhuu salaamattomalla yhteydellä ”avustajan” kanssa, mutta Navalny suostuttelee häntä muun muassa sanomalla, että korkealla olevat viranhaltijat haluavat saada raportin tehtyä pian.

Sittemmin Navalny pääsi Saksaan hoitoon ja on yhä Saksassa tuntemattomassa paikassa. Saksa on sanonut, että Navalny myrkytettiin novitshokilla ja kyseessä oli murhan yritys.

Bellingcatin tutkivat journalistit ja CNN saivat selville, että FSB:n myrkkyryhmä, johon kuului kuudesta kymmenen agenttia, seurasi Navalnya yli kolme vuotta.

Agentit ilmeisesti onnistuivat seuraamisessa, sillä Navalny ei jälkeen päin tunnistanut kuvista heistä ketään.

Venäjä pitää ”väärennöksenä”

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB julkaisi maanantaina tiedotteen, jonka mukaan Navalnyn Youtube-kanavalla oleva video on ulkomaisten tiedustelupalvelun mahdollistama ”väärennös”.

Presidentti Vladimir Putin käytännössä vahvisti viime viikolla, että FSB:n agentit ovat seuranneet Navalnya. Hän myös sanoi, että jos Venäjä haluaisi hänen kuolleen, ”he olisivat varmasti tehneet työn loppuun”.

Tiistaina Putinin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi tiedotustilaisuudessa, että hänen arvionsa mukaan Navalny kärsii psykologisista ongelmista.

Venäjän hallinto kertoi tiistaina, että se oli lisännyt uusia nimiä listaansa EU:n virkamiehistä, joita se ei päästä maahan.

Kyseessä on hallinnon mukaan reaktio Navalnyn myrkyttämisestä johtuviin pakotteisiin Venäjää vastaan.

Venäjän ulkoministeriö ei julkistanut virkamiesten nimiä, mutta vaati diplomaatteja Saksan, Ruotsin ja Ranskan suurlähetystöistä tulemaan tiedonantoon.

EU ja Britannia asettivat lokakuussa pakotteita kuutta venäläistä ja Venäjän valtion tutkimuslaitosta vastaan kielletyn hermomyrkyn käyttämisestä Navalnyyn.

Uusimmat

Fingerpori

comic